belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Uponor gipszkarton felületfűtési / hűtési rendszer elsősorban felújításhoz

A felületfűtés a legtakarékosabb módja az otthoni kényelmes környezet megteremtésének. A felületfűtési rendszer számos előnnyel rendelkezik és az Uponor Renovis-nak köszönhetően sokkal könnyebben és gyorsabban kiépíthető. A felületfűtés nem csak az új épületek megoldása, hanem már felújítások esetén is alkalmazható.

 

Az Uponor Renovis rendszer 9,9 mm-es PE-Xa csővezetékeket magába foglaló, 15 mm vastag gipszpanel lapokból áll. Minden panel rendelkezik egy előremenő és egy visszatérő ággal, amelyek Tichelmann kapcsolással könnyedén csatlakoztathatók az osztóvezetékhez. Az Uponor Renovis megoldás leegyszerűsíti a határoló fal, vagy mennyezet kiépítését, emellett biztosítja a szükséges fűtési és hűtési teljesítményt is. Alkalmazásuk különösen előnyös alacsony hőmérsékletű, megújuló energiaforrásokat hasznosító hőszivattyúval. Számos előnyének köszönhetően az energiahatékonyság immár minden ingatlantípusnál elérhető.

Előnyök:

 • kiépítés meglévő falfelületeken, mennyezeteken,
 • tartószerkezetes, szárazépítési módszer (CD 27/60),
 • gyors szerelés,
 • a cső nyomvonala jelölve van a panelen,
 • kiváló minőségű 9,9 x 1,1 mm-es Uponor PE-Xa csővezetékek,
 • alacsony fűtési előremenő vízhőmérséklettel üzemeltethető (pl.: 35 °C),
 • a falak penészesedése megelőzhető/megszüntethető,
 • egyedi helyiség szabályozás,
 • akár 120 W/m˛ (fal), 60 W/m˛ (mennyezet) fűtési teljesítmény,
 • felülethűtés is lehetséges.

A felületfűtéssel történő felújítás során fellépő problémák könnyen kiküszöbölhetőek az Uponor Renovis alkalmazásával. Akkor is felszerelhető meglévő falfelületekre/ mennyezetekre, ha azok rossz állapotúak (pl. sérült vakolat, egyenetlen mennyezet). Teljes, részleges, vagy szükség szerint lépésről lépésre ütemezett felújításhoz egyaránt alkalmazható. A mennyezet, vagy fal szigetelése könnyen beépíthető. Rövid idő alatt felszerelhető, tiszta szerelést biztosít. Nincs szükség a meglévő padlóburkolat eltávolítására. A spotlámpák közvetlenül a panel középső részébe illeszthetők.

A Renovis rendszer hidraulikája

Az Uponor Renovis panelek 9,9 x 1,1 mm-es PE-Xa csővezetékeket tartalmazó 15 mm-es gipsztáblákból állnak. A paneleket a Tichelmann-elv szerint Q&E szerelvényekkel kell összekötni. Maximum 3 Uponor Renovis panel köthető sorba.

Falfűtés bekötése

Felújításkor gyakran a meglévő fűtőtest csatlakozási pontjait lehet használni a felületfűtési panelekhez. Használat előtt nagyon fontos a csövek állapotának ellenőrzése.

Az Uponor Renovis rendszer szükséges előremenő vízhőmérsékletét a következőkkel lehet szabályozni:

 1. Egyhelyiséges szabályozás szobatermosztáttal (termosztatikus szelep+ visszatérő állásszabályzó).
 2. Bekeverő egységgel (Uponor Push-12).

Mennyezetfűtés bekötése

A mennyezeti panelek legmegfelelőbb csatlakozása az osztó-gyűjtő. Elhelyezhető a mennyezet szerkezetében, vagy a falon (pl. csarnokban). A 20 mm-es PE-Xa csatlakozó vezetékeket sínekben rögzítik és Q&E idomokkal csatlakoznak Tichelmann-elv szerint.

Uponor osztó-gyűjtő használata mellett a felújított helyiségek hőmérséklet-szabályozása megoldható vezeték nélküli DEM szabályozó rendszerrel is. A vezeték nélküli érzékelők fő előnye, hogy nem kell elektromos vezetéket elhelyezni mindegyik felújított helyiségben (1. ábra).

***

1. ábra.
1. táblázat. Durva méretezés
2. táblázat. Uponor Renovis panelek fűtési teljesítménye


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam