belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

Új fűtési és hűtési hőfogyasztásmérő a Kamstrup-tól

Az új költségosztó mérőt a fogyasztók igényeinek megfelelően alakították ki és univerzálisan alkalmazható.

 

A dán Kamstrup A/S MULTICAL® termékcsaládjának legújabb tagja a MULTICAL® 302 hőfogyasztásmérő, amely a Kamstrup első ultrahangos költségosztó mérője fűtő és hűtő, illetve fűtő/hűtő berendezések számára. A MULTICAL® 302 kifejezetten azoknak a fogyasztóknak az igényeihez lett igazítva, akik fűtési költségosztással, így költségosztó mérőkkel foglalkoznak. A Kamstrup A/S hivatalos magyarországi képviselője, a Comptech Kft. 2013 novemberében, a 20 éves MATÁSzSz Visegrádon megtartott jubileumi konferenciáján mutatta be a szakmai közönségnek az új mérőeszközt.

Az új költségosztó mérő olyan kisméretű, hogy mindössze 59 milliméter sugarú telepítési helyre van szüksége, így egészen szűk terekben is felszerelhető. Továbbá, a költségosztó mérő körkörös kialakítású, ami lehetővé teszi, hogy úgy fordítsuk, hogy leolvasható legyen még akkor is, ha a padló vagy a plafon magasságában helyezik el egy egészen kis helyre.

A költségosztó mérő, amely minden célnak megfelel

Mostantól fogva a HVAC-berendezések nagykereskedőinek elegendő lesz egyetlenegy eszközt beszerezniük, ha költségosztó mérőre lesz szükségük. A költségosztó mérő (amely megfelel a EN1434:2007, prEN 1434:2013 es PTB TR K7.2, szabványoknak) a telepítés helyszínén konfigurálható egy egygombos rendszerrel. Az átfolyásmérő esetében a bemenet és kimenet között lehet választani, az energia mértékegysége pedig lehet kWh, MWh vagy GJ stb. Ez azt jelenti, hogy a nagykereskedőknek, energiaszolgáltatóknak elegendő lesz csak kevés terméket raktáron tartaniuk, a telepítőknek pedig nem kell aggódniuk amiatt, hogy a megfelelő hőfogyasztásmérőt vásárolták-e meg. Továbbá, a telepítők a helyszínen újra konfigurálhatják az összes beállítást anélkül, hogy különleges eszközre, szerszámra lenne szükségük.

A fogyasztásmérők automatikus leolvasása

A távleolvasáshoz az univerzális kommunikációs szabványt, a vezetékes M-Bus-t (megfelel az EN 13757- 3:2013 szabványnak) vagy Wireless M-Bus-t használunk. A C1 mód a Kamstrup által preferált mód, amely a legjobb teljesítményt, illetve a leghosszabb elem élettartamot biztosítja. Választható a vezeték nélküli MBus T1 OMS mód is, amely megfelel mind az EN 13757-4:2013, mind az OMS Vol. 2 szabványnak.

Mivel ez előbb említettek a lehető legelterjedtebb adatkommunikációs megoldások, a költségosztó mérő világszerte alkalmazható, illetve beszerelhető épületfelügyeleti rendszerekbe, nem utolsó sorban a kivitelezők és rendszerintegrátorok legnagyobb örömére, akiknek mostantól egy olyan költségosztó mérő áll a rendelkezésére, amely megfelel az összes általános nemzetközi szabványnak és képes kommunikálni minden szokványos épületfelügyeleti és mérésadatgyűjtő rendszerrel.

A Kamstrup általános értékesítési menedzsere, Per Trøjbo a következőképpen foglalta össze a MULTICAL® 302 előnyeit: „A társasházak tulajdonosai és közös képviselői mostantól könnyen eloszthatják a költségeket a bérlőik között, hála ennek az igen megbízható költségosztó mérőnek, amely még a legkisebb lakás hőközpontjába is felszerelhető, így segítve elő az elszámolást. Egy nagykapacitású adattároló lehetővé teszi a tulajdonosok számára, hogy letöltsék a fogyasztási adatokat kiértékelés vagy panaszkezelés céljából, illetve, hogy bérlőcserekor meg tudják állapítani a pontos mérőállást.

Per Trøjbo úr szavaihoz kapcsolódóan megjegyezzük, hogy az EED (Energy Efficiency Directive) értelmében 2016. december 31-ig a magyarországi távfűtött és saját kazános többlakásos lakóépületek valamennyi lakását fel kell szerelni hőmennyiségmérőkkel, vagy költségosztókkal és a hőfogyasztást a tényleges felhasználás alapján kell elszámolni. Ehhez a feladathoz nyújt hathatós segítséget az új MULTICAL® 302 költségosztó mérő.


A szerzõ egyéb cikkei:

  A KÖVET Egyesület nyílt ülése

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam