belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

Vara-FÉG termékbemutató: „magyar gyártó, magyar gázkazán”

A Magyar Installateur Szakkiadó Kft. egy olyan termék bemutatására szervezett ún. „kiscsoportos” oktatást május 19-én, a Vara-Fég Fáy utcai székhelyén, amely a gyártó cég és az általa kifejlesztett végtermék, egy kondenzációs gázkazán magyar emberek fejében megfogant gondolatok alapján lett kifejlesztve.

 

A meghívottak között voltak tervezők, oktatási intézmények és szakmai szövetségek képviselői is, hiszen a cél az volt, hogy az épületgépész szakma első kézből minél több információt kaphasson a gyártótól.

A megjelenteket ifj. Vara Árpád tulajdonos ügyvezető kedves szavakkal és egy kis cégbemutatással fogadta: „Két, két és fél év alatt megtapasztaltuk, hogy mit jelent a nullából felépíteni egy kondenzációs készüléket.” A FÉG történetéről azért annyit el kell mondani, hogy a jogelődjét Fegyver és Gépgyár Rt. néven 1891-ben, azaz 125 évvel ezelőtt alapították (részletes történetét lásd.: a Magyar Installateur szaklap áprilisi számában) és 1991-ben, három részben privatizálták. A fegyvergyártás teljesen tönkrement, így annak története kb. 2012-ig tartott. „Édesapám, id. Vara Árpád 1991-ben megalakította a Vara Kft.-t, ahol főleg a FÉG típusú készülékekhez hőcserélőket és kazántesteket kezdett el Szentendrén gyártani. 2008-ban a FÉG eladásra kínálta a makói részleget, ekkor keresték meg édesapámat egy adásvételi ajánlattal, így vágtunk bele 2008-ban a gyártásba. Majd Szentendréről felköltöztünk a Fáy utcai a telephelyre. A mai napig két FÉG cég is létezik: a FÉG konvektorgyártó Ócsán és a FÉG gázkészülékgyártó, akik mi vagyunk, a Vara-FÉG. Makón van tehát az összeszerelő üzemünk, Verpelét városában pedig egy kisebb beszállító üzemünk.

A FÉG makói részlegének a megvásárlása gépeket, licenszeket, knowhow-t jelentett. A mai napig az az elv vezérel minket, hogy a külföldi gyártású készülékeket amennyire csak lehet, váltsuk ki saját gyártású termékekkel. Mostanra elmondható, hogy a Vara-FÉG Kft. csak és kizárólag saját gyártású készülékeket hoz létre.” Majd a termékkínálat rövid bemutatásával folytatta: „Fel kellett készülnünk az Európai Unió által előírt direktívákra, ennek szellemiségében igyekszünk a termékeinket fejleszteni. Ennek megfelelően a kéményes készülékek lassan kiesnek a portfólióból. Lesz zárt égésterű készülékünk is, amely kapott egy gázszelepet, egy új elektronikát, és egy hőcserélőt. Ez pedig megfelel az ErP direktíváknak, ami kuriózum, mert a nagy gázkészülék gyártók már csak kondenzációs kazánokat gyártanak az EU piacára, úgyhogy nem is igyekeztek fejleszteni a zárt égésterű készülékeket. Ez a CIRKONOVA készülék az, amit modernizáltunk. A kondenzációs készülékünk minden szempontból megfelel az elvárásoknak, megfelel a szigorított emissziós értékeknek. Távolabbi terveink között szerepel, hogy a nagy áteresztő képességű csonkokkal rendelkező Spirec hőcserélőink gyártásával új lehetőségeket nyissunk az uszodatechnika, a hőszivattyús társaságok, valamint a saját gyártású hőszivattyú felé.”

Ezt követően Laczkó Balázs, a Vara-Fég Kft. munkatársa részletes bemutató előadást tartott a családiházas kategóriához kifejlesztett 26 KW teljesítményű, illetve az ipari létesítményekben alkalmazható 2 x 45 KW-os kondenzációs kazánok kialakításáról.

Időközben megérkezett Helembai Péter, energia és passzívház tanácsadó, akinek a fő feladata, hogy Németországban elindítsa a FÉG termékek piacra történő bevezetését.

Az előadásokat követően a jelenlévők sétát tettek a gyártó csarnokokban és tájékoztatást kaptak a termékek minőségét ellenőrző laboratóriumok tevékenységéről.

A résztvevők meggyőződése szerint a kft. „nagy fába vágta a fejszéjét”, de a bátraké a szerencse! Szaklapunk nevében szorítunk a sikerért a kft. eredményes működéséért.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam