belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Várom, hogy egyszer kezdjen el az ország olyan szinten gazdagodni és fejlődni, ahogy azt szeretnénk

A szakmában eltöltött sok-sok év alatt csak nagyon kevés olyan céggel találkoztam, mint a Németh Szerelvénygyártó és Kereskedő Kft., amely a termékeivel, kereskedelmi tevékenységével már több mint 30 éve sikerrel van a piacon. Fújhatott a szél, eshetett a hó, jöhettek rossz idők, de a cég tulajdonosa, Németh Árpád és családja a gondokat megoldotta, és így a vállalata töretlen fejlődést tudhat maga mögött. Beszélgetőpartnerem a kft. tulajdonos vezetője, Németh Árpád, akivel öt év után sikerült ismét találkozni, gondolatokat cserélni.

 

Kezdjük is az elején! A számodra legfontosabb három értékről kérdeztelek az utolsó alkalommal, ahol a függetlenséget, a környezeteddel történő gyümölcsöző együttműködést és a „köz” javára történő befektetést jelölted meg. Ezek még mindig fontosak a cég életében?

Ezek az értékek továbbra is hangsúlyosan szerepelnek az értéktárunkban és természetesen annak megfelelően, hogy mit hozott az élet, ezek mellé mást is be kellett csatlakoztatni annak érdekében, hogy a cég továbbra is fejlődjön és minden olyan igényt kielégítsen, ami megjelenik és valós.

Kérlek, számolj be az utolsó öt év eseményeiről a vállalatnál!

Az utolsó interjú óta azt gondolom, hogy a mindenki által ismert folyamatok történtek: volt a gazdasági válság, amiben akkor „térdig” jártunk, de mélyebbre szerencsére nem süllyedtünk. Ez az időszak nem volt könnyű, a szakma minden tagja megtapasztalta a nehézségeket, de talpon maradtunk és azt is elmondhatjuk magunkról, hogy mindezek ellenére folyamatosan tudtunk fejlődni. Ez azért volt lehetséges, mert egy nagyon korrekt és jó kereskedő partner társaság van mögöttünk, amely kitartott mellettünk, és ez a kiváló kapcsolat persze kölcsönös volt. Amit a válságot megelőző 20 évben beruháztunk és felhalmoztunk, elegendő volt arra, hogy a nehéz időszakot átvészeljük. Látványosan nem tudtunk ugyan fejlődni, de minden évben meghoztuk a szükséges döntéseket mind a technológia, mind a létszám, mind a szakképzés területén és végül sikeresen megerősödve jöttünk ki belőle. Bennünket az motivált, hogy a kiváló kollégáinkat mindenképpen szerettük volna megtartani, ezért szélesítettük a termékpalettánkat és alkatrészgyártásba is belekezdtünk. Több szakterület piacvezető nagy cégével dolgozunk együtt, gyümölcsöző kapcsolataink már tíz éve tartanak, és az így elért eredmények tették lehetővé, hogy ma már nagyobb lépésekben tudunk fejlődni. Felgyorsult az élet körülöttünk is az elmúlt évtizedhez képest és folyamatosan olyan gondjaink vannak, hogy nagyon sok a munka, jelentős a megrendelés állományunk, és ezeket azon a szinten iparkodunk teljesíteni, amit a partnereink elvárnak tőlünk.

Még mindig olyan lelkesek a családod tagjai? Voltak esetleg zordabb napok, konfliktusok is?

Nem voltak. Ugyanúgy együtt voltunk, vagyunk, mint korábban, nagyon jó a munkakapcsolatunk és szent a béke. Szerencsére olyan gondok sohasem voltak, sem a családdal, sem a kollégákkal, hogy ez emésztette volna fel az időt, az energiát és a gondolatainkat, és így elterelte volna a figyelmünket arról a területről, amivel igazán foglalkoznunk kell.

Visszatérve a vállalkozásotokhoz, milyen éveket zártatok az utolsó öt évben? Megvan még a bevezetőmben emlegetett töretlen fejlődés? Nem kellett munkatársakat elbocsátani?

Nem, hála Istennek. A korábbi 40 fős létszámot meg tudtuk őrizni, és mint már azt említettem, a beruházásoknak és egyéb intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan tudtunk fejlődni, így ma odáig jutottunk, hogy majdnem 60 fővel dolgozunk. A cég folyamatosan fejlődik, az autóiparba, az alkatrészgyártásba is belekóstoltunk egy kicsit. Ez az eddigi tevékenységünkhöz képest teljesen más terület, de úgy érzem, sikeresen megvetettük a lábunkat.

Veszteségünk sohasem volt, mindig nyereségesek voltunk, a nehezebb időkben értelemszerűen kevesebb volt, de mostanra már teljesen helyére billent a forgalom. Most sem csinálunk mást a nyereséggel, mint eddig, beruházunk, pályázatokon indulunk, amelyeket meg is nyerünk. Az új pályázatok kiírása és a régiek lejárta között volt majdnem 3 év, ezen idő alatt állami forrásokat nem vettünk igénybe, de ekkor is komoly beruházásokat valósítottunk meg.

Számodra a fejlesztés mindig is fontos volt. Milyen új termékekről tudnál beszámolni az elmúlt esztendők alatt?

Az épületgépészet vonatkozásában a vezérelhető elosztók azok, amelyek szépen felfutottak. A fejlesztéseink főleg a technológiára, a versenyképességre vonatkoztak, mert csak a munkatársi létszám bővítésével nem lehetett volna ezt véghezvinni, új technológia is kellett, ez volt tehát a fejlesztés hangsúlyos pontja.

Ti főleg az épületgépész piacra gyártotok termékeket. Te miként látod, jól működik már a piac?

A piaccal kapcsolatosan tartom a korábbi véleményemet. Mindenki küzd a konkurenciájával. A nagykereskedők, a kiskereskedők és a gyártók is részesei a folyamatos harcnak. Mi nem teszünk mást, mint, hogy a minőség irányába próbálunk elmozdulni. Ahogy régen sem, most sem akarunk belemenni abba a fajta versenybe, amikor az árak fogják eldönteni, hogy ki mennyit ad el. Nem kell nekünk az egész épületgépészeti piac, nekünk az a része kell, ahol az igényesség és a határozott elvárások uralkodnak. Azokra a vevőkre van szükségünk, akik akár élethosszig tartó garanciát szeretnének arra, amit egyszer beraknak a vakolat alá.

Gondolom úgy, mint korábban, külföldön is értékesítetek termékeket. Sikerült itt is növekedni? Hol vagytok a legeredményesebbek?

Igen, továbbra is exportálunk. A legjelentősebb a német piac, ahol egyrészt az épületgépészeti termékek, másrészt az alkatrészek területén is jól szerepelünk, komoly partnereink vannak. Említhetném a világ egyik legnagyobb csaptelep felsőrész gyártóját, amely 100 éves családi tradícióval rendelkező cég, és hozzájuk szállítunk már több éve. Beszállítói vagyunk a világ legnagyobb kartusgyártójának is, amely a világpiac 65%-át tudja a magáénak és 40 országba 400 vevőnek szállít. Alkatrészgyártásban pedig prémium márkás villamos kisgépek, faipari gépek alkatrészeit gyártjuk sikerrel.

Milyen változásokról tudsz beszámolni a családodat illetően? Ismételjük is át, hogy mi történt a három gyermekeddel!

Amikor legutoljára beszéltünk a nagyobbik lányomnak, Juditnak már volt férje, a kisebbik lányom, Eszter pedig talán akkor helyezkedett el az első munkahelyén az Audinál. Azóta természetesen Eszter is férjhez ment és ma egy 6 hónapos csodálatos kislány boldog anyukája. No, és Juditnál már megérkezett a harmadik gyermek is, így már négy unokám van. A fiam pedig idén végzett gépészmérnökként Győrben, az egyetemen és most már nálunk dolgozik.

Megvan a negyedik unoka is, a gyerekek felnőttek. Nem gondolod, hogy lassan szegre akaszthatnád a dirigensi pálcát, hogy többet tudj magaddal foglalkozni? Nem volt még elég a munkából? Mikor mész nyugdíjba?

A munkából szerintem sohasem elég. Amíg az ember szívesen csinálja, és nem esik nehezére, addig dolgozik. A minap hallottam egy nagyon jó mondást. Szakmunkástanulók Argentínában vettek részt egy versenyen, és hazaérkezésük után Parragh László nyilatkozott, aki elmesélte, hogy a nagyapja azt mondta neki, amikor szakmát választott: „Fiam, olyan szakmát válassz, amit nagyon szeretsz, mert akkor egész életedben egy napot sem kell dolgoznod!” Én ezt a nézetet abszolút osztom. Akinek minden nap munkát kell végeznie, és kényszerből dolgoznia, annak nem olyan szép az élete, mint annak, aki olyannal foglalkozik, amit szeret csinálni.

A dirigensi pálca pár éven belül úgyis más kezébe fog kerülni. De az nagyon jó érzés, hogy tudom majd valakire hagyni a céget, ugyanis vannak a szakmában olyan kollégák, akik felépítettek egy kis birodalmat, még gyermekeik is vannak, de az utódok más vonalon dolgoznak, nem érdekli őket, nem akarnak ezzel foglalkozni. Illetve egy céget értékesíteni sem olyan egyszerű: egy vegyesboltot el lehet adni, de egy ilyen volumenű társaságot már nem olyan könnyű.

Hogy nyugdíjba mehetek-e? Ezt nehéz megmondani. Igazából annyira nem szeretnék nyugdíjba menni, de el fog jönni az idő, amikor ebből a sok munkából vissza kell venni egy picit, hál’ Istennek az még szerintem kicsit odébb van.

Szerencsés ember vagy, mert a vállalkozásodnál, a családodnál is gyakorlatilag mindent elértél. Mit vársz még az élettől? Mi az, ami hiányzik még?

Nehéz kérdés. Azt várnám leginkább, hogy egyszer már kezdjen el az ország olyan szinten gazdagodni és fejlődni, ahogyan azt mindenki szeretné.

Szűkebb környezetemben pedig azt, hogy az elképzeléseinket mindig meg tudjuk valósítani és tudjunk annyi saját erőt gyűjteni, amiből minden szükséges fejlesztést megvalósíthatunk.

Az még egy nagy álmom, hogy olyan szakembereket neveljünk ki a tanulóink közül, akik nagyon magas szinten képzettek és elhivatottak a szakma iránt. Bele kellett ugyanis kezdenünk a szakmunkás képzésbe is, mert sajnos a piacon elfogyott az utánpótlás. Mindig fogadunk 5-6 szakmunkás tanulót, akik nálunk vannak, és gyakorlatilag nálunk tanulják a mesterséget. Lehet ezt duális képzésnek is hívni, ezzel segítjük az iskolát és magunkat is, mert a jól felfogott saját érdekünk, hogy legyenek jó szakembereink. Hál’ Istennek vannak közöttük ígéretes, jó tanulók is, akik remélhetőleg nem fognak majd külföldre távozni. De ehhez az országban több tényezőnek kell megvalósulnia.

Legutóbb Judit lányod úgy nyilatkozott rólad, hogy jól kijöttök és a közös álmotok, hogy kétszer ekkora legyen a cég. No, és ha gyermekei lesznek ők is Németh Kft.-sek legyenek. Látsz erre esélyt a közeljövőben?

Igen, lényegében ezért dolgozunk. Hogy Németh Kft.-s legyen az ő gyereke, az tulajdonképpen kezd megvalósulni, mert a legnagyobb unokám, Donát, aki most 4 éves, addig nem megy el az óvodába, míg reggelente a cégnél a gépeket meg nem nézi. Nagyon nagy lelkesedéssel mászkál az üzemcsarnokokban és mindent megfog, minden érdekli. Ezek a legkedvesebb játékai.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam