belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

Tovább száguld a Gutenberg-galaxis?

A gazdasági válság elhúzódásával és a digitális világ kiszélesedésével egyre több kiadónál merül fel az igény, hogy kiadványaikat a továbbiakban ne hagyományos papír alapon, hanem részlegesen, vagy teljes mértékben digitálisan jelentessék meg.

Az ilyen és hasonló tervek általában jelentős mértékben megosztják az olvasókat, a hirdetőket, sőt még a laptulajdonosokat is. Általában heves tiltakozások és ellenérzések kísérik a döntési folyamatokat és az elhatározásokat.

Az kétségtelen, hogy a modern világban egyre jobban terjed a digitális kiadványterjesztés. Ma már mindennap láthatunk a tömegközlekedési eszközökön elektronikus kijelzőről olvasó embereket. Ennek a jelenségnek természetesen vannak előnyei és hátrányai is egyaránt. Legtöbb esetben a következő, számomra is fontos érvek szoktak elhangzani mellette és ellene.

A digitális kiadvány előnye, hogy előállítása nyilván jelentősen olcsóbb, mint nyomtatott társáé. Továbbá, ma már úgyis mindenki használ számítógépet, tehát nyugodtan olvashatja azon a kiadványokat. És ne feledjük el, hogy környezetkímélő is egyben!

Viszont kétségtelen, hogy az élmény messze elmarad a papírlapú nyomtatványoktól. Személy szerint, nekem nagyon fontos a könyv tapintása, sőt még az illata is, ami a legtöbbször kifejezetten kellemes. Én mindig megszagolom a nyomtatott műveket és tapasztalatból már szoktam tudni, hogy melyiknek milyen illata van, de azért még így is szokott meglepetés érni. Számomra még nagyon fontos, hogy fel tudjam tenni az adott kiadványt a polcra és onnan bármikor le tudjam venni. Tudom, hogy a digitális verziót el lehet tenni (archiválni), de lássuk be, hogy ez az esetek döntő többségében sajnos nem hosszú távú megoldás. Az adathordozó egyszer úgyis tönkremegy, vagy nem lehet megnyitni a fájlt, mivel nem lesz hozzá megfelelő hardver és/vagy szoftver, vagy egyszerűen elfelejtjük, hogy hova mentettük és soha többé nem kerül elő stb.

Viszont kétségtelen, hogy nagyon hasznos is tud lenni a digitális verzió. Én is használtam az okos telefonomat az építkezéseken, amelyre (pdf, jpg formátumban) rámásolt tervek segítségével művezettem. Bevallom, előnyös volt, hogy gyorsan, a helyszínen tudtam a kivitelező kérdéseire válaszolni és nem kellett óriási mennyiségű tervrajzot magammal cipelni.

(Megjegyzem, hogy az „okos telefon” elnevezés nagyon megtévesztő és helytelen. Nem a telefon okos, az nagyon buta, a fejlesztői és a felhasználói okosak.)

Gondoljunk csak bele, ha valaki száz éve azt mondta volna, hogy egy fekete üveglapon színes leírásokat, könyveket fogunk olvasni, biztosan bolondnak nézték volna. Ma már nem csak ez lehetséges, hanem akár szerkeszthetünk is a mobiltelefonunkon, táblagépünkön, laptopunkon, akár útközben is. Számomra az is újdonság volt három éve, hogy láttam egy telefont, amelyen már dwg rajzokat lehetett nézegetni és átrajzolni is. Kétségtelen, hogy előnyös digitális kijelzőn is ezeket megjeleníteni, de a szerkesztésének már nem látom sok értelmét. A sors fintora, hogy ezt a levelet is mobilon írtam.

Tehát nagy kérdés, hogy mi is lesz a jövőben. Elhiszik nekem, hogy a nem is olyan távoli jövőben – ha lesz rá igény – fehér, kellemes tapintású, összekötött digitális műanyaglapokat fogunk olvasni, amelyek még akár szageffekteket is ki tudnak majd bocsátani? A tudomány (szinte) bármire képes! Tehát tartok tőle, hogy sajnos számolni kell azzal, hogy a papíralapú kiadványok idővel eltűnhetnek. De vigasztaljon mindenkit a gondolat, hogy a régieket szinte örökké olvashatjuk!

És végül egy tanulságos történet: közel tíz éve, amikor még közelebb álltam az autós szakmához, autószalonokban prospektusokat gyűjtöttem. Már akkor több helyen mondogatták, hogy egy-két év múlva a gyárak és forgalmazók nem szándékoznak ilyen kézzel fogható kiadványokat kiadni, csak digitális lesz. Nagyon szkeptikusan fogadtam. Az elképzelés csúfosan megbukott. A mai napig senki sem merte ezt a lépést megtenni. Gondoljunk csak bele, mi lenne, ha egy komoly érdeklődőnek vagy autóvásárlónak egy lemezt esetleg egy pendrive-ot adnának a kezébe, netán csak egy internet címet! Szerintem nem látnák soha többet azt az embert…

Én azért szeretném, ha még sokáig megmaradnának a papíralapú kiadványok. Remélem, hogy sok kiadó, ha csökkenti is a nyomtatott példányszámát és növeli a digitálisan megjelenőt, azért megtartják egy kisebb hányadukat papíron is.

Szeretném a papírt a kezembe fogni és olvasni akár a fürdőkádban ülve is...


A szerzõ egyéb cikkei:

  A Budai Vár rejtelmei X.
  A Budai Vár rejtelmei IX.
  A Budai Vár rejtelmei VIII.
  Domotika képzésfejlesztési megelőző kutatások
  A Budai Vár rejtelmei VII.
  A Budai Vár rejtelmei VI.

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam