belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

V. Szolár Konferencia

2016. május 11-12-én rendezte immár V. konferenciáját a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség a festői szépségű Forster Vadászkastélyban, az Alföld peremén fekvő Bugyi község határában.

 

A jelentős érdeklődésre számot tartó esemény (az MNNSZ összevonta a helyszínt és időpontot az esedékes közgyűléssel) a szakmai érdeklődők számára díjmentesen volt látogatható. De nem csak ezért, hanem elsősorban a tartalmáért csaknem telt házat hozott a kastély rendezvénytermében.

Kiss Ernő MNNSZ elnök megnyitójában hangsúlyozta, hogy a napenergia felhasználás folyamatosan növekszik – elsősorban a fejlett országokban. Ugyanakkor a piac nagyságát tekintve Kína vezet, megelőzve az Egyesült Államokat és Japánt (talán csak számunkra meglepő, hogy a negyedik helyezett India). A Távol-Kelet élen jár a gyártásban is – Japán és Kína vezeti a rangsort, de felzárkózott Dél-Korea is az élmezőnyhöz. A rendelkezésre álló statisztikák szerint a napenergia felhasználása folyamatosan növekszik: az elmúlt évben 35%-kal nőtt a világszerte gyártott és forgalmazott napelemek száma. Bár a bővülés üteme – vélhetően a hosszabb ideje viszonylag alacsony olajáraknak – valamelyest csökkent, 2016-ra kb. 65 GW teljesítményű fotovoltaikus elem beépítését prognosztizálják.

Hazánkban – némi toporgást követően – megindult az intenzívebb felhasználás, amire jó példa a már üzemelő, Visonta melletti napelem-park. A 2013-ban kezdődött munkálatok során a korábbi közel 40 ha felületű zagytároló megfelelő kultiválása után egy 18,4 MW összteljesítményű szolár erőmű pótolja a szénerőmű kieső teljesítményét. Ennek jelentőségét kiemeli, hogy a kisebb beruházási és üzemeltetési költség mellett jelentős mértékben hozzájárul nemcsak közvetlen környezete szennyezésének csökkentéséhez, de globálisan is csökkenti a szén-dioxid- kibocsátást (felszabadítva és értékesíthetővé téve az ország szén-dioxid kvótájának egy részét).

A szakmai előadások keretében tájékoztatást kaphattunk a tetőkre telepített napelemek villámvédelméről – amire nem mindig gondolnak a tulajdonosok, beruházók –, a szabadföldi és ferde tetőre telepített napelemek különféle rögzítési lehetőségeiről, a telepítés buktatóiról. A műszaki kérdéseken túlmenően igen fontos kérdésről, a berendezések finanszírozási lehetőségeiről adott tájékoztatást az OTP és a K&H Bank mind az érintett intézmények, mind a kivitelezők számára. A kedvező konstrukciók kigazdálkodható részletfizetést kínálnak a beruházóknak, és a befektetett munka és anyag biztonságos megtérítését jelenthetik a vállalkozásoknak.

A konferenciát megtisztelte a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője, Kőrösi Csaba úr. Előadásában kiemelte a napenergia hasznosításának fontosságát – elsősorban a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése szempontjából. A XIX. század (az ipari forradalom) óta a kutatások igazolták, hogy a Föld átlaghőmérséklete kb. 2 fokot emelkedett. A veszélyes és káros túlmelegedés csillapítása csak az üvegházhatást fokozó gázok, elsősorban a szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésével valósítható meg. Ha a melegedés az eddigi ütemben folytatódik, az évszázad végére akár 4-5 fokos emelkedés is fenyeget. Az Európai Unió célul tűzte ki az üvegházhatást fokozó gázok 1 milliárd tonnás csökkentését. E cél elérésében kiemelt szerep jut a napenergiának, illetve a napenergiából nyert elektromos energia felhasználásának. Az így nyert elektromos energia fokozatosan felválthatja a fosszilis energiahordozók eddigi alkalmazását.

Jó példa erre az elektromos autó. A TESLA által kifejlesztett jármű igen népszerű lett, noha az ára jelenleg meghaladja a hasonló kategóriájú benzines/diesel vetélytársét (35 ezer dollár felett van), a megrendelés után az átvételre másfél évet kell várni. Az árversenyben a jövőbeli felhasználók számára biztató jel, hogy az ár csökkenése joggal várható (a felhasznált akkumulátor ára 1 1/2 év alatt 40%-kal csökkent).

A jelek arra mutatnak, hogy a napenergiából nyert elektromos energia jelentős térhódítása várható. Elsősorban a felelős környezetvédelem miatt nem elképzelhetetlen, hogy a fosszilis energiahordozók korszakát felváltja az alternatív energiahordozók világa.

A kőkorszak sem azért ért véget, mert elfogyott a kő…


A szerzõ egyéb cikkei:

  25 éves jubileumát ünnepelte a Weishaupt Hőtechnika Kft.
  Világhírű designert ihletett meg a Gorenje
  V. Ipari és Technológiai Szakmai Nap

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam