belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Uponor Smatrix szabályozás a felületfűtéshez és -hűtéshez

A Smatrix integrált szabályozó rendszer felületfűtéshez és - hűtéshez is alkalmas új termékcsalád. A sugárzó rendszerek előnyeinek maximális kihasználására kifejlesztett Smatrix rendszerrel az energia nagyobb hatásfokkal hasznosítható, miközben minden helyiségben biztosítható a megfelelő hőmérséklet. Az automatikus beszabályozási funkció révén akár 20%-os energiamegtakarítás is elérhető. Ha hűtésre is van szükség, akkor a rendszer biztosítja, hogy ne lehessen kondenzáció. A szabályozó rendszer egyszerűen telepíthető, moduláris, vezeték nélküli megoldások is lehetségesek.

 

Míg a hagyományos hidraulikai rendszereket manuálisan kell beszabályozni ahhoz, hogy minden helyiségre a szükséges térfogatáram jusson, addig a Smatrix automatikus beszabályozási technológiája előrejelzi és beállítja a megfelelő hőmérséklethez szükséges pontos energiamennyiséget (1. ábra). Ez akár 20%- os energiamegtakarítást is jelenthet a beszabályozatlan, helyiségenkénti szabályozás nélküli rendszerekhez képest, illetve szükségtelenné teszi az üzembe helyezés során történő beszabályozást is (2. ábra).

Igény esetén a Smatrix energiatakarékosan képes szabályozni a hűtési folyamatot is. A helyiségtermosztátokba integrált páratartalom-érzékelők révén a Smatrix szabályozó rendszer nagyfokú védelmet nyújt a páralecsapódás ellen. Ha egy szobában a páratartalom túlságosan megemelkedik, a hűtés automatikusan leáll, majd a veszély elmúltával ismét működésbe lép.

Egyszerű telepítés és prémium felhasználói kényelem

Az automatikus beszabályozás technológiájával, illetve hűtési funkcióval is ellátott Smatrix helyiségszabályozók lehetővé teszik az egyszerű, minimális kábelezést igénylő – vagy akár a vezeték nélküli telepítést is: a Smatrix Base a vezetékes rendszer; a Smatrix Wave vezeték nélküli rendszer; a prémium kategóriát pedig a Smatrix Wave PLUS jelenti, amely további kényelmi és rendszerfunkciókkal kibővített, vezeték nélküli változat.

„A Smatrix rendszerhez zónaszabályozók és előremenő vízhőmérséklet-szabályozók is tartoznak. Moduláris kialakításuk révén minden épülethez a megfelelő szabályozórendszert tudjuk biztosítani, amely mind a lakástulajdonosok, mind a kivitelezők és a tervezők igényeinek is meg tud felelni” – magyarázza Myles Quigley, az Uponor szabályozók termékmenedzsere. „A végfelhasználók az automatikus beszabályozási technológia eredményeképpen az optimális energiafelhasználás előnyeit élvezhetik. A kivitelezők rövidebb telepítési és üzembe helyezési idővel számolhatnak, a tervezők pedig a speciális igényeket is kielégítő, moduláris megoldások széles választékára támaszkodhatnak.”

A további kényelmi funkciókat és rugalmasságot biztosító Smatrix Wave PLUS érintőképernyős kezelőfelülettel, adattárolóval, teljes rendszerdiagnosztikai funkcióval, illetve az U@home alkalmazáson keresztül távoli elérési lehetőséggel rendelkezik (3. ábra). Az U@home modul biztosítja a kapcsolatot a Smatrix Wave PLUS szabályozórendszer és az okostelefon, táblagép, vagy asztali számítógép között. Ez a helyiségtermosztátok kezelésének legkényelmesebb módja, amellyel a végfelhasználók a rendszerben előre beállított „Otthon” vagy „Házon kívül” hőmérsékletszintek között váltogathatnak igény szerint.

A következő, 4. ábrán egy helyiség-hőmérséklet és előremenő vízhőmérséklet-szabályozással rendelkező fűtési és hűtési rendszer legfontosabb elemeinek egyszerűsített vázlata látható. A fűtés/hűtés átváltás és a levegő szárítás szabályozása M-161 relémodulok segítségével valósul meg. Egyetlen I-167 programozó egységhez és egyetlen R-167 U@home távvezérlő modulhoz legfeljebb négy X-165 központi egység alkalmazható.

Moduláris megoldások bármilyen igényhez

A Smatrix termékcsaládhoz Space és Space PLUS típusú zónaszabályozók, Move és Move PLUS típusú előremenő vízhőmérséklet-szabályozók is rendelhetők. A zónaszabályozók egy meglévő fűtési vagy hűtési rendszert kiegészítő, további körrel történő bővítéséhez készültek, míg az előremenő vízhőmérséklet-szabályozók a víz hőmérsékletét a külső és belső levegő hőmérséklete szerint szabályozzák. A helyiségszabályozók, zónaszabályozók és előremenő vízhőmérséklet-szabályozók igény szerinti, rugalmas kombinálhatóságának köszönhetően a Smatrix termékcsalád bármilyen épület szabályozásához megfelelő megoldást tud nyújtani.

További információ: Uponor intelligens szobatermosztát felületfűtéshez és -hűtéshez

***

1. ábra. Új Uponor Smatrix moduláris szabályozó rendszer felületfűtéshez és -hűtéshez kifejlesztve
2. ábra. A Smatrix szabályozó családdal akár 20% energia is megtakarítható
3. ábra. Az U@home alkalmazás okostelefonon, táblagépen vagy PC-n keresztüli hozzáférést biztosít a felületfűtési és -hűtési rendszerekhez
4. ábra. 1 – Uponor SmatrixWave PLUS X-165 központi egység, 6 db, 2 – Uponor Smatrix WavePLUSD+RHT-167 termosztát, 3 – Osztógyűjtő TA24/TR 24 állásszabályozóval, 4 – Uponor SPISmatrixWave PLUS I-167 programozóegység, 5 – U@home R-167modul (nem kompatibilis a DEMRadio 24V-vel), 6 – Előremenőhőmérsékletérzékelő, 7 – Uponor SmatrixMove PLUS X-158 hőtermelő oldali szabályozó, 8 – Külső hőmérséklet-érzékelő, 9 – Keringető szivattyú, 10 – Háromjáratú keverőszelep 230 V-os, hárompont-szabályozású állásszabályozóval, 11 – Hőforrás, 12 – Fűtés/ hűtés átváltószelep 230 V-osmotorral, 13 – Opcionális: kazán-/folyadékhűtő indítás központi egységről; Uponor Smatrix Wave M-161 relémodul, 14 – Folyadékhűtő, 15 – Opcionális: légszárító-indítás központi egységről; Uponor Smatrix Wave M-161 relémodul, 16 – Az Uponor Smatrix Wave PLUS D+RH T-167 termosztát egyrészt az X-165 központi egység helyiségtermosztátjaként, másrészt az X-158 hőtermelő oldali szabályozó belső hőmérséklet-érzékelőjeként funkcionál

 

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam