belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Új HERZ beszabályozó-szelep

A HERZ Armatúra Hungária Kft. új, nagypontosságú beszabályozó-szeleppel jelent meg a magyar piacon. Vannak esetek, amikor elsődleges cél a gyors beszabályozás a költségek minimalizálása mellett úgy, hogy a műszaki paraméterekből nem engedünk, sőt, a beszabályozási pontosságot növeljük. Ezen feltételeknek tesz eleget a HERZ új beszabályozó-szelepe (4017).

 

Ez fűtési- és hűtési rendszerek lezárásához, beszabályozásához alkalmazott olyan menetes szerelvény, ahol az öntömítő mérőcsatlakozók a szelepülék elé beépített mérőperem két oldalán találhatók (1. ábra). Általánosságban elmondható, hogy a mai modern, menetes beszabályozó- szerelvények kézikerekén a szelep pontos állása digitális kijelző formájában, tizedes pontossággal leolvasható. A beszabályozószelep rendkívül pontosan beállítható és kiváló ismétlési pontosságú rejtett rögzítő berendezés tartozik hozzá. A szelepek korlátozhatók és a beállításuk a beállítási emlékeztetőbe rögzíthető. Javítási munkák esetén ezek segítségével ellenőrizhető, illetve újra beállítható a rendszer a beszabályozáskor megadott értékekre anélkül, hogy bármilyen segítséget igénybe vennénk. A korlátozás után a szelep természetesen elzárható, ezzel más hidraulikai résztől „nem veszünk el” közvetítő közeget, de jobban nem nyitható ki.

Méretük 1/2”–2”-ig terjed.

Fő előnye a mérőperem két oldalán elhelyezett mérőcsonknak, hogy a mérőperem állandó kv-értéket szavatol minden előbeállítási érték mellett, ami egyszerű és gyors beszabályozást biztosít. Az integrált mérőperemnek köszönhetően a nyomáskülönbség igen pontosan mérhető és teljesen fokozatmentes beállítást tesz lehetővé.

Az új termék egy ferdeülékű, nem emelkedő szeleporsóval rendelkező, mérőperemmel egybeépített beszabályozó- szelep. A szelep háza cinkkiválás- mentes rézöntvényből készült. A felhasznált tömítések anyaga EPDM PEROX. Méretválasztéka DN15-től DN50-ig terjed. DN 15-ös méretben természetesen külön szelep van alacsony, illetve közepes térfogatáramokra is, ami nagyon fontos a nem ritkán előforduló alacsony térfogatáramoknál (< 100 l/h). A szelep rejtett korlátozóval rendelkezik, ennek köszönheti a jó beállítási ismételhetőséget és a pontosságot. A szelep el van látva két szabványos mérőcsonkkal, szükség esetén meghosszabbítható. Ezen mérőszelepeknél gyorsan tudunk rácsatlakozni a mérőperem két oldalára. Tartozékként mellékelve van egy előbeállítás-jelző, amely felerősíthető a szelepre vagy a csővezetékre. Amennyiben a szelep korlátozása nem történt meg, vagy elvesztek a beállítási adatok, jegyzőkönyvek, akkor a segítségével könnyen reprodukálhatók a hiányzó értékek.

Csőoldali csatlakozása szabványos belsőmenet (2. ábra).

A beszabályozó-szelep használata:

  1. A kézikerék beállítása a kívánt (mért, számított) értékre. Ez egyszerű feladat lesz a kerék digitális kijelzője segítségével.
  2. A korlátozótengelyt ütközésig jobbra, az óramutató járásával megegyező irányba kell tekerni.
  3. Az előbeállítás-jelzőn a megfelelő érték rögzítése (ez a lépés a helyes működéshez nem szükséges, de a későbbiekben nagyon jó kényelmi funkció).

Maximális üzemi hőmérséklet 130 °C DN32-ig, 110 °C DN40 és DN50- es méretnél. Maximális üzemi nyomás 20 bar.

Előnyei:

  • a beépített mérőperem kv-értéke minden beállításnál állandó értékű, ennek segítségével egyszerűbb és gyorsabb lesz a beszabályozás. Nem kell minden változtatás után a mérőműszerrel „közölni” a beállítási értékeket,
  • fokozatmentesen szabályozható az áramlás, és a mérőperem segítségével azonnal kontrolálható,
  • a nyomásveszteség nagyon pontosan mérhető,
  • mérési pontosság ± 5%.

A fűtési és hűtési hálózatok hidraulikai beszabályozásának elengedhetetlen kellékei (3. ábra).

Amennyiben önnek fontos a megfelelő műszaki paraméterek mellett a rövidebb beszabályozási idő és a kedvezőbb ár, akkor keresse a HERZ új beszabályozó- szelepeit! Ne feledje, ahol fűtés, ott HERZ! Már 120 éve a piacon és közel 50 éve Magyarországon.

***

1. ábra.
2. ábra.
3. ábra.


A szerzõ egyéb cikkei:

  HERZ dinamikus (automatikus) beszabályozó szelepek
  Dinamikus (automatikus) beszabályozás és annak eszközei II.
  Dinamikus (automatikus) beszabályozás és annak eszközei I.
  Több, mint hidraulika

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam