belépés / regisztráció
2021. április 17. szombat
Aktuális lapszám

Tudósítás Göteborgból

Az Euro Skills göteborgi versenyét 2016. december 1-3. között rendezték meg. 28 országból közel 500 fiatal, 35 szakmában mérte össze tudását Göteborgban, a Syenska Massanban. A magyar csapat két ezüst, négy bronz és három kiválósági éremmel tért haza a szakmák Európabajnokságáról, amelyen 16 magyar fiatal, 14 szakmában képviselte hazánkat.

 

Technikai megfigyelőként, a hivatalos magyar csapat tagjaként (a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Szekeres Zsolt, technikai manager által vezetett szakértői csoport tagjaként) az volt a feladatunk, hogy megismerjük a hatályos versenyszabályzatot, az etikai kódexet, a szakmánk technikai leírását, a munka- és balesetvédelmi előírásokat, valamint felmérni a versenyterületet. Feladatunkat megkönnyítette az, hogy 2018-ban Magyarország rendezi az Euro Skills fesztivált. Bemehettünk az érintett szakma munkaterületére, ahol közelről végezhettük a megfigyelést, a szigorú munkavédelmi szabályok keretei között. Sajnos klímaszerelő és csőszerelő szakmában magyar versenyző nem indult. A klíma- és hőszivattyúszerelő szakmában a magyar versenyző indítását a képzési rendszerünk is nehezítette, hiszen a magyarországi gyakorlatban még a hűtő-klíma- és hőszivattyúberendezés-szerelő mesternek sincs elektromos végzettsége.

A göteborgi versenyen a feladat egy komplett hőszivattyú összeállítása, elektromos bekötése, továbbá beüzemelése volt. 11 ország ifjú szakemberei mérték össze tudásukat ebben a szakmában. Szakoktatóként fantasztikus élmény volt látni a versenyzők szinte előre megtervezett szakmai fogásait. Az ifjú szakemberek munkájáról, a legkorszerűbb gépek és műszerek precíz használatáról oktatófilmet lehetett volna készíteni. Nem hiába Európa legjobbjai mérték össze tudásukat.

A másik megfigyelt szakmaterületem a csőszerelő szakma volt. A 11 versenyző feladata vörösrézcső, horganyzott acélcső és Steel press szénacélcsövekkel való szerelés, csőalakítási feladat volt. A versenyzők Európa legkorszerűbb gépeit hozták magukkal. A törülközőszárítós radiátor lehajlítása nem okozott gondot, valamint a kerülő ívek speciális méretre való pontos hajlítása sem.

Óriási sajtó- és médiafigyelem irányult a verseny egészére! A záróceremóniát Svédország miniszterelnöke is megtisztelte azzal, hogy köszöntötte a verseny összes résztvevőjét, továbbá külön kihangsúlyozta a dobogós helyezettek sikerét. Azt is megemlítette, hogy mekkora szüksége van Európának az ifjú és kiváló szakemberekre.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Dombiratosi kutak
  Mérőműszerek ajándékba
  10 éves az Épületgépészeti Múzeum (Alapítva 2002.10.01.)

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam