belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Zuhanyfolyókák beépítése és karbantartása

A fürdőszobák, wellness helyiségek, uszodák és egyéb közintézmények zuhanyzóinak vízelvezetését gyakran zuhanyfolyókával oldjuk meg. A kiválasztásnál egyrészt a beépítés helyének adottságai, másrészt a helyiség látványa a meghatározó.

 

Amennyiben egyszerűen és gyorsan beépíthető zuhanyfolyókát szeretnénk, válasszunk olyan terméket, amely a beszerelést megelőzően nem igényel összeszerelést, vágást, ragasztást stb.. A gyárilag készre szerelt, kompakt termékkel elkerülhetjük, hogy a házilagos összeszerelést követően, a működés során meghibásodás lépjen fel. Minden egyes utólagos illesztés hibaforrásként működik a későbbiek során. A folyókatesten lévő elnagyolt illesztések a későbbiekben sok kellemetlenséget okozhatnak, és visszabontásra adhatnak okot.

Az alapanyag tekintetében a rozsdamentes anyag hosszú ideje bizonyítja időtállóságát és megbízhatóságát. A felületen kevésbé tapad meg a szennyeződés, könnyebben tisztán tartható, ezáltal higiénikus megoldás a szappanos, időnként hajjal szennyezett víz elvezetésére. Kerüljük a műanyagból készült és viszonylag rövid ideje alkalmazott termékek használatát, amelyek már a beépítés során eldeformálódhatnak, vagy az illesztéseknél meghibásodhatnak!

Győződjünk meg arról, hogy a burkolatba kerülő zuhanyfolyóka felsőrész felülete nem éles és a mintázat kivágása sem sorjás, ami a használat és a tisztítás során is balesetveszélyes (1. ábra).

A rozsdamentes anyag igényes, dekoratív megjelenést biztosít a gondosan kiválasztott burkolatunk mellett egy műanyag peremmel szemben.

Ha megtaláltuk a helyi adottságoknak és igényeinknek megfelelő zuhanyfolyókát, a beépítés során feltétlenül kövessük a gyártó előírásait és ajánlásait a beépítésre és a karbantartásra vonatkozóan.

Beépítés

A kicsomagoláskor ügyeljünk arra, hogy a csomagoló anyaggal ne kerüljön a szemetesbe olyan tartozék, amely a későbbiek során még szükséges lehet.

A csomagolás minden esetben tartalmazza a beépítési utasítást, praktikus esetben magán a dobozon található az egyértelmű beépítési sorrend.

Keressük meg és tegyük el a tisztításhoz elengedhetetlen rácskiemelő kampót, illetve feltétlenül hagyjuk a zuhanyfolyóka testben a rács helyén található fedőfóliát, ami a beépítés során megvédi a lefolyót az építési törmeléktől és az eltömődéstől.

Gyakran találunk a csomagolásban a burkoláshoz segítséget nyújtó kirekesztő elemet, amit szintén hasznos megőriznünk.

Javasoljuk, hogy a zuhanyfolyóka szigetelő peremének felületét dörzspapírral érdesítsük, a felhasználandó anyagok megfelelő tapadása érdekében.

A zuhanyfolyókára – amennyiben szükséges – fel kell csavarozni a szintező lábat. Az előkészített zuhanyterületen a kívánt helyre (fal mellé, ajtóba, vagy középre) kell elhelyezni a megfelelő méretű zuhanyfolyókát (2. ábra).

A szintező láb alá helyezzük el a hangszigetelő talpakat és ezt követően rögzítsük az aljzathoz a zuhanyfolyókát. A láb a k segítségével szintezzük a folyóka testet, úgy, hogy a csempe perem egy síkba vagy kb. 1 mm-rel alacsonyabbra kerüljön majd, mint a kész burkolat azért, hogy a zuhanyfolyóka legyen a mélypont a kialakítást követően.

Ha az előírások megkövetelik, a zuhanyfolyókára földelő vezetéket helyezve földeljük a vízelvezetőt.

A kifolyó csonkot csatlakoztassuk a vízelvezető rendszerhez, majd vegyük ki a takaró fóliát és végezzünk lefolyás tesztet! Amennyiben a folyóka kivezetése az illesztésnél nem ereszt, a zuhanyterületet feltölthetjük. A feltöltés során figyeljünk, hogy a folyóka ne mozduljon el!

Kenhető szigeteléssel (folyékony fólia) kenjük ki a zuhanyterületet, majd sarokerősítő szalaggal ragasszuk körbe a zuhanyfolyóka szigetelő gallérját úgy, hogy az átfedjen az aljzatra! Ezt követően kerülhet burkolásra a zuhanyzó. Burkolás közben folyamatosan ellenőrizzük, hogy a zuhanyzó lap burkolatának felülete egyenletesen lejt-e a zuhanyfolyóka irányába!

A zuhanyfolyóka pereme és a burkolólap között fugányi távolság tartása szükséges, amit ph semleges (tehát nem gomba vagy penészölő) rugalmas fugázóval kell kitölteni, hogy elkerüljük a felület sérülését. A zuhanyfolyóka beépítését a takaró fólia levételével és a rozsdamentes (üveg, fa) felsőrész behelyezésével fejezzük be!

Tisztítás, karbantartás

A rozsdamentes acél könnyen karcolódhat, ezért tisztításkor ne használjunk éles eszközöket vagy csiszolóanyagot, inkább puha rongyot, szivacsot!

Ajánljuk az általánosságban elterjedt kímélő hatású fürdőszobai tisztító- és oldószerek, valamint a rozsdamentes acélra speciálisan kifejlesztett tisztítószerek alkalmazását. Kerüljük az erős, maró hatású tisztítószerek (hypo, klór, sósav stb.) használatát! Ezek az anyagok a zuhanyfolyókán elszíneződést, illetve pontkorróziót okozhatnak. Kerüljük az agresszív vízkőoldó szerek használatát!

A zuhanyfolyóka különösebb karbantartást nem igényel. Javasoljuk a szifon rendszeres tisztítását a használattól függően, ehhez a rács kiemeléséhez szükséges kampó a rács csomagolásában található meg.

A használat és tisztítás során esetlegesen berepedezett, vagy levált tömítő anyagot a szivárgás elkerülése érdekében pótolni kell!

Javasoljuk, hogy a rozsdamentes rácsot és az üveg felületet is a használatot követően töröljük át száraz, puha ronggyal, így nem alakul ki a felületén vízkőfolt.

A rács kiemelését követően vegyük ki a bűzzárat és tisztítsuk meg a lerakódott hajas, szappanos szennyeződéstől! Mivel a bűzzár szétszedhető, az esetlegesen a lefolyóba került ékszer is hasonlóan, könnyedén kivehető (3. ábra).

A beépítési utasítás szerint történő telepítés és rendszeres használat esetén még padlófűtéses fürdőkben sem kell tartani a bűzzár kiszáradásától. Időszakos működésű épületekben – nyaraló, hotel stb. – célszerű száraz bűzzárral ellátni a zuhanyfolyókát és időnként vízzel feltölteni a lefolyót.

***

1. ábra.
2. ábra.
3. ábra.

 


A szerzõ egyéb cikkei:

  A fürdőszobában főszerepben a víz

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam