belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

VI. Épületgépész Szakmai Nap a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékén

A BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéke április 14-én már hatodik alkalommal rendezett szakmai napot épületgépész és épületenergetikus hallgatói számára. A rendezvény célja a szakirányú képzésük kezdetén álló hallgatók számára bemutatni a tanszék legfontosabb épületgépészeti kutatási területeit, ezen belül hangsúlyosan a hallgatók tudományos diákköri aktivitását és egyéb, a tananyagon túlmutató szakmai ismereteket átadni számukra. Továbbá természetesen cél a tartalmas szórakozás is egy jó hangulatú csapatépítés keretében.

A program a BSc képzés Épületgépészeti tervezés tárgyának óráján kezdődik, ahol a képzés 6. félévében lévő hallgatók TDK és egyéb szakmai előadásokat hallgathatnak meg. Az első két előadást TDK-zó hallgatók tartották (konzulensük Horváth Miklós PhD hallgató). Gergely István előadásának címe „Napelemek tájolásának vizsgálata, egymásra vetett árnyékuk hatáselemzése” volt, amellyel a novemberi TDK konferencián 1. helyezést ért el. Juhász Balázs „Családi ház energetikai vizsgálata különböző épületkialakítások és felújítási módozatok esetén” című előadásával ugyanitt 2. helyezett lett. A tanszék egy korábban végzett hallgatója, Dabis Károly MSc épületgépész mérnök „Ortsfeste Feuerlöschanlagen” című előadásában mutatta be egy sprinkler rendszer német előírások szerinti tervezésének lépéseit, valamint megosztotta tapasztalatait németországi munkavállalásáról. 2016 tavaszán a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem két hallgatója is több hónapot tölt Erasmus ösztöndíjjal a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékén. Lenka Jagerska „Design principles of siphonic roof drainage system based on VDI 3806” című angol nyelvű előadásában foglalta össze kutatási témájának alapjait, Derzsi István pedig „Magasépületek fűtőrendszerének optimalizálása” címmel tartott előadást.

A program hagyományosan az Épületgépészeti Vetélkedővel folytatódott. Idén 7 négytagú csapat versengett. Előzetes feladatként egy közművektől független családi ház épületgépészeti koncepcióját kellett kidolgozni. A tanszék Stokes Laborjában zajló vetélkedőn a hagyományoknak megfelelően záporoztak a csapatokra a feladatok. Az egyik feladatban különleges épületgépészeti szerelvényeket kellett felismerni, egy másikban épületgépészeti szakkifejezéseket kellett értelmezni. Szívószálakból kellett elkészíteni egy adott alaprajzú épület padlófűtési rendszerének modelljét, gyakorlati feladatként rézcsöves kötést kellett létrehozni lágyforrasztással. A tanszék eljárástechnikai szakterületén való jártasságot számítási feladat megoldásával kellett szemléltetni: a hagyományos „Csöves medve” feladatban a tavaszonként a Gellérthegyen rendszeresen megrendezett matematikai Medve Verseny feladataiból kellett néhányat megoldani. A „Falikazán” feladatban egy szemléltető modellt kellett megépíteni egyszerű eszközökből, valamint teszteket kitölteni többek között az egyetem történetéből és környékének helytörténetéből, a Tanulmányi és Vizsgaszabályzatból. A visszatérő „Stewardess” feladatban elvont műszaki fogalmakat kellett elmagyarázni és mutogatással szemléltetni, hasonlóan a repülőgépek felszállás előtti biztonsági tájékoztatójához. A feladatok megoldásához az alapvető szakmai ismereteken túl általában kreativitásra és ötletességre, és természetesen logikus épületgépész mérnöki gondolkodásra volt szükség.

A verseny jó hangulatát idén is a Dabas és Környéke Vízügyi Kft. támogatása alapozta meg: a verseny közben a vállalat igazgatója és főmérnöke csapolták a sört a versenyzőknek, a munkájukat értékelő zsűrinek és az érdeklődőknek. A versenyt idén a „Tichelmantra” nevű csapat nyerte, melynek tagjai Orosz Tamás BSc, Pacseszák Dóra, Czirok Zsolt és Tikos Máté MSc hallgatók voltak. A győztes csapat és tagjainak neve hagyományosan megörökítésre került az aranyozott (színű) vándorkupán. A résztvevő versenyzők jutalmazását idén is számtalan szakvállalat szponzorálta, amit ezúton is köszönünk. A rendezvényt a hagyományoknak megfelelően az éppen 5. éve alakult Épületgépész All Stars zenekar koncertje zárta.

***

A győztes csapat


A szerzõ egyéb cikkei:

  Érintőleges légvezetés alkalmazása esetén kialakuló sebességmező elemzése
  V. Épületgépész Szakmai Nap a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékén

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam