belépés / regisztráció
2021. május 8. szombat
Aktuális lapszám

Törülközőszárítós és design radiátorok

A magyar piacon nagyon sokféle – különböző kialakítású – termékkel lehet találkozni. A termékek túlnyomó része fekete acél csőből készült termék, ún. létrás kivitelű, hegesztett kötésekkel (ellenállás-, ív-, vagy akár lánghegesztéssel), melyet a nyers darab elkészülte után próbanyomásnak vetnek alá, hogy az esetleges tömítetlenségekre még a felületkezelés, alapozás és külső bevonat elkészítését megelőzően fény derüljön.

 

A porszórást követő beégetéssel készített bevonat időt állóbb mind az elszíneződés, színtartósság, mind a kopásállóság tekintetében.

Néhány „törülközőszárítós radiátor”

Sok típus beépített szelepes kivitelben is kapható. Ezeknek kifejezett előnye a gyors és egyszerű szerelés mellett az esztétikus megjelenés. A csövekből csőkötésekből szinte semmi nem látszik.

Egyes termékek aranyozott, illetve krómozott kivitelben is kaphatók. Ezekről a következőket érdemes tudni. A króm, illetve az arany bevonatot galvanizálással viszik fel a termékre. A bevonat mikronnyi vastagságú, ezért a felületnek galvanizálás előtt „tükörsimának” kell lennie, mert ellenkező esetben az esetleges felületi egyenetlenségek és karcolások fokozottan láthatókká válnak (ellentétben a porszórt és beégetett felülettel, ahol is a bevonat „ápol és eltakar”). Érdekes, hogy a galvanizált termékek ára elsősorban a munkaigényesség és nem a felvitt anyag ára miatt magas. Tudni érdemes még, hogy a krómozott, aranyozott radiátorok hőleadása, a porszórt bevonatú radiátor hőleadásának mintegy 75-80%-a.

Egyes típusok „térelválasztó falként” is funkcionálhatnak, ami azt jelenti, hogy a falra merőlegesen építik be.

Általánosságban elmondható, hogy a fűtési rendszerbe építhető törülközőszárítós radiátorok majd mindegyike kiegészíthető elektromos fűtőpatronnal. Ezekben az esetekben a következőkre kell tekintettel lenni. Soha ne építsünk be nagyobb hőteljesítményű fűtőpatront annál, mint amekkorát a gyártó cég javasol, mert nagyobb teljesítményű fűtőpatron alkalmazásával előfordulhat, hogy a patron több hőt termel, mint amennyit a radiátor le tud adni. Tegyük fel, hogy még törülköző is van a radiátoron, ami akadályozza a radiátorban lévő közeg lehűlését, így a fűtőpatron és a fűtőközeg is túlmelegedhet, illetve ha a patronba beépített „hővédelem” felmondja a „szolgálatot”, a radiátorban felforrhat a fűtőközeg. A másik nagyon fontos teendő az elektromos fűtőpatron üzemeltetésénél, hogy mindig el kell zárni valamelyik elzárót, illetve szelepet (vagy az előre menőt, vagy a visszatérőt, de mindig csak az egyiket!). Javasolt az előremenő radiátorszelep zárása, mert a visszatérő zárásához általában szerszám szükséges, így a véletlenszerű kettős zárás inkább elkerülhető. De miért kell ezt így csinálni? Tegyük fel, hogy egyiket sem zárjuk el. Ekkor az történik (a kazán már nem működik), hogy a törülközőszárítós radiátor gravitációs fűtési rendszer kazánjaként fog működni és a fűtőközeg más hőleadókat is melegíteni fog, ezt pedig nem akarjuk, hiszen csak a fürdőszobát kívánjuk fűteni. A más hőleadókon távozó hő egyértelmű veszteség! Nézzük, mi van abban az esetben, amikor a radiátor mindkét szelepét lezárjuk? Ez az igazán veszélyes, mert a radiátorban lévő közeg a melegítés hatására tágulni fog és a nyomás oly mértékben megemelkedik, hogy a radiátorban, vagy valamelyik szerelvényében maradandó károsodás keletkezik!

Léteznek olyan törülköző szárítós radiátorok, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy alkalmasak elektromos fűtőpatronnal – nem fűtési rendszerbe építve – egy helyiség fűtésére. Ezen elektromos radiátorok legtöbbjében speciális folyadék, általában fagyálló (de nem gépkocsiba való) folyadék van. Ennek az az oka, hogy a gyártást követő szállítás és raktározás során fagypont alatti hőmérsékletű helyre is kerülhet, ami a termék maradandó károsodását okozhatja, amennyiben a töltete nem fagyálló. Ezen radiátorok töltöttségi foka olyan, hogy elegendő térfogatú tágulási hely áll rendelkezésre a fűtőközeg részére káros nyomásnövekedés nélkül. Elvben van lehetőség bármelyik – arra alkalmas – termék üzemeltetésére csak elektromosan a leírt módon, de ilyenkor fokozott gondossággal kell eljárni, figyelembe véve a radiátor üzemi nyomását, a táguló térfogatot, valamint a radiátor felépítését. Vannak olyan kialakítású törülközőszárítós radiátorok, amelyek nem alkalmasak arra, hogy önállóan (nem fűtési rendszerbe építve), csak elektromosan üzemeljenek. Ezek egyik legfontosabb jellemzője, hogy a fűtőcsövek függőlegesek. Általánosságban elmondható, hogy az ilyen kialakítású (fűtési rendszerbe integrált) radiátorok fűtőcsöveinek csak egy része melegszik és fűt elektromos üzem esetén. Ez nem gyártási hiba, ezt a termék kialakítása indokolja. Emiatt ezekbe kisebb teljesítményű fűtőpatronokat ajánlanak a gyártók (1., 2. ábra). Az elektromosan üzemeltetett radiátorokkal kapcsolatosan még egy gondolat: célszerű a fűtőpatront beállítható időrelével működtetni, ilyen módon elkerülhető a véletlenszerű elektromos „túlfogyasztás”.

A törülközőszárítós radiátorok beépítése egy-, illetve kétcsöves fűtési rendszerbe

Nézzük az egyszerűbb esetet, amikor beépített szelepes, törülközőszárítós radiátort szeretnénk beépíteni. Ilyenkor megfelelő kialakítású (egyenes vagy sarok kivitelű) egycsöves elosztót, illetve kétcsöves csapblokkot kell, illetve lehet alkalmazni. Ilyen szerelvény az épületgépészeti szakkereskedésekben minden további nélkül beszerezhető. Ügyeljünk arra, hogy az előremenő és visszatérő csatlakozást ne cseréljük fel (3. ábra)!

Nem beépített szelepes kivitelű, törülközőszárítós radiátor esetében is van lehetőség mindkét fajta beépítésre. Kétcsöves fűtés esetén egyszerű a helyzet, mivel a szokásos előremenő, illetve visszatérő szerelvényeket szükséges beépíteni. Más a helyzet egycsöves fűtés esetén. Ebben az esetben speciális, ún. egycsöves „egy pont csatlakozású”, más néven „lándzsa szelep” alkalmazásával a feladat megoldható. Létezik kétcsöves fűtési rendszerbe való „lándzsa szelep” is, tehát ezt is lehet alkalmazni, de figyelem! A lándzsa szelepek alkalmazása a radiátor hőleadását valamelyest csökkenti, csökkentheti. A csökkenés mértékére vonatkozólag a szelep gyártója, illetve a szakkereskedő tud eligazítást adni.

A legfontosabb azonban az, hogy kövessük a gyártó ajánlásait, előírásait!

DESIGN radiátorok

Ezen termékek széles választéka akár lakótereinket is díszíthetik (4. ábra).

Egy esztétikus, szép design radiátor csak akkor szép, ha annak bekötése is igényes. Íme, egy közel 300.000 forintos aranyozott csőradiátor, aranyozott termosztatikus szelepfejjel, amelynek „bekötése” némi kívánnivalót hagy maga után (5. ábra).

Még egy utolsó gondolat. A szükséges hőteljesítményű radiátor kiválasztása és a helyes beépítés mellett nagyon fontos szerepe van a fűtési rendszer hidraulikai (áramlás technikai) beszabályozásának azért, hogy a teljes rendszer a megrendelő megelégedésére és a fűtésszerelő nyugalma érdekében megbízhatóan és energiatakarékosan működjön. Erről se feledkezzünk meg!

***

1. ábra. SEINE-V krómozott
2. ábra. VELINO
3. ábra. FATALA-VM SPA
4. ábra. SEWA
5. ábra.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Hasznos ismeretek a síklapú és vertikális radiátorok előnyös tulajdonságairól
  Új lehetőség régi radiátorok gyors cseréjére, esztétikusan
  Még egyszer a hidraulikai beszabályozásról kizárólag a radiátorok tekintetében
  DESIGN fűtőtestek
  Az „első számú közellenség” oldott oxigén a fűtővízben
  Amire nem mindenki gondol

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam