belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Vaillant recoVAIR légtechnikai rendszerek

Sohasem volt még annyira fontos a lakóépületek szellőztetőrendszere, mint ma. Az egyre tömörebb épületszerkezetek miatt, amelyek nem engedik át a természetes levegőáramot, nemcsak az új, hanem a felújított épületek is szakszerű szellőztetési koncepciót igényelnek. Ezt a legjobban csak kontrollált lakásszellőztetéssel biztosíthatjuk.

 

A recoVAIR lakásszellőztető rendszer 2014 óta már Magyarországon is a komfortos, egyszersmind gazdaságos megoldás a lakások és családi házak számára, ami nem csupán az egészséges helyiségklímáról, valamint az épületszerkezet védelméről, hanem az automatikus hővisszanyerésről, illetve a mérhető energiamegtakarításról is gondoskodik. Az új multiMATIC 700 szabályozó- sorozat 2015-ös bevezetésével a Vaillant Csoport nemcsak a lakásszellőztetés hatékonyságának és komfortjának legmagasabb fokát, hanem az önálló, fűtésre, melegvíz-készítésre és lakásszellőztetésre összeállított rendszerek minden egyes alkotóelemének összehangolt működését érte el. A folyamatosan szigorodó energiamegtakarítási rendeletek következtében az új és felújított épületeknek egyre alacsonyabb éves primerenergia- fogyasztással kell rendelkezniük. Ahhoz, hogy ez az előírás biztosítható legyen, az épületszerkezeteknek egyre tömörebbnek kell lenniük, aminek következtében a pára már nem tud megfelelő módon távozni. Mindez növeli a károsodások és a penészképződés veszélyét.

A Vaillant fali és mennyezeti készülékeket (recoVAIR VAR …/4) kínál a végfelhasználóknak, jelenleg óránként 150, 260 vagy 360 m3 légáteresztéssel, a berendezéssel összehangolt légcsatornarendszerrel, valamint ezek tartozékaival, mindezt egyetlen beszerzési forrásból (1. ábra).

A recoVAIR lakásszellőztető – a közös eBUS kommunikációnak köszönhetően – probléma nélkül kombinálható az összes Vaillant hőtermelővel. Ez előny a tervezőnek, illetve a kivitelezőnek, mert egyetlen forrásból komplett rendszer építhető fel fűtésre, hűtésre, melegvíz-készítésre, szellőztetésre és szabályozásra. A recoVAIR lakásszellőztető a legmagasabb szintű komfortot nyújtja felhasználóinak: gyárilag integrált F7-es pollenszűrőket, melyeknek felülete négyszer akkora, mint a hagyományos készülékeké, páratartalomés nyomásszenzorokat, nagyhatékonyságú EC szellőztetőmotorokat, a nyári üzem számára alkalmas modulációs bypass-t, valamint az igényekhez igazodó szabályozást. Külön opcióként elektromos előfűtő regiszter, hangcsillapító és szűrőcsere- kijelzéssel ellátott négyfokozatú kapcsoló is illeszthető. Azoknak a felhasználóknak, akiknek különösen tiszta levegőre van szükségük, az F9-es finompor-szűrő beépítését javasoljuk, mert ez a befújt levegőből még a koromrészecskéket is képes eltávolítani.

Minden évszakban kellemes helyiségklíma

Az Aqua-Care rendszer az igényektől függő ventilátorvezérléssel és integrált páratartalom-érzékelővel már a standard hőcserélős (VAR …/4) készülékekben télen is a legjobb páratartalomról gondoskodik. Az entalpia hőcserélős készülékeknél (recoVAIR VAR …/4 E) az Aqua-Care plus rendszer a hő mellett – szükség esetén – a párát is visszanyeri, így a páratartalom- érzékelő és az intelligens szabályozás segítségével télen, fűtési üzemben is a legjobb komfortszinten tartható a páratartalom (2. ábra).

Az összes recoVAIR készülékbe gyárilag beépített modulációs bypass nyáron igény szerint tudja csökkenteni, vagy akár teljesen kikapcsolni a hővisszanyerést. Ahhoz, hogy az épületet természetes úton hűthessük, az elhasznált levegő éjszaka – ha kint hűvösebb van, mint bent – megkerüli a hőcserélőt. Így nem keletkezik huzat, miközben olyan belső léghőmérséklet állítható be, amit nem lépünk át. A mindkét oldalról nyitható vagy teljesen levehető elülső fedélnek köszönhetően kényelmes a hozzáférés a kezelőfelülethez, illetve a légszűrőkhöz. A befújt és az elhasznált levegő egymással fel nem cserélhető szűrői pedig az egyszerű, szerszámot nem igénylő szűrőcserét szolgálják (4. ábra).

Méretre gyártott rendszerek

A recoVAIR rendszerben az elhasznált levegőt légcsatornákkal szívjuk el a konyhából, a fürdőből és a mellékhelyiségből, miközben a friss levegő a homlokzati vagy a tetőátvezetőn keresztül először a hőcserélőhöz, majd a befújt levegővel ellátott helyiségekbe jut (3. ábra).

A légcsatornarendszer tervezéséhez a Vaillant átfogó háttérszolgáltatást kínál. Egy új építésű házban a légcsatornarendszer tervezését idejében kell elkezdeni, hogy a csatornaelemek észrevétlenül legyenek integrálhatók a padlóba vagy a födémbe. Mindemellett az összes Vaillant tartozék kiváló minősége átfogó higiéniát biztosít. A komplett Vaillant tartozékprogram segítségével minden ügyfélnek egy már meglévő épületszerkezetben is méretre szabott megoldás kínálható. Az időjárás-követő multiMATIC 700 szabályozó univerzálisan alkalmazható – és intuitív módon kezelhető – Vaillant rendszerszabályozó fűtésre, hűtése, melegvíz-készítésre és szellőztetésre.

A szellőztető készülék üzeme a helyiség levegőjének minősége és a páratartalom függvényében, az igényeknek megfelelően illeszthető. A szabályozó a recoVAIR szellőztetőkészülék üzemét a beállítható CO2 határértékek alapján optimalizálja. Kívánságra maximum két helyiséget lehet CO2-szenzorral ellátni, hogy a levegő minősége még pontosabban ellenőrizhető, illetve javítható legyen. A multi- MATIC 700 bármilyen nagyságú épülethez alkalmas, beépíthető a fűtőkészülékbe vagy a lakótérbe, valamint széles körű komfortfunkciókat is kínál. Bővítő modulokkal két- vagy hátomkörös és szolár szabályozóként is használható, valamint az eBUS kommunikáció megkönnyíti a komplett rendszer későbbi változtatásait és bővítését.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Az EVI elv használata szondás rendszerű hőszivattyúkban
  Moduláris felépítésű hőszivattyús rendszerek
  Geotermikus hőhasznosítás magasabb hatásfokkal
  Melegvíz-tároló választási praktikák
  Élet az ErP után
  HMV készítési 1 x 1: egyszerű képletek gyakorlati szemszögből

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam