belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

XVII. Távhőszolgáltatási Konferencia és Szakmai Kiállítás

2017. november 14-15-én Budapesten, az Aquaworld Resort Hotel és Élményfürdőben rendezte meg a MaTáSzSz a XVII. Távhőszolgáltatási Konferenciát és Szakmai Kiállítást. A hagyományosan nívós esemény az első TávHősök viadalával és a jeles szakmai díj, az Ökocímke átadásával bővült. A konferencia fő témája és összetartó eleme az innováció volt, mely napjaink távhő szolgáltatásában nem csak egyéni, hanem szervezeti szinten is jelentkezik. Ez az utóbbi néhány évben érezhető hatással volt a szektorra és remélhetőleg még nagyobb sebességre kapcsol.

 

A konferencia nyitányát Kocsis Tóth Ildikó, a Szomtáv Kft. sajtóreferensének köszöntője jelentette, amelyet Orbán Tibor, a MaTáSzSz elnökének nyitóbeszéde követett. Szokásához híven néhány percben rendkívül jól összefoglalta a résztvevőkre váró eseményeket, szót ejtett az SOS Gyermekfalu Alapítvánnyal kötött megállapodás programjairól (többek között arról is, hogy a konferencia idei évi szponzorai az alapítványt is támogatták), és a központi témáról, az innováció fontosságáról és ösztönző erejéről a szektorban. Dr. Bagdy Gábor a Budapest Fővárosi Önkormányzat nevében köszöntötte a résztvevőket. Ezután H. Szováti Miklós, a Szovaterm Kft. ügyvezető igazgatója, a Táv- Hősök viadalának zsűri elnöke ismertette röviden az első alkalommal, mégis profi módon megrendezett megmérettetést.

Az előadások első blokkjában általánosságban ismerkedhettek meg a hallgatók az innováció fogalmával történelmi, közelmúltbeli és jelenkori megközelítésben. Az MTA profeszszora, Dr. Kroó Norbert alapos áttekintést nyújtott a 21. századi tudomány és technológia fejlődéséről, őt Süli János miniszter követte közelítve a távhő szektorához „Tiszta energia és innovatív térségfejlesztés” című előadásával. Végül a Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében Dr. Nikodémus Antal szólalt fel a mindenkit foglalkoztató definíciók köré építve mondandóját: innováció, ipar 4.0, digitalizáció.

A következő blokkot Szabó Zsolt államtitkár indította „Okos városi megoldások a zöldenergia területén” című, igencsak aktuális előadásával, melyet a nap egyik legfontosabb eseménye, az első Ökocímkék átadása követett. Jelentős elismerés, hiszen a kitüntetés egyet jelent a távfűtés magas színvonalával, tájékoztat az energiahatékonyságról, a zöldenergia-felhasználásról és a széndioxid-kibocsátás mértékéről. A díjazottak: a Pétáv Pécsi Távfűtő Kft., a Szentes Városi Szolgáltató Kft., a Komlói Fűtőerőmű Zrt., a Főtáv Zrt., a Miskolci Hőszolgáltató Kft. és a Régióhő Kft.. Ezúton is szeretnénk gratulálni és további sikeres működést kívánni!

Az első nap eseményei közül nem maradhatott ki a konferencia házigazdájának, a PÉTÁV Pécsi Távfűtő Zrt.-nek a felköszöntése, hiszen idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Egy rövid videó formájában bemutatták Magyarország 2. legrégebbi távhő társaságát, amely manapság 31.400 lakást és 460 közületi felhasználót szolgál ki. Vida János ügyvezető igazgató úr rövid, de annál frappánsabb beszédével fogadta a gratulációkat és a tortát.

A nap zárásaként a szokásosan jó hangulatúra sikerült gálavacsora alkalmával mutatták be a nap főszereplőit, vagyis a TávHősök Viadalának résztvevő csapatait. Az I. Távfűtésszerelő verseny győztese a Termo Team, a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. csapata, Csányi Péter, Kovács Ernő, Oláh Lajos, Pásztor András! Az estét Hadházi László stand-up comedys rendkívül szórakoztató előadása zárta, melyet egy zenés mulatság követett.

A második nap délelőttjén a szekcióüléseké volt a főszerep. Mivel párhuzamosan nem lehetett jelen lenni mindegyik előadássorozaton, ezért a program végeztével a szekcióvezetők tartalmas összefoglaló keretében mutatták be az ülésen elhangzott témákat, illetve a hallgatók interaktív formában tehették fel a kérdéseiket.

Az I. szekcióban nemzetközi előadások kaptak szerepet, az első részben külföldi szakértő előadók segítségével kerültek bemutatásra a távhőszektor új, innovatív üzleti és technológiai irányzatai, gondolkodásmódja. A hallgatóság Lars Gullev (VEKS) előadásából az innovatív dán távhőpiaci megoldásokkal, Maria Grajcar (Hafencity Universität Hamburg) nyomán a német marketing stratégiához kerültek közelebb, míg Debreczeni Attila (Finn Kereskedelmi Iroda) a finn távhő szektort mutatta be. A szekcióülés második részében a külpiacra jutási stratégiák megvalósításának eszközeivel és támogató szervezeteivel ismertették meg az előadók a kedves hallgatóságot. Gabor J. Takacs-Carvalho, az USA Nagykövetség képviseletében, illetve Szárszó Tibor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. divízióvezetője előadásaikban hívták fel a figyelmet a külföldi kapcsolatok fontosságára, és azok kiépítésének lehetőségeire.

A II. szekcióban magyarországi cégbemutató előadások kaptak helyet. A sort Bíró György, a Profigram kereskedelmi igazgatója nyitotta meg FRED optimalizálási és energia menedzsment rendszerük bemutatásával, majd az ISG Uniball Kft. munkatársai, Bardóczy Árpád és Tolnai Csaba következtek a közegáram szimulációs vizsgálat folyamatáról és annak hasznosításáról szóló előadásukkal. Lakatos Tibor, a Reál-Energo Kft. ügyvezető igazgatója ismertette közelmúltbeli távhős innovációikat. Őt követte Rácz Attila, a Get-Energy Kft. képviseletében egy rendkívül hasznos előadással, amely fontos információkat tartalmazott a szolgáltatóknak az energetikai beruházások TAO-ból való finanszírozását tekintve. Rövid szünet után a szekció második felében Hoffmann Győző, a PÉTÁV Kft. üzemviteli mérnöke vette át a szót, bemutatva a pécsi távhő fogyasztók tájékoztatásának legújabb eszközét. Sichna Andrea a Vexve szerelvények „Okos távhőt” elősegítő eszközeit és legújabb fejlesztéseit mutatta be előadása során. Végül Cservenák Róbert, a Varinex Kft. GIS rendszermérnöke ismertette meg a jelenlévőkkel a jövő 3D tervezési megoldását, amely akár távhő vezetékek telepítése esetén is hasznosítható.

Összességében újfent egy nagyon színvonalas konferenciát zárt a MaTáSzSz, nemcsak a kapcsolatépítési lehetőségek szempontjából, hanem mert tartalmas szakmai előadások is elhangzottak. Emellett a jó hangulatú gálavacsora és műsor, valamint az arra érdemesek számára kiosztott díjak is emelték a XVII. Távhőszolgáltatási Konferencia és Szakmai Kiállítás színvonalát.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam