belépés / regisztráció
2021. július 31. szombat
Aktuális lapszám

Új gyárat avatott Dél-Burgenlandban a Herz Armaturen GmbH

Nyáron kedves meghívást kaptunk a Herz cég képviselőitől Kemeten (magyar nevén Vaskomját) településre, a cég legújabb gyártóegységének hivatalos felavatására, ahol a jövőben modern gépekkel fűtési szelepeket, strangszabályozókat és átadó állomásokat gyártanak. Illetve itt készülnek majd a közeli Pinkafelden készített biomassza kazánok és a hőszivattyúk lemezmunkái is.

 

A sajtótájékoztatón Gerhard Glinzerer, a Herz Armaturen GmbH tulajdonosa megnyitó beszédét a megvásárolt gyár múltjának rövid ismertetésével kezdte. „A történet ezen a helyszínen lényegében 2009-ben indult, a „CNC Kemeteni Mechatronika Fémfeldolgozó” megnyitásával, amely cég nem volt hosszú ideig tevékeny, ugyanis 2010-ben pénzügyi okok miatt felszámolták és ezt követően a Herz Csoport vette át. Erre azért volt szükség, mert a Herz a fémmegmunkálási, hegesztési munkákat mindig külsős cégekkel végeztette, az akvizíciót követően pedig lehetővé vált, hogy minden ilyen jellegű munka itt történjen.” – majd így folytatta: „A fúziót hivatalosan a napokban írtuk alá, vagyis június elejétől üzemel ez a gyár a Herz Armaturen GmbH neve alatt, ezzel vált Kemeten gyártási székhellyé. Az átvétel óta összesen 9 millió Eurót invesztáltunk a gyárba, de jelentős támogatást kaptunk Burgenland tartománytól is, aminek az alapja az volt, hogy a korábban megnyitott pinkafeldi gyárunk időközben igen jelentős székhellyé vált, Kanadától Oroszországig szállítottunk termékeket és nem utolsó sorban sok munkahelyet is teremtettünk. A Burgenlandtól kapott támogatás persze motivált is minket arra, hogy még inkább itt építsük tovább a bázisunkat, vagyis hogy egy gyárat hozzunk létre. Egy problémánk azonban van, mégpedig az, hogy elegendő és megfelelően kvalifikált munkaerőt találjunk, hiszen az igen magas színvonalú műszaki gépek megfelelően képzett munkaerőt, pl. mérnököket, gépészeket, mechatronikusokat igényelnek. Jelenleg 58 munkatársunk dolgozik itt, de természetesen ez a szám idővel jóval nagyobb lesz.

A legjelentősebb termékek, amelyeket itt fogunk előállítani, az átadó állomások egységei lesznek, ezeket Európa szerte szeretnénk majd értékesíteni. A lényeg az, hogy elérjük azt a célunkat, hogy mindent kompletten tudjunk kínálni és értékesíteni.

Azt is fontos megemlíteni, hogy intenzíven együtt dolgozunk a pinkafeldi HTL Épületgépészeti Szakközépiskolával és az ottani főiskolával, hiszen ez is az egyik döntő érv volt ahhoz, hogy itt alakítsuk ki a székhelyünket.”

Ezt követően a meghívott tartományi vezetők mondtak rövid beszédeket, majd zárszóul Johann Nussgraber, Burgenland polgármestere átadta a Herzring 1. számú utcatáblát, ezzel felavatták és elnevezték a Herz cég előtt haladó körgyűrűt.

A gyárlátogatást követő fogadás megnyitóján pedig Gerhard Glinzerer kissé elérzékenyülve emlegette a múltat, mesélt a Herz történetéről, de tájékoztatta a sajtó képviselőit a csoport jelenlegi forgalmi számairól is: „Bécsben, a Favoriten kerületében van egy Herz utca, ott volt a székhelyünk 1986-ig. Most pedig itt, Kemeten településen nagy örömmel fogadtuk a megtisztelő Herzring 1-es számú utcatáblát. Büszkék vagyunk rá! Mostanra elmondhatjuk, hogy a teljes Herz Csoportnak kereken 250 millió € forgalma és 2300 munkatársa van. Gyáraink pedig nemcsak Ausztriában, hanem pl. Lengyelországban, Romániában, Szerbiában és Szlovéniában is működnek. Miután olyan műszaki termékeket értékesítünk, amelyek magyarázatot, vásárlótájékoztatást igényelnek, ezért nagyon ügyelünk arra, hogy a különböző leányvállalatainknál jól képzett mérnökök legyenek a munkatársaink. Afrikától, Ázsiáig mindenütt vannak székhelyeink és nagyon bízunk abban, hogy tovább is tudunk még bővülni. Itt Kemetenen megvásároltunk kb. 4 hektárnyi földterületet, amelyen jelenleg egy 6000 m2-es fedett csarnok üzemel. Hiszünk abban, hogy most már az épületgépészet minden területén rendelkezésre tudunk állni termékeinkkel: fűtés, hűtés, ivóvíz, ipari energia, biomassza kazánok és hőszivattyúk.”

Amikor kérdéseket is lehetett feltenni, természetesen gratuláltam az új telephely vásárlásához a szaklapunk nevében és megkérdeztem, hogy mikor vásárolnak további gyártóüzemet pl. Magyarországon? Glinzerer úr a maga kedves mosolyával, diplomatikusan azt válaszolta, hogy jelenleg ugyan ez nem áll a szándékukban, de nagyon reméli, hogy Vaskomját és Pinkafeld nincs nagyon távol Magyarországtól. Igen, mi is reménykedjünk ebben!

***

Képek:

Gerhard Glinzerer megnyitó beszéde
Johann Nussgraber átadja a Herzring 1. utcatáblát
Az új gyár
A fogadás
A gyártott termékek bemutató fala
A modern gyártósor


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam