belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Új generációs DXR és DXA hővisszanyerős rendszerek

Korunk energiatakarékossági kihívásainak megfelelően épületeinket egyre jobban szigeteljük, légzáróvá tesszük. Legyen szó akár egy régi épület felújításáról, vagy új építésről, az elsődleges szempont a külső szerkezetek jó hőszigetelő képességének biztosítása.

 

Ma már alapvető szempont, hogy új építés vagy fejújítás alkalmával fokozott légzárású nyílászárókat, kiemelten jó hőszigetelő képességű falszerkezeteket alkalmazunk. Az előremutató szabályozások, mint például az uniós ErP, EPBD, vagy a közel nulla energiaszintű új épületek bevezetése is ebben az irányban halad, azaz minimalizálni kell a CO2-kibocsátást nemcsak a középületek és az ipar területén, hanem a lakóépületeinknél is.

Egy lakóépület légzárásának fokozása a felhasznált fűtési és elektromos energia szempontjából szükségszerű, viszont a belső levegőminőségre kedvezőtlen hatást gyakorolhat. A belső zárt tér optimális levegőminőségének biztosítása a bent tartózkodók szempontjából elengedhetetlen. Korábbi, több európai országban végzett vizsgálatok is rámutatnak arra, hogy a rossz belső levegőminőség hozzájárul többek között a fáradtság, az allergiás, asztmás tünetek, légúti fertőzések, légzőszervi panaszok kialakulásához. Szellőztetni tehát minden épületben szükséges, hiszen életünk nagy részét, közel 90%-át zárt térben töltjük.

A fokozottan szigetelt épület esetében átgondoltan kell kialakítani a gépi, de szabályozott szellőzés lehetőségét, hogy az épületben tartózkodók komfortérzetét minden körülmények között biztosítsuk. A lakóterekben előforduló számtalan szennyezőanyag közül meg kell különböztetnünk azokat, amelyek az emberek egészségére károsak, gyakrabban fordulnak elő, illetve a szellőztetési igények szerinti majdani szabályozásánál fontos szerepet tölthetnek be. A lakóterekben leggyakrabban a párakibocsátás és ennek kezelése jelenti a legnehezebb feladatot, de többek között jelen van a térben a szén-dioxid, különböző illékony szerves vegyületek, radon és a nitrogén- dioxid is.

Hatékonyság és energiamegtakarítás

Mivel az alapvető szempont az épület felhasznált energiájának minimalizálása téli és átmeneti időszakokban is, amellett, hogy a belső kellemes komfortérzetet biztosítsuk, meg kell találni a lehető leghatékonyabb szabályozott szellőzés kialakítását.

Ez a feladat kizárólag úgy oldható meg, ha mérhetővé tesszük minden egyes helyiségben a belső szennyezettségi szintet és ez alapján szabályozzuk a beáramló és elvezetendő levegő mennyiségét.

Az egyes helyiségek egyedi szabályozását egy forradalmian új, hővisszanyerős szellőztető rendszer családdal lehet megvalósítani. Az Aereco DXR és DXA intelligens központi, hővisszanyerős szellőztető rendszer a lakók életritmusához alkalmazkodva automatikusan, helyiségenként egyedileg gondoskodik a légcseréről. A rendszer a lakóhelyiségekben CO2-érzékelőkkel folyamatosan vizsgálja a levegőminőséget és egy központi elosztó egységen (HUB) keresztül a szükséges mértékben, helyiségről helyiségre biztosítja a friss levegő utánpótlást.

A rendszer tehát ötvözi az eddig is megszokott Aereco pillanatnyi igényekhez folyamatosan igazodó szellőztetés előnyeit egy hőcserélős szellőztető berendezéssel, amely így rendkívül magas energiamegtakarítást biztosít a felhasználók számára.

Különleges érzékelők által vezérelt légcsere

Az új generációs DXR 230 álmenynyezet mögé rejthető, a DXA 230 (falra szerelhető, 4 felső csonkos kivitelű) automatikus fordulatszám szabályozással vezérelt, a hővisszanyerős szellőztető rendszerek maximális légszállítási képessége 230 m3/h, ami lehetővé teszi akár 6 lakóhelyiség (befúvási pont CO2, vagy jelenlét érzékeléssel), valamint 5 kiszolgáló helyiség (elszívási pont pára, és/vagy mozgásérzékeléssel) rendszerbe csatlakoztatását (1. ábra)

Helyiségenkénti levegőminőség érzékelés

Minden egyes lakóhelyiségbe az adott helyiségben mért belső CO2 tartalom alapján jut el az oda ténylegesen szükséges légmennyiség a központilag szabályozott elosztó rendszeren keresztül. A rendszer automatikusan képes kezelni a lakóterenként eltérő igényeket, azaz, ha csak pl. az egyik szobában tartozódik valaki, akkor a befújt friss levegő intenzitása csak ebben a szobában változik, a többiben változatlanul alacsony marad (2. ábra). Az egyes lakóhelyiségekbe telepített, karbantartást nem igénylő, önkalibráló algoritmussal rendelkező CO2-érzékelők (5) a nem diszperzív infravörös technológia (NDIR) alapján dolgoznak. A légcsere hasonlóan valósul meg az elszívási oldalon is, hiszen ha csak az egyik kiszolgáló helyiségben tartózkodunk, pl. fürdünk, akkor az itt elhelyezett légelvezető (7) elem érzékeli a megnövekedett relatív páratartalom koncentrációt, így nyitni fog, növelve az ebből a helyiségből elszívásra kerülő levegő mennyiségét. A mellékhelyiségben pedig mozgásérzékelő szabályozza az elszívást (6).

A kiegyenlített szellőztetés miatt, és a lakók egyedi életritmusához történő maximális igazodás érdekében mind a friss levegő befúvó, mind az elszívó ágon egy-egy kiegyenlítő szelep épül be, amelyeket a központi rendszer folyamatosan szabályoz.

Tehát az egyik ágon megnövekedett igény hatással van a másik ágra is, azaz ha többlet igény keletkezik az elszívási oldalon, akkor az elosztó HUB-on (2) belül helyet kapó friss levegő kiegyenlítő szelep nyitni fog és vezérli a befújt levegő mennyiségét. Ugyanez természetesen fordítva is igaz.

A friss levegő bevezetése (3) akár öt lakóhelyiségen keresztül is történhet (nappali, háló, gyerekszoba, dolgozó), melyet a kompenzációs ág (4) egészít ki. A szennyezett levegő elvezetése négy kiszolgáló helyiségből (fürdő, WC, konyha) valósítható meg, melyet az elszívás kiegyenlítő (7) ág tesz teljessé.

Az energiahatékonyság növelésének érdekében a szellőzőrendszer beszívó ágán bejutó hidegebb levegő (téli esetben) a lakásból távozó levegő hőjét felhasználva egy alumínium lemezes hőcserélőn keresztül felmelegszik. A központi elosztó hálózat és gyűjtő rendszer, valamint a DXR központi egységének (1) összehangolt munkáját két fordulatszám szabályozott, alacsony fogyasztású EC motor, valamint szükség esetén előfűtő egység (9) segíti.

A lakóterek szellőztetésének ezen teljesen új megközelítése és az általa lehetséges szabályozás, illetve a mért értékek alapján elmondható, hogy a rendszer egyesíti a tökéletes komfortot és a lehető legmagasabb energiamegtakarítást.

Ez a forradalmi újítás egyedülállóan biztosítja, illetve helyiségről helyiségre optimalizálja a szükséges légmennyiségeket. Mindazon túl, hogy az egyes ágakban külön-külön szabályozható az elosztó hálózaton keresztül a légmennyiség, a megváltozott körülmények nem befolyásolják kedvezőtlenül a motorok fogyasztását, hiszen a felhasznált energia a fordulatszám változtatásának következtében mindig alacsony szinten marad.

Azáltal, hogy az egyes ágakba befújt légmennyiség folyamatosan változik az adott helyiség szennyezettségi szintjének megfelelően, biztosak lehetünk abban, hogy az egyes helyiségeket nem szellőztetjük túl, illetve egyik sem lesz alulszellőztetett. Ezzel az esetleges párásodást és páralecsapódást el tudjuk kerülni, valamint a lakók kellemes komfortérzete is folyamatosan biztosítható.

A rendszer automatikus levegőelosztásán felül további jellemzője az igény szerint történő esetleges éjszakai friss levegős hűtés vagy csúcshozamra kapcsolt üzemmód, amivel a rendszer előnyeit maximálisan ki lehet használni.

A DXR rendszer esetén a hővisszanyerős központi, valamint az elosztó egység magassága mindössze 26 cm, így a berendezések akár egy 30 cm magas álmennyezet fölé könnyen elrejthetők. Az CO2-érzékelők és a központi egység elektromos kommunikációját speciális RJ gyorscsatlakozók segítik.

A tökéletes levegőminőségről a hővisszanyerő egységbe integrált szűrőegységek (G7+G4) gondoskodnak. Az optimális levegőminőséget biztosító légszállításra tervezett rendszernek köszönhetően a szűrők élettartama jelentősen meghosszabbodhat.

A rendszer automatikus működéséről, a szűrők állapotáról az érintőképernyős grafikus kijelző egység ad tájékoztatást, amelyen könnyen viszszakereshetők az üzemeltetés korábbi adatai is. A színes kijelző lehetőséget ad az automatikus működésbe történő beavatkozásra is.

A különleges, helyiségenként egyedileg szabályozott légcseréről gondoskodó, intelligens DXR és DXA hővisszanyerős szellőztető rendszerek A+ minősítéssel rendelkeznek (3. ábra), így a legmagasabb követelményszintű lakóépületek, lakások szellőzésénél is kiválóan alkalmazhatók.

A DXR és DXA rendszer a Hungarotherm 2017 szakkiállításon az A pavilon 201 C standján kerül bemutatásra.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Családi házak, lakások energiatakarékos szellőzése
  Helyiségenkénti légmennyiségek szabályozása lakóterekben az optimális komfortért
  Az energiatakarékosság esetleges nem várt veszélyei
  A szemléletváltás szükségessége a lakóépületek szellőztetésénél
  Speciális érzékelők a szellőzőrendszerek szabályozásához
  Felújítás energiatakarékosan, komfortosan, csakis átgondoltan

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam