belépés / regisztráció
2021. december 9. csütörtök
Aktuális lapszám

 

Megújult Uponor Smatrix vezérlés
2017-03-27

Komplex épületgépészeti megoldásokat kínál az Uponor. A szigorodó TNM rendelet követelményeinek közvetett hatásaként, és a megnövekedett szabályzási igények kielégítéseként a közeljövőben az épületfelügyeleti rendszerek elterjedése várható. Az Uponor a korszerű megoldások piacvezető gyártójaként kifejlesztette az Uponor Smatirx PRO felületfűtési és –hűtési szabályozó termékcsaládot, amit akár épületfelügyeleti rendszerekhez is csatlakoztathatunk.

Az új Uponor Smatrix Move PRO és Base PRO szabályozó rendszer egyetlen megoldást kínál minden épülettípushoz, amellyel az intelligens technológiának köszönhetően minden helyiségben könnyedén kialakítható az optimális hőmérséklet.


A fenti ábrán bemutatott példa segítségével jól látható a vezérlő rendszer működése. Az ábrán látható épületben két fűtési/hűtési kevert kör valósult meg, kiegészítve egy kültéri hó- és jégmentesítéssel. Az új Uponor Smatrix Move PRO (1) hőközponti vezérlés egyidejűleg tudja ezt a rendszert szabályozni. A rendszer így képes kezelni maximum 3 db fűtési/hűtési kevertkört, melyből egy kör lehet hó- és jégmentesítő fűtés (13). A hó- és jégmentesítő szabályzásba is forradalmi változást vezettünk be. A Smatrix Move PRO a hó- és jégérzékelő (3) segítségével egyszerre vizsgálja a talaj hőmérsékletét és nedvességtartalmát és már a lehetséges fagy kialakulása előtt elkezdi a felület temperálását.

A fenti kevertkörös fűtési/hűtési rendszer az előremenő/visszatérő hőmérsékletek (10), és a külső hőmérséklet (11) függvényében szabályozza a különböző köröket Uponor egyedi hőmérséklet- és páratartalom érzékelőn (2,4,5), vagy Uponor helyiségvezérlésen keresztül (6,7). A helyiségenkénti vezérlésből az Uponor kínálatában megtalálható mind a vezetékes (BASE, BASE PRO), mind a vezeték nélküli (WAVE) kivitel is.


2017-től a kínálatunk a vezetékes helyiségenkénti vezérlés tekintetében is bővült, mely a Smatrix Base PRO nevet kapta. Ezen szabályzó rendszer esetén egy I-147 típusú érintőkijelzős programozó egység (8) segítségével akár 16 db központi egység hangolható össze. Egy központi egység maximálisan 12 db termosztátot és 14 db állásszabályozót tud vezérelni. Így egyidejűleg maximálisan 192 különálló helyiség vezérlése is megoldható, mellyel nagyobb, komplex épületek teljes fűtés/hűtés oldali szabályozását is meg tudjuk valósítani.


A Base PRO vezérléshez beépíthető Uponor Base PRO T-147 BUS típusú termosztátot (7) az Uponor beépített páratartalom érzékelővel látta el. A termosztát hőigény észlelésekor jelet küld az Uponor Base PRO X-147 központi egység felé, amely nyitja a termosztáthoz tartozó állásszabályzókat az osztó-gyűjtőn (12), valamint a Move PRO segítségével indítja a keringető szivattyút (14). Az állásszabályozók folyamatosan vezéreltek, a két végpont között is bármilyen pozícióban képesek megállni, majd az ellentétes irányba tovább mozogni. Ennek, valamint az automatikus beszabályozás funkciónak köszönhetően nincs szükség kézi beszabályozásra, valamint a rendszer használatával jelentős fűtési/hűtési energia takarítható meg.


Az új vezérlést kiegészítve az Uponor bevezeti az Uponor Smatrix Style T-169 és T-149 típusú design termosztátot, mely a mai modern igényeket kielégítve esztétikus, minimalista kivitelben (mindössze 9 mm-es vastagság) kapható áprilistól. A készülékben található páratartalom érzékelő segítségével hűtés esetén helyiségenként tudjuk mérni a páratartalmat, és megelőzhetjük a páralecsapódást. Így a páralecsapódás kockázata esetén nem az egész hűtési rendszer áll le, hanem csak a kritikus helyiséghez tarozó állásszabályzók zárnak. Az Uponor Smatrix Style termosztát elérhető vezetékes és vezeték nélküli kivitelben is. A vezetékes rendszer szerelése 4 eres árnyékolt kábellel javasolt.Az Uponor Smatrix vezérlés Uponor felületfűtési rendszerekkel összeépítve a korszerű, energiatakarékos épületek alapja. Egy rendszer minden felhasználásra.

 

 

 

 

Bővebb információ: Uponor Smatrix PRO helyiségszabályozó rendszer.

 

Benis Attila
épületgépész mérnök

Gast Gábor
okl. energetikai mérnök

Fülöp Ádám
okl. gépészmérnök

 

 


 
Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam