belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

Újdonságok az ESBE-től

A svéd ESBE vállalat olyan innovatív eszközöket fejleszt, amelyek a szerelők és tervezők számára lehetővé teszik, hogy a fűtő, hűtő, megújuló energia rendszereket hatékonyabban tudják betervezni illetve kivitelezni.

 

Az ESBE több mint 20 országban van jelen, világszerte 200 munkatársat foglalkoztat. Annak érdekében, hogy a vállalat biztosítani tudja a kereskedők és a szakemberek növekvő igényeit, a magyar csapatot Kránicz Tibor műszaki tanácsadóval erősítette meg.

Az ezévi Pollack Expón az ESBE sikeresen vezette be a magyar piacra az újdonságait, amelyek nagy érdeklődésre tartottak számot. A cég bemutatta a közel 50 modellből álló termékprogram bővítését a szivattyús egységek és a visszatérő hőmérsékletet szabályzó szelepek területén. Ezzel az ESBE eleget tesz egyrészt a hőtermelőknél, és azok gyártóinál felmerült különböző műszaki igényeknek, másrészt pedig ezzel teljesítette a cég azt a kívánságot, hogy egyszerűen szerelhetők és konfigurálhatók legyenek a termékei. Majdnem minden kombináció lehetséges a szeleppel, motorral, vezérlővel, legyen itt szó háromjáratú, bivalens, termikus, kevert vagy direktköri egységről, Wilo vagy Grundfos szivattyúval, DN25-32 méretben. Fontos kiemelni a háromjáratú szelepek ún. progresszív tulajdonságát, mivel a 3 fokozatú szivattyúkkal szemben a változó tömegáramú szivattyúknál normál esetben nem használnak túláram szelepet, így a térfogatáram változhat (1. ábra). Ennek a tulajdonságnak köszönhetően a szelep alkalmazkodik a rendszer sajátosságaihoz, kis térfogatáram esetén úgy működik, mint egy kis szelep, nagy térfogatáram esetén, mint egy nagy szelep. Vagyis a termék szabályozási tulajdonsága elég meggyőző, nem ismert rendszer esetében is. Így ugyanazt a szivattyús egységet lehet használni kisebb és nagyobb fűtési rendszereknél is.

Egy további újdonság a frissvízegység, a „Fresh Hydro”. Ez meggyőző tulajdonságokkal rendelkezik priméroldali alacsony előremenő hőmérsékletnél is, stabil csapolási hőmérsékletet és nagy teljesítményt biztosít. Kimondottan ajánlott hőszivattyús rendszerekhez. Ha a priméroldali előremenő hőmérséklet magasabb mint 60 °C, akkor aktív vízkőlerakódási védelem lép fel. A „Fresh Hydro” alkalmas családi házak magasabb szintű komfortját, illetve kisseb panziók, vendéglátó egységek melegvíz igényét biztosítani.

A VTR300 és 500 Cirkulációs szett lehetővé teszi a termikus keverőszelepek egyszerű telepítését cirkulációs vezetékkel. Használati melegvízkészítésnél, különösen napkollektor, vagy vegyestüzelés esetén figyelni kell arra, hogy a túlzottam magas hőmérsékletről biztonságos, kellemes hőfokra kell csökkenteni. Nem fordulhat elő az az eset, hogy a fogyasztót forrázás veszélynek tesszük ki! Az ilyen esetek elkerülésének érdekében fontos a termikus keverőszelepek használata.

Sok esetben azonban problémát okoz a termikus szelep cirkulációval való kombinálása. Többször merül fel a kérdés, hogy kell-e visszacsapó szelepet beszerelni? Ha igen, hova? Az ESBE erre az esetre is kínál egy egyszerű, szakszerű és gyors megoldást. Minden szükséges tartozék, mint termikus keverőszelep, csavarzatok, visszacsapó szelepek, előre vannak szerelve. A telepítéshez, csak a megfelelő csatlakozásokra kell kötni a megfelelő vezetéket. A lehetséges hőveszteségek csökkentésére az egység szigeteléssel van szállítva. A forrázás elleni védelem az állandó hőmérsékletet biztosító termikus keverőszeleppel megoldott. A cirkulációs szett olyan komponenseket tartalmaz, amelyek áramszünet esetén is változatlanul működnek. A beszerelés a használati melegvíz tároló kilépő oldalán szükséges. A VTR 300 cirkulációs szett alkalmas családi házak, míg a VTR 500 kisebb társasházak melegvíz komfortjának biztosítására (2. ábra).

***

1. ábra. 1 m3/h térfogatáram esetén a szelep lineáris jelleggörbével és 6m3/h Kvs értékkel, a szelep csak 18%-ban van nyitva. Itt fennáll az ingadozás, vagyis a lengés veszélye. Progresszív jelleggörbével a szelep azonos vízmennyiség esetén 42%-ban van nyitva, ezáltal a lengés veszélye nagyban lecsökken.
2. ábra. Termékújdonságok az ESBE-től: termékpaletta-bővítés a szivattyús egységek, visszatérő hőmérséklet-emelő egységek területén, Frissvízegység, „Fresh Hydro” és VTR 300, 500 cirkulációs szett.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam