belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Termosztáttal a hatékonyabb fűtésért

A Honeywell március 7-én egy sajtótájékoztató keretein belül mutatta be új, „Az Otthonok fűtése – tapasztalatok és szokások” című kutatását, amely kimutatta, hogy a magyar háztartások közel fele nem teszi meg a megfelelő lépéseket a felhasznált energia csökkentése érdekében, nem használnak termosztátot a megfelelő hőmérséklet fenntartására. Pedig a háztartások közel negyedének hitelt kell felvennie, hogy kifizesse a fűtésszámláját. A közép-keleteurópai régióban ezzel sereghajtók vagyunk.

 

A Honeywell 4000 háztartást kérdezett meg Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában a fűtési szokásokról. Magyarországon a válaszadók 48%-a elismerte, nem tesz semmilyen lépést annak érdekében, hogy kontrollálja az energiafelhasználását. Ez az állítás Romániában a háztartások 43%-ára, Lengyelországban a 34%-ára, Csehországban a 31%-ára és Szlovákiában a 24%-ára igaz. És annak ellenére, hogy a lakástulajdonosokra nyomásként nehezedik a fűtésszámlák kifizetése, még mindig alacsony azok száma, akik újszerű technológiákat vesznek igénybe. A lengyel tulajdonosok 53%-a, a csehek 49%-a, a szlovákok és a magyarok 45%-a és a románok 37%-a nem használ termosztátot otthonuk hőmérsékletének szabályozásában.

Az egész ház vagy lakás egyidejű fűtése túlzott fűtőanyag felhasználáshoz vezethet, ha a ház vagy lakás egészét vagy egy részét feleslegesen fűtjük, miközben egy termosztát segítségével egyenletes hőmérsékletet is fenn lehetne tartani a nem használt helyiségekben. Ennek ellenére a magyar válaszadók 14%-a mondta azt, hogy tudná ugyan szabályozni lakása különböző helyiségeinek hőmérsékletét, de nem teszi annak bonyolultsága vagy időigényessége miatt. Pedig a modern termosztátokat könnyen és gyorsan be lehet üzemelni, könnyű őket használni és az egyes helyiségek vagy zónák szabályozását is be lehet rajtuk állítani. Az új rendszereket egy okostelefonnal vagy tablettel is össze lehet kapcsolni, ami azt jelenti, hogy a felhasználó a világon bárhonnan szabályozni tudja otthona fűtését. De az okos rendszerekhez és okos eszközök használatához tudatos fogyasztók is kellenek.

A kutatási adatok azt mutatták, hogy akik nem használnak termosztátot, általában nincsenek tisztában azzal, hogy mennyivel csökkenne a fűtésszámlájuk ezzel a technológiával, sőt, a termosztátot használók 29 százaléka sem tudja megbecsülni, hogy a rendszer használatával mennyit spórol az energiaszámlán. A Honeywell evohome rendszerével, amely lehetővé teszi, hogy egyszerre 12 különböző zónára ossza a fűtési rendszert, és minden egyes zónát különbözőképp szabályozzon, akár 40%-os energiamegtakarítást is el lehet érni.

A Honeywell termosztátjai összehangolhatók más applikációkkal, mint amilyen a naptárfunkció vagy az időjárás előrejelzés. Ezek a termosztátok képesek lekötni vagy megváltoztatni a fűtést, valós időben reagálva az olyan változó körülményekre, mint például, hogy a lakástulajdonos elhagyja otthonát, vagy odakint havazni kezd, mindezt azon szabályok szerint, amit a felhasználó beállít.


A szerzõ egyéb cikkei:

  „Made in Holland” – A jövőre készen
  Levegőminőség javítása cserépkályhákkal és kandallókkal
  Még lehet jelentkezni a brnói MSV vásárra
  Újra BAU Münchenben: 2017. január 16-21.
  Új márka a légkondicionáló piacon
  Százötven mini épülettel a távfűtés rejtelmeibe

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam