belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Új kiállítás a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házában

Szakmánk büszkesége, az Épületgépészeti Múzeum ismét lehetőséget kapott, hogy a Zipernowsky házban (1113 Budapest, Bartók Béla út 33.), Molnár Géza szegedi tájképfestő kiállításával párhuzamosan bemutassa a „Komfort, ahogy régen volt” speciális válogatását. A szeptember 14-én tartott megnyitón közel 70 fő vett részt és élvezettel tekintették meg a képgalériát, valamint csodálattal adóztak annak a kb. 120 db kiállított épületgépészeti berendezési tárgynak, amely a régi időket idézte.

 

A ház kiállításának megnyitása előtt egy kedves köszöntésre került sor, amikor is Dr. Jeszenszky Sándor technikatörténészt köszöntötték 80. születésnapja alkalmából, ezzel is megköszönve „bábáskodását” a Zipernowsky Ház megalapítása körül.

Ezt követően Hornyákné Csontos Enikő, az Evopro munkatársa felkérte Molnár Géza festőművészt és Sircz Jánost, az Épületgépészeti Múzeum egyik igazgatóját a kiállítások megnyitására. Mi, „műszakiak” János gondolatait követtük különös figyelemmel:

„Második alkalommal jutottunk be a Zipernowsky Házba, hiszen már volt itt egy sikeres kiállításunk tavaly. Próbáltunk olyan témát feldolgozni, ami a környéken lakóknak is érdekes lehet, így választottuk a lakáskomforttal kapcsolatos termékeket. Mindenki életében nagyon fontos a víz. Ezt a vizet az őseink úgy használták, hogy felkeresték a patakokat, a folyókat, a tavakat és ott megmerítették a faedényüket. De az igények növekedtek, és amikor már nemcsak sátorban és jurtában laktak, hanem lakásokat is építettek maguknak, rájöttek, hogy ott is jó lenne a víz. Ezért elkezdtek kutakat ásni. Majd tovább „lustultak” az emberek és most már a faedényeiket is le akarták cserélni valami könnyebbre, modernebbre, így jöttek létre az ipartestületek, amelyek alakulásukkor 54%-ban bádogosok voltak, hiszen a kutakhoz vödröket kellett készíteniük. A kutak is változtak, idővel a gémes kutak lettek népszerűbbek. Majd a bádogosok elkezdtek olyan csöveket és csatornákat gyártani, amelyekbe bele lehetett önteni a vizet. Ezért alakult úgy Magyarországon, hogy a bádogos és a szerelő szakma egyet jelentett. Először úgy hívták őket, hogy vizes bádogosok, később már úgy, hogy vízvezeték szerelők. Nem is olyan régen, kb. ötven évvel ezelőtt alkották meg azt a szót, hogy „épületgépészet”, ami hihetetlen nagy fejlődésen ment keresztül napjainkig. Az épületgépészet másik nagy feladata ugyanis az, hogy télen a hideget, nyáron pedig a meleget ellensúlyozza. Sok-sok példát hozhatunk fel a korai idők technológiáiból, pl. amikor elkészült a Parlament, az épület előtti téren létesítettek egy kutat, onnan vették a hidegebb levegőt, amit egy alagúton, az oda elhelyezett jégrakáson keresztül vezettek a termekbe. A jégverem földbe volt ásva, a szigetelő anyag szalma volt.

Néhány mondat az Épületgépészeti Múzeum alapításáról is. 2002-ben létesült a múzeum egy fillér nélkül. Szakmai szeretetből összeállt a szakgárda és úgy növekszik a gyűjteményünk, hogy ha a kollégák észrevesznek valamit, egy épületben valamit leszerelnek vagy modernizálnak, szólnak nekünk. Fizetni nem tudunk semmiért, viszont a kiállítások alkalmával feltüntetjük, hogy honnan kaptuk az adott tárgyat. Több tíz tonnás – az Erkel Színházból leszerelt – ventilátoraink is vannak a kb. 4500 tárgyunk között, amivel jelenleg rendelkezünk. Szintén nagyon büszkék vagyunk arra, hogy nyolc és fél ezer szakirodalmi anyag is rendelkezésünkre áll.”

Sircz János ezután mindenkinek hasznos látogatást kívánva fejezte be tárlat megnyitó előadását!

Elnézést kell kérnünk Molnár Géza festőművésztől, hogy bár a képei csodálatos esztétikai élményt nyújtottak, de mi, jelen beszámolónkban, elsősorban a saját épületgépész termékeinkre helyeztük a hangsúlyt. Külön köszönetet szeretnénk mondani Csontosné Marikának és Hornyákné Csontos Enikőnek, akik segítségükkel, ötleteikkel hozzájárultak, hogy a múzeumunk jó hírét ismét a Zipernowsky Házban erősíthettük.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam