belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

VentilFlex, a szellőző vezetékek bélésére

A következőkben egy olyan hazai találmány létrejöttéről, alkalmazásáról beszélgetünk a Kompozitor Kft. munkatársaival, Szépvölgyi Zsolt (Sz. Zs.) kereskedelmi igazgatóval, Szűcs Balázs (Sz. B.), Skriba Zoltán (S. Z.) fejlesztő mérnökökkel és Forgács Máté (F. M.) vegyészmérnökkel, akik egyrészt „bábáskodtak” a találmány születésénél, másrészt annak értékesítésében ma is jelentős szerepet vállalnak.

 

Miért volt szükség a VentilFlex béléscső kifejlesztésére?

Sz.Zs: Arra jöttünk rá, hogy a korábbi FuranFlex termékünk (lásd: Magyar Installateur 2016/8-9. lapszám), olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek feljogosítják arra, hogy ne csak a kéményekben, hanem egyéb más csövek bélelésére is alkalmazzuk. Itt elsősorban a szellőző berendezések aknáinak, vezetékeinek bélelésére gondolunk, hiszen a feladat itt is azonos a kéményeknél ismertetettekkel. Bár e területen ugyanolyan szigorú a szabályozás, mint a kémények esetében, de talán azt lehet mondani, hogy könnyebb a feltételeket teljesíteni.

S.Z: A VentilFlex technológia fejlesztése a meglévő épületek szellőző kürtőinek bélelésétől indult azért, mert ezekben a házakban téglakürtők, betonkürtők vannak, amelyeknek nem megfelelő a felületi érdessége sem, és ez az áramlási tulajdonságok romlását vonja maga után. Ekkor gondoltunk arra, hogy ha a kéményeket bontás nélkül még akkor is ki tudjuk bélelni, ha nem egyenes a kémény nyomvonala, akkor a szellőző kürtőket is ki tudjuk bélelni a FuranFlex technológiával. Így a csőfal érdessége tökéletes lesz, plusz eleget tesz olyan követelményeknek is, amelyeknek a légcsatornáknak is meg kell felelniük, vagyis azoknak is hőállóknak, tűzállóknak kell lenniük. Egy szoba kiszellőztetésénél ugyan nincs olyan mértékű állandó hőterhelés, vagy az állandó kondenzáció miatti korróziós terhelés, mint ami egy kéménycsőnél van, viszont ha az épületben pl. tűz keletkezik, akkor a szellőző rendszer nem rogyhat össze elsőként. Ezért változtattunk a gyártástechnológián is, és ezért vált szükségessé, hogy egy új elnevezéssel is illessük a terméket, amivel utalunk arra, hogy a beépítés előtt flexibilis, a beépítés után szilárd csőről van szó. Így jött létre a VentilFlex.

Sz.Zs: A VentilFlex termékünk fejlesztése 2015-ben kezdődött, és most, 2017-ben jutottunk el odáig, hogy az egyik legnagyobb svéd kereskedelmi partnerünk közel 90%-ban már a szellőző berendezések bélelésével foglalkozik. Így megtaláltuk a felvevő piacot, méghozzá jó helyen, mert Svédország a szabályozásban mindig egy lépéssel előrébb tart, mint a többi európai ország. Kereskedelmi szempontból megalapozott és jó iránynak tűnik ez a fejlesztés, ezért a következő évek feladata lesz, hogy ezt a terméket a világ legtöbb tájára, a FuranFlex mellett egy különálló üzletágként, bevezessük.

Sz.B: Ma egy EU-s direktíva írja elő minden tagország számára a légtechnikai rendszerek felülvizsgálatát, de a kivitelezés szabályozását nemzeti hatáskörbe helyezte. Magyarország is rendeletben szabályozza, hogy a légtechnikai rendszereket felülvizsgálni, javítani, tisztítani kell. Ha a piacot megnézzük, akkor látható, hogy már megnövekedett a légtechnikai rendszerek ellenőrzése. A svédeknél is ennek köszönhető ez a felfutás, mert amikor elkezdik a légtechnikai rendszerek ellenőrzését, akkor fény derül arra, hogy a 20-30 éve beépített rendszerek felújításra szorulnak. Felismerve az ebben rejlő energiamegtakarítási lehetőséget, a svéd és a finn állam olyan támogatási rendszert írt ki, aminek a következménye az lett, hogy fellendült a légtechnikai rendszerek felújítása. Itt egy olyan komplett felújításról van szó, ahol egy társasházban hővisszanyerős szellőztető rendszert építenek ki, amivel nagymértékben csökkenthető az adott épület fűtési-hűtési költsége is.

Milyen fontosabb követelményeket kellett figyelembe venni a fejlesztés során?

SZ.B: A légtechnikai rendszerek hatékony üzemeltetése és a levegő minősége egyre nagyobb hangsúlyt kap Európában. Az előző azért, mert az épületek légtömörsége folyamatosan növekszik, ezáltal a természetes légcsere lecsökkent, ami nagyban befolyásolja nemcsak a komfortérzetünket, hanem egészségi állapotunkat is. A légtechnikai rendszerek hatékonysága, energiafelhasználása pedig nagyban függ azok légtömörségétől is. Ha egy rendszer nem légtömör, akkor az üzemeltetése nem gazdaságos, illetve a belső tervezett levegő minősége nem biztos, hogy megfelelő lesz. A VentilFlex termék egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a felújítási folyamat után egy tökéletesen légtömör rendszert kapunk. Ez azt jelenti, hogy a légtömörség szerint csoportosított légtechnikai csöveknél a legszigorúbb előírásoknak is megfelelünk, azaz olyan helyeken is lehet alkalmazni a terméket, mint pl. speciális vegyi laborok, kórházak, vagyis ahol a tömörtelenségből komoly problémák származhatnak. A kiemelkedő légtömörséget jelző „D” kategóriát értünk el értünk el ebben a minősítésben.

A kiálló csővéget hogy teszitek légtömörré? Hogyan zárjátok le?

Sz.B: Nincsenek kiálló csővégek: a végek lezárását speciális acél adapterekkel és csatlakozókkal végezzük. A VentilFlex egy bélelési rendszer, tehát nem csak egy kompozit csőből álló bélésanyagot jelent, hanem a légtömör csatlakozó idomok kialakítása is a technológia része. Ez azért fontos, mert a csatlakozó idom rendszeréhez illeszkedő elemeket is az adott rendszer légtömörségi tulajdonságaival kell csatlakoztatni.

A cső kiváló simaságának, felületi érdességének elérése érdekében kell-e valamilyen előmunkálatokat végezni?

F.M: Mindig javasoljuk a kivitelezőinknek azt, hogy a bélelés előtt kamerával vizsgálják át a kürtőt, és ha kell, akkor tisztítsák ki vagy marják fel a szükséges átmérőre, mert amikor a cső még lágy állapotban van, akkor sérülékenyebb, bármilyen kiálló rész felsértheti a külső textíliáját. Szerencsére a sérülés a kikeményítés előtt még javítható. A hibák elkerülése érdekében a VentilFlex beépítését is csak oktatott, minősített kivitelezők végezhetik, akik a Kompozitornál szereznek igazoló diplomát. Tény, hogy a technológia egyik legfontosabb része a kürtő előkészítése, ahol el kell távolítani minden olyan kiálló idegen anyagot, ami megsértheti a VentilFlexet a behúzás, kikeményítés alatt.

A hő- és tűzállóság esetében nálatok két besorolás történt. Mikor ajánlhatóak ezek?

Sz.B: Kétféle anyagunk van: Az egyik 500 °C-ig, a másik 1000 °C-ig hőálló. Van a nem éghető, „A2”-es tűzállósági kategóriába tartozó béléscsövünk, ami VentilFlex RKV névre hallgat, a másik pedig „B” kategóriát kapott. Hogy milyen tűzállósági anyagot kell használni, azt mindig nemzeti hatáskörben az államok határozzák meg a tűzbiztonsági előírásaikban. Az „A2”- es anyagunkat elsősorban a konyhai elszívóknál, speciális alkalmazási területeknél, laborkörülmények közé ajánljuk, a „B” kategóriájú csövünket pedig általános légtechnikai felhasználásra. Fontos, hogy a VentilFlex nemcsak a használt levegő elszívására, hanem a friss levegő bevezetésére is alkalmazható. Ezzel kapcsolatban elvégeztek egy speciális vizsgálatot (ez az ún. VOC: Volatile Organic Compound teszt), amely megállapítja, hogy ez a kompozit cső tartalmaz-e illékony szerves vegyületet. Az eredmény az lett, hogy a VentilFlex friss levegő bevezetésére is alkalmas.

A tűzállósági vizsgálatokat az ÉMIben végeztük és a Szent István Egyetemmel is együttműködtünk. A cső anyagtulajdonságait svéd és finn intézetek vizsgálták.

S.Z: Szükséges volt egy ún. szubjektív szaglócsöves teszt is. Ennek az lett az eredménye, hogy a VentilFlex anyagának nincs szaga.

Mikor szükséges a légvezetési rendszereitek tisztítása és mivel történik ez?

A csöveket kötelező kétévente tisztítani. Azt mondhatjuk, hogy egy téglából vagy betonból készült kürtőnek sokkal jobb a tisztíthatósága, ha azt VentilFlex-szel béleljük.

A VentilFlex esetében beszélnünk kell egy különleges alkalmazásról is, az ún. zsírcsatornákról. Itt elsősorban éttermek, szállodák konyháinak a speciális szellőzési technológiájára kell gondolni, ahol úgy történik a levegő elszívása, hogy a levegőből zsírcseppek csapódnak, vagy válnak ki a szellőző vezetékek falán, ami egyrészt komoly tűzveszélyt jelent, másrészt igen nehezen tisztítható. Ezért erre a munkára külön szakosodott cégek alakultak, de a VentilFlex ezen a téren is nagyon jó eredményeket tudott felmutatatni Angliában is és Svédországban is. Ezeken a helyeken mi a magasabb hőállóságú VentilFlex RKV csöveket szoktuk alkalmazni a magas tűzállósági kritérium miatt. Fontos még, hogy a csöveknek mosószerállóknak is kell lenniük, mivel el kell viselniük a zsíroldó anyagok összetevőit, amivel tisztítják ezeket a zsírcsatornákat. Anyagában a Ventil- Flex vegyszerálló, a szárazjeges és mechanikus tisztításnak is ellenáll.

De például egy uszoda légtechnikai csatornájában is olyan lecsapódások vannak a klóros levegő miatt, hogy a korrodálódott felületen könynyen megtelepedhetnek a csírák (gombák, baktériumok, vírusok vagy a legionella megbetegedés, stb.), amelyek idővel elkezdenek szaporodni, ezért a korróziónak való ellenállás igen fontos. A VentilFlex fala szerencsére tökéletesen korrózióálló.

Kérném, hogy mindenki emeljen ki a VentilFlex használatával kapcsolatban egy jellemző tulajdonságot, vagy egy olyan speciális területet, ahol a terméket kiválóan lehet használni!

Sz.Zs: Én a műemlék épületekben történő felhasználásról beszélnék. Nagyon sok olyan régi tervezésű légcsatorna vagy szellőző csatorna van, amelyeknek a felújítása, tisztíthatósága, költséghatékonnyá tétele nagyon nagy kihívást jelent, hiszen azok olyan falszakaszokon lehetnek, ahol freskók vannak, ahol bonthatatlan műemléket megtestesítő elemek vannak. Az ilyen műemlék épületekben a legjobb alternatívát jelenti a Ventil- Flex. Példa erre az egyik ikonikus jellegű orosz műemlék, a szentpétervári Szmolnij-székesegyház szellőző vezetékrendszerének felújítása, ahol VentilFlex technológiával tudtunk nagyon gyors eredményt elérni.

F.M: Én a VentilFlex rendszer hő- és tűzállóságát emelném ki, főleg a konyhai zsírcsatornák esetében, mert ha véletlenül begyullad ez a zsírlerakódás, akkor a VentilFlex képes arra, hogy megvédje az ingatlant és az ott tartózkodó személyeket. Az emberi élet védelmének mindig a legfontosabb szempontnak kell lennie.

Sz.B: A VentilFlex cső légtömörségi tulajdonságait szeretném kihangsúlyozni, mert felhasználói és üzemeltetői oldalról is ez az egyik legfontosabb szempont. Ahol csak körülményes bontással lehet felújítani egy légtechnikai béléscsövet, ott biztos, hogy a VentilFlex jelenti a költséghatékony megoldást.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam