belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

Új lehetőség régi radiátorok gyors cseréjére, esztétikusan

Bár régóta várja a szakma, még mindig várat magára, hogy jelentős mértékben beinduljon a korszerűtlen, 1980-as években, vagy még korábban épült közintézmények, lakások és családi házak fűtési rendszerének immáron elengedhetetlenül szükséges felújítása. Annak ellenére, hogy az épületgépészeti rendszereket a korabeli szemlélet szerint 25 évente lenne szükséges felújítani, szinte 30-40 éve nem történik semmi.

 

Ez a 25 év a felgyorsult világunkban már nem tekinthető mérvadónak. Hiszen akkortájt még azt sem tudtuk, mit jelent, mi az értelme annak, hogy az épületek hőszigetelése, fokozott légzárású nyílászáró, turbós vagy netán kondenzációs kazán, esetleg napkollektor, hőszivattyú. Tőlünk nyugatabbra, a „Lajtán túl”, 8 évente újítják fel, korszerűsítik az épületgépészeti rendszereket, amihez még kormányzati támogatás is dukál. Bízva abban, hogy azért hamarosan kis hazánkban is elindul a tömeges korszerűsítés – nem csak az épületszerkezeteké, hanem a fűtési rendszereké is –, a Vogel & Noot termékkínálatában új és egyedülálló termékcsoportokat találhatunk. A modernizációs program keretében kínál a cég „modernizációs acéllemez lap- és formatervezett csőradiátorokat”, valamint „modernizációs adaptereket”.

Melyek is az előnyei ennek a termékcsaládnak?

A lecserélendő radiátorok meglévő kötéstávolságán nem szükséges módosítani, így az új, korszerű és esztétikus radiátorok cseréje egyszerűen megoldható. Feltételezve, hogy egyidejűleg egyéb korszerűsítés is történik, javasolt a radiátorszelepek cseréje is korszerű termosztatikus szelepekre.

Arról azonban nem szabad megfeledkezni (mint egyetlen radiátorcsere esetében sem), hogy meg kell győződni arról, hogy a fűtési rendszer megfelel-e a gyártó jótállási jegyében leírt garanciális feltételeknek.

Nézzük először is a modernizációs acéllemez lapradiátorokat! Acéllemez lapradiátorok esetében a korábban leggyakoribb kötéstávolságokhoz (500 és 900 mm) igazodva vásárolhatók meg a termékek.

  • Választható típusok: 21 K-S; 22 K és 33 K.
  • Választható építési magasság: 554 és 954 mm.
  • Választható építési hossz: 400 mm-től, 3000 mm-ig (1. ábra).

Ugyanakkor a gyártó arról az esetről sem feledkezett meg, hogy ha a cserére szánt radiátor a fürdőszobában van, és a meglévő tagos radiátor helyére csőradiátort szeretne a megrendelő.

Abban az esetben, ha a fenti megoldások valamiért nem nyújtanának megfelelő megoldást, a cég lehetőséget biztosít egyedi kötéstávolságú csőradiátorok rendelésére is. Ezt azonban előzetesen egyeztetni szükséges.

Kínál továbbá a gyártó úgynevezett modernizációs adaptereket is. Ezek lényege, hogy szinte tetszőleges, meglévő kötéstávolsághoz használhatók: 200 mm-től egészen 1000 mm távolságig. Néhány megoldási lehetőség a modernizációs adapterek alkalmazásához a 2. ábrán látható.

A fentiekben nyújtott megoldásokkal rendkívül egyszerűen, gyorsan és igen esztétikusan oldható meg az új, kis víztérfogatú és korszerű radiátorok cseréje.

Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fűtési rendszert felül kell vizsgáltatni!

Előre láthatóan már 2016 második felében rendelhetők, kaphatók lesznek a fenti termékek. Lepjék meg megrendelőiket ezekkel az esztétikus termékekkel, megoldásokkal!

***

1. ábra.
2. ábra.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Hasznos ismeretek a síklapú és vertikális radiátorok előnyös tulajdonságairól
  Törülközőszárítós és design radiátorok
  Még egyszer a hidraulikai beszabályozásról kizárólag a radiátorok tekintetében
  DESIGN fűtőtestek
  Az „első számú közellenség” oldott oxigén a fűtővízben
  Amire nem mindenki gondol

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam