belépés / regisztráció
2021. december 9. csütörtök
Aktuális lapszám

 

Folytatódik a lakáspiac növekedése
2017-10-02

Idén az első fél évben 40 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, mint az előző év azonos időszakában és a lakáspiac további növekedésére számít a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), mondta Hornung Ágnes, a tárca államtitkára a „Panelreneszánsz” című konferencián, szeptember 26-án, Budapesten. Az államtitkár kitért arra is, hogy az építőipar korábbi mélyrepülése miatt a kapacitások nem tudtak olyan gyorsan bővülni, ahogy a kereslet megélénkült, korlátot jelent a munkaerőhiány, illetve az építőanyag-hiány.

Kifejtette, tavaly januártól idén augusztusig 46 ezer családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kérelmet fogadtak be, csaknem 143 milliárd forint értékben. Jelentősen nőtt, a befogadott kérelmeken belül már 68 százalék az új lakás vásárlására igényelt támogatás.

Idén az első fél évben 40 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, mint az előző év azonos időszakában, ezt lassabban követi az átadott lakások számának növekedése, de a trend pozitív, jelezte Hornung Ágnes.

A HG Media Fókuszban: Panelreneszánsz című konferenciáján Hornung Ágnes kifejtette, jelentős potenciál van a lakáspiacban, de a beinduláshoz szükség volt a serkentő állami intézkedésekre. Felidézte, hogy tavalyi lakáspiaci fordulat után az épített új lakások száma elérte a 10 ezret, idén ennél magasabb számot várnak. Az államtitkár kitért arra is, hogy az építőipar korábbi mélyrepülése miatt a kapacitások nem tudtak olyan gyorsan bővülni, ahogy a kereslet megélénkült, korlátot jelent a munkaerőhiány, illetve az építőanyag-hiány. A projektek mintegy 20 százaléka késésben van, de bíznak abban, hogy a kormányzati munkaerőpiaci intézkedések az építőiparnak is segítenek.

Hornung Ágnes jelezte azt is, folyamatosan nő az adóvisszatérítési támogatás összege és a kamattámogatott hitelek száma is. Hozzátette, felülről nyitott előirányzat van a költségvetésben, amely biztosítja a szükséges forrásokat. Tavaly 150, idén mintegy 210, 2018-ra pedig 230 milliárd forintot terveztek erre a célra. Elmondta: folyamatban vannak az egyeztetések arról, hogyan lehetne tovább élénkíteni ezt a piacot, illetve célzottabbá tenni az otthonteremtési rendszert.

Forrás: MTI


 
Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam