belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

X. Szakma Sztár Fesztivál

Az idei évben a jubileumi 10. alkalommal rendezték meg a Szakma Sztár Fesztivált a Hungexpo területén április 24-26. között. A fesztivál keretében a nappali tagozaton végzős tanulók számára negyven szakmában tartották meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV), melyek döntőjét most rendezték meg.

 

A fesztiválon az idén már közel 15 ezer látogató vett részt ingyenesen, hiszen a vidéki iskolákból, a területi kamarák szervezésében 200 autóbusszal közel 10.000 diák érkezett. Több mint 70%-uk 6-7-8. osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében az épületgépész szakképesítések a 2008/2009. tanévtől szerepelnek a Szakma Sztár Fesztiválon. Minden évben az épületgépész technikus szakképesítés mellett a három „alap” szakmában a központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, a víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő és a hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő szakképesítésekben is versenyeztek a végzős diákok. A versenyterületen idén először a IV. SkillsHungary Nemzeti Döntőn több szakma között a víz-, gáz- és fűtésszerelő szakma válogatójának versenyét is megszervezték, amelynek célja az Egyesült Arab Emirátusokban, Abu-Dhabiban idén megrendezésre kerülő World- Skills versenyre való kvalifikálás volt. A szép számban megjelenteket először Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke üdvözölte:

„Az első Szakma Sztár Fesztivált 2007-ben rendeztük meg, akkor mindössze 15 szakmából tudtunk válogatni. A 10. rendezvényünkön pedig már 41 szakma képviselteti magát. Mi azt állítjuk, hogy egy jó szakma felér egy diplomával és azt is állítjuk, hogy a szakma nem csak fizikai munkát jelent, hiszen vannak itt mechatronikusok, logisztikusok és különböző olyan szervezéssel foglalkozó fiatalok, akik már inkább az egyetemek tudásszintjét feszegetik azért, hogy eredményesek legyenek. Idén 5.255 diák indult a vetélkedőn országosan, ebből 456 versenyzőt hívtunk meg a második fordulóra, ide pedig 224 tanuló fiatal érkezett, akik 102 kutatási intézményt képviseltek, nem csak Magyarországról, de a határon túlról, a Kárpát-medencéből is 23 fiatal vett részt a vetélkedőben. Több versenyzőnk van itt Erdélyből, a Vajdaságból és a Felvidékről. Ők képviselik az ottani magyarság szaktudását. Jövőre fogjuk Magyarországon megrendezni az Európa-bajnokságot. Fontos elmondani azt, hogy a helyszínért folyó vetélkedésben Norvégiát sikerült legyőznünk, e mögött jelentős szerepet játszott a nemzetközi versenyzőink színvonala, hiszen tavaly 28 európai ország közül pontszám alapján Magyarország az 5. pozíciót érte el, ami nagy büszkeséggel tölt el bennünket.”

A rendezvény díszvendége Orbán Viktor miniszterelnök volt, aki személyes jelenlétével is hangsúlyt adott az eseménynek:

„Tisztelt diákok! Az Önök többsége hamarosan dönt majd arról, hogy miként folytassa az életét és milyen pályára lépjen. Én azért vagyok itt, hogy biztosítsam Önöket arról, hogy nincsenek egyedül ebben a döntésben. A magyar kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Önök mellett áll. A saját jövőjükről szóló döntést persze Önöknek kell meghozni, így a lehetőség, de a felelősség is az Önöké. A gazdaság ma azt üzeni, hogy modern, az új digitális korszaknak megfelelően felkészült, jól képzett, az európai kultúra és munkaetika iránt elkötelezett emberekre lesz szükség. Nekik lesz biztos állásuk, jó fizetésük és lesz esélyük tovább képezni magukat. Nem akarok túl nagy súlyt helyezni az Önök vállára, de azt is tudniuk kell, hogy csak néhány év és Önök fogják a hátukon vinni Magyarországot úgy, ahogy azt mi, az Önök szülei és korábban a nagyszüleik tették. Ez az élet rendje. Magyarországból pedig az lesz, amivé Önök teszik: derűs, jómódú, biztonságos, művelt és emelkedő haza, vagy helyben járó és hanyatló ország. Már csak néhány év és ez Önökön múlik majd. Ma már nem az olcsó munkaerőre van igény, hanem magas hozzáadott értéket termelő, digitális alapképességekkel rendelkező, kvalifikált dolgozókra, és szükség van több 10.000 új informatikusra. Mi abban tudunk Önöknek segíteni, hogy 260.000 munkavállaló digitális készségfejlesztését elvégezzük és emellett kiemelt ösztöndíjat adunk az informatikát tanulóknak. Szakmunkás ösztöndíjrendszert építünk, ez a program hiányszakmákban már el is indult.

Végül arra szeretném biztatni Önöket, hogy legyenek bátrak! A jövő az Önöké! Sok sikert kívánok mindannyiuknak és adják át jókívánságaimat a szüleiknek is!”

A hivatalos megnyitót követően elkezdődött a többnapos „lázas” versenyzés, és a nézők, diáktársak, családtagok drukkolása. Jó volt ott lenni, látni a megvalósuló teljesítményeket, elért eredményeket. Szaklapunk képviselői az épületgépészek nagy családjában folyó küzdelem szereplőit követték figyelemmel. A verseny harmadik napján pedig már gratulálhattunk is a győzteseknek! Íme, akikre most büszkék lehettünk:

Hűtéstechnikai rendszerszerelők kategóriában:

3. helyezett: Mag Péter,

2. helyezett: Horváth Márton Lajos,

1. helyezett: Tóth Miklós Zoltán.

Központi fűtés és gázhálózat rendszer szerelő kategóriában:

3. helyezett: Csatos István,

2. helyezett: Varga Péter,

1. helyezett: Koszó Roland.

Víz-, csatorna- és közműrendszer szerelők kategóriája:

3. helyezett: Gaál Tamás,

2. helyezett: Barcza András,

1. helyezett: Szente Kristóf.

Víz-, gáz- és fűtésszerelő kategóriában:

3. helyezett: Zeleszkó Bence,

2. helyezett: Gér Tibor,

1. helyezett: Miklós Ádám.

Még egyszer mindenkinek gratulálunk és reméljük, hogy a szakmában hamarosan ismét találkozunk veletek!

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam