belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Újabb mérföldkőhöz érkezett a duális képzés

Magyarországon elsőként indít mesterszintű, duális rendszerű műszaki képzést a Siemens Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). A képzésről és a két fél együttműködésének további részleteiről a szeptember 6-i sajtónyilvános eseményen kaptunk tájékoztatást.

 

A sajtó jelenlévő, mintegy 40 képviselőjét és Dale A. Martin urat, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatóját Józsa János, a BME rektora kedves szavakkal üdvözölte, majd kitért arra, hogy „az egyetem és a Siemens közel két évtizedes, eredményes kapcsolatra tekint vissza. A tavasszal megkötött együttműködési szerződésünknek fontos pontja volt, hogy a duális képzésben együttműködünk. Ezért 2017 februárjától, Magyarországon elsőként, a Siemens támogatásával duális rendszerű mesterképzés indul el a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán. A felvételt nyerő hallgatók számára ez egy minőségre törekvő, elitképző hely lesz. Tényleges oktatási helyet alakított ki a cég a telephelyén, ahol már dolgoznak hallgatók. Úgy gondoljuk, hogy ez a vállalat számára az ún. mérnökutánpótlás kiválogatásának is egy kiváló lehetősége. A programot sikerült akkreditálnunk, ezért teljes joggal hirdethetjük meg és várhatjuk a jelentkezéseket” – mondta. Majd kihangsúlyozta, hogy „mi, akik a mérnöktudományokat és a szakmát műveljük, oktatjuk, az ipari kapcsolataink nélkül félkezű óriások lennénk. Az ipar tudásának felhasználása a kutatási témák (amik ténylegesen a gyakorlatból jönnek) együttes megfogalmazásában és végrehajtásában kulcsfontosságú.”

Ezt követően Dale A. Martin elnök vezérigazgató emelkedett szólásra és röviden – kifogástalan magyarsággal – köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette, hogy a Siemens célja ezzel a támogatással az, hogy a diákok még jobb képzést kapjanak, biztosítva ezzel a hazai piac számára szükséges kiemelkedő szaktudást.

A képzés révén tovább bővül a Siemens és a BME kapcsolata, aminek keretében az egyetem oktatóinak és hallgatóinak lehetőségük van kutatás-fejlesztési munkákban részt venni. A Siemens anyagi támogatással ösztönzi a hallgatók tudományos diákköri munkáit, tanulmányutakat finanszíroz.

Ezt követően a duális képzésről szóló hivatalos okirat aláírására került sor. Az ünnepélyes eseményt követően Kaszanitzky Mátyás, a képzés vezetője ismertette a programmal kapcsolatos gondolatait. „Nem titok, hogy a duális képzés elindításának ötlete, illetve lehetősége abból fakad, hogy mi a Siemensnél az elmúlt évben létrehoztunk 3 különböző laboratóriumot a vállalat saját munkatársainak továbbképzése céljából. Ebben a laboratóriumban felépítettük az erőművek irányítástechnikai berendezéseinek a mását, ahol gőzturbinák, gázturbinák, szélturbinák szabályozását és üzembe helyezését tudják megtanulni a kollégák. Innen jött a gondolat, hogy ezekre a laboratóriumokra építve a hallgatók képzésében nyújtsunk segítséget, hogy mire végeznek, tényleg azt tudják, amire a vállalatnak szüksége lesz. A képzésben részt vevő hallgatók ezeken a szimulátorokon fognak gyakorlati feladatokat végezni ez alatt a négy félév alatt, amit nálunk töltenek. A hozzánk érkező diákok egészen biztosan egy kiszámítható karrierút előtt fogják találni magukat, hiszen egy egész életpályamodellt szándékozunk nekik ajánlani.”
 

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam