belépés / regisztráció
2021. július 31. szombat
Aktuális lapszám

Tény, hogy hazánkban fejlődés és bővülés tapasztalható

Beszélgetőpartnerem Csordás Zoltán, a Colt Hungária Kft. tulajdonosa, aki a Budapesti Műszaki Egyetem Épületgépészeti és Eljárástechnikai Tanszék által idén nyáron már negyedszer megrendezett Épületgépész Szaknap egyik fő szponzora volt. Ezt az eseményt évente – a Magyar Installateur szaklap támogatásával – rendezik meg és a Colt Kft. is így került az egyetem látókörébe.

 

Amikor megkaptátok ezt a főszponzori felkérést, miért vállaltátok el?

Több célunk is volt, de a fő érv talán az volt, hogy a végzősöket, a fiatal épületgépész hallgatókat támogassuk, hogy a frissen végzett mérnökök a legaktuálisabb, legmodernebb technológiákat is megismerjék. Ennek az az egyik útja, ha az egyetemi oktatókkal olyan kapcsolatot alakítunk ki, hogy ők, elismerve a munkánkat, felkérjenek előadások tartására. Erre esetünkben több példa is volt a BME-n is és a pécsi Pollackon is. De szeretném azokat a fiatalokat külön is támogatni, akik tudományos versenyeken, TDK-n vesznek részt. Biztatni és megerősíteni kell őket abban, hogy jó úton haladnak, mert szerintem azokból lesznek a legjobb szakemberek, akik nem csak a kötelező penzumot teszik le a tanulmányaik során, hanem saját indíttatásból valami pluszt is adnak hozzá. Ha egy olyan ajándékot kapnak, amelynek tényleg értelme van és itt nem is a pénzbeli, hanem inkább a használati értékre gondolok, akkor már megérte nekik is és nekem is.

Milyen ajándékot adtatok át?

A felkérésnél nem tudtam, hogy csapatdíjazás lesz, és mivel azt hittem, hogy személyre kell szabnunk az ajándékot, arra gondoltam, hogy a nyertes egy bizonyos értékhatárig kapjon egy laptopot. Amikor megkaptam az értesítést, hogy megvan a győztes csapat, akkor annak tagjaival megbeszéltük, hogy ebben az értékhatárban döntsenek, mit szeretnének. Itt főleg számítástechnikai dolgokra gondoltam, legyen az egy tablet, vagy bármi más és inkább ők válasszanak valamit, ami számukra szükséges. Egy hét után jelentkeztek, hogy kérnek egy csomagot, amiben volt memóriakártya, külső winchester, talán tablet is, pontosan már nem tudom, de a lényeg az, hogy olyan ajándékot kaptak, amire nekik igazán szükségük volt.

Ti, mint szponzorok részt vettetek a rendezvényen?

Sajnos nem tudtunk részt venni rajta. A Colt Hungária egy viszonylag ütős kis csapattal rendelkezik, most már ugyan heten vagyunk, de akkor, amikor a verseny zajlott, még csak öten dolgoztunk. Az éves forgalmunk, a lekötöttségünk nagyon jól alakult, ami azt jelenti, hogy minden élő és munkaképes emberre szükség volt a cégnél, elég erősen le voltunk terhelve, úgyhogy arra nem volt időnk, hogy ellátogassunk a rendezvényre és ott kövessük az eseményeket, hanem csak utólag, a hozzánk eljutott információk alapján értesültünk arról, hogyan alakult a verseny.

Mit meséltek a fiatalok, milyen volt a rendezvény hangulata?

Én úgy érzem, hogy ez egy jó kezdeményezés, amit az is mutat, hogy már negyedik alkalommal rendezték meg. Látszott rajtuk, hogy büszkék arra, hogy elsők lettek és véleményem szerint a szervezés is jól fogta meg a fiatalokat. Nem csak a száraz tudásukat kellett előhozni, hanem voltak a versenyben ügyességi, vagy olyanok feladatok is, amelyek a fiatalok számára motiválók, ezekre húztak rá egy szakmai köntöst, úgyhogy egy nagyon jó hangulatú vetélkedés lett az egészből. Tehát úgy láttam rajtuk, hogy jól érezték magukat a versenyen, nagyon élvezték az egész napot.

És miben maradtatok a diákokkal? Tartjátok hosszabb távon a kapcsolatot, hátha a végzett diplomás emberekre szükség lehet cégnél?

Igen, ez mindenképpen cél, mert ha megnéznéd a cégünket, a jelenlegi mag, aki megragadt nálunk, szinte kivétel nélkül pályakezdő. Szeretek fiatalokkal együtt dolgozni! Mondjuk úgy, hogy később a piac, a közeg elrontja őket, a pályakezdőket pedig én tudom formálni az általam megkívánt feladatra, és ez nagyon fontos, úgyhogy nyilván az egész történetben ez bújtatottan meg is jelenik. Akkor, amikor a verseny zajlott, aktívan kerestem is egy pályakezdő épületgépész mérnököt és úgy alakult, hogy ez a négy fiatal, akik megnyerték a versenyt, nagyon jól ismerik azt az ötödiket, akit végül felvettem, mert egy másik munkában (az Odoo projektben) már dolgoztak együtt.

Említetted már, hogy sok megbízásotok van. Jelenti ez azt, hogy azok a gazdasági adatok, amelyeket nap, mint nap hallunk innen-onnan, belülről nézve is igazak és felfutóban lévő időszakot jeleznek előre?

Soha semmi sem fekete, vagy fehér, de mindenképpen ebbe az irányba mutat most minden. Egy kis kitérőt hadd tegyek egy piaci körképpel. A jelenlegi szakmunkás képzés Magyarországon valamilyen formában megreformálásra szorul, mert jelen pillanatban mindenki azért dolgozik, hogy munkája legyen, viszont az elvállalható megbízásoknak az szab határt, hogy nem találunk kivitelezésre alkalmas, tapasztalt szakembereket. A szerelést végző alvállalkozó kollégák, akikkel együtt dolgozunk, arra panaszkodnak, hogy nem találnak elegendő, megbízható, jó szakembert, így nem tudnak bővíteni. Ez az egyik figyelmeztető jel. Az pedig egyértelműen látható, hogy felfutóban van a piac, hiszen vannak nagy munkák és a volumen azért sokat jelent. Egy autópálya- építés is sokat tesz hozzá az építőipari adatok szebbé tételéhez, de jelen pillanatban, ami igazán örvendetes, hogy nagyon sok termelő cég ruház be, amivel munkahelyeket teremtenek. De ha megnézném a projektjeinket, amelyeket már elvégeztünk, vagy folyamatban vannak, szinte mindben van valamilyen külföldi tulajdon, úgyhogy nem tudom azt mondani, hogy a magyar kis- és középvállalkozások talpra álltak. Ez pedig a másik figyelmeztető jel. De az tény, hogy fejlődés és bővülés látható, tapasztalható.

Egy ilyen rendezvény, amelynek a főszponzorai voltatok, mindig alkalmat és lehetőséget ad arra, hogy egyetemi emberekkel vegyétek fel a kapcsolatot, akik tovább segíthetik a cégeteket. Mire jó ez a kapcsolatépítés?

Nagyon fontosak az egyetemi kapcsolatok. Ha az oktatás szeretne lépést tartani a piaci trendekkel, elvárásokkal, akkor fontos az, hogy ők is kapjanak a piactól visszajelzéseket, amelyeket az oktatásba is be tudnak építeni. Tehát nem csak a Colt érdekében támogatjuk őket, hanem azért is, hogy amikor pl. egy beruházónak, vagy egy épületgépésznek döntenie kell, hogy milyen technológiát tervezzen be, akkor az új irányvonalak ismeretében tegye ezt. Nekem ez az egyetemi tevékenység azért is segíti nagyban a munkámat, mert nem kell mindenkit megkeresnem és minden egyes épületgépésznek, vagy építészmérnöknek megmutatnom, hogy a Colt mivel foglalkozik, hanem egy idő után már ők keresnek meg engem, mivel tudják, hogy létezik egy Colt nevű cég, és tudják, hogy vannak olyan technológiák, amellyel egy picit más dimenzióba lehet helyezni egy ipari épület megvalósítását.

Egy egyetemi rendezvény szervezőjétől mit várnátok el a jövőben? Hogyan tudna még jobban egy tervezéssel, kivitelezéssel foglalkozó kisvállalat kedvében járni?

Az épületgépészeknél még nem volt lehetőségem bekukkantani a mindennapi egyetemi életbe, de más vonalon már igen. Világos, hogy nagy felelősség az, ha meghívnak egy olyan előadót, aki nagy céget képvisel, hiszen az előadás egy cégreklámba is torkollhat, de ennek egy bizonyos idő alatt le kell tisztulnia. Hagyni kell, hogy a cégek, azok szakemberei, képviselői előadást tartsanak, akár órarend keretében is, mert ők tudják igazán elmagyarázni, hogy az egyetemen oktatott anyag hogyan valósul meg a gyakorlatban. Ez nagyon fontos azért, hogy meglegyen az a visszacsatolás, amelynek segítségével az egyetem oktatói folyamatosan új és aktuális témákat tudnak felvenni a tantervbe.

Elégedettek voltatok, vagytok ezzel a rendezvénnyel? Ha jövőre felkérnének titeket, ismét támogatnátok az eseményt?

Úgy gondolom, hogy igen. A büdzsében mindig elhatárolok egy összeget arra a célra, ami most még nem előrelátható, de bekövetkezhet, mert ha valamit támogatni lehet és kell, az a szakma, amelynek az alapja, kiinduló pontja az oktatás és a célunk az, hogy az oktatás magas színvonalú legyen. Tehát, ha ez a rendezvény ilyen keretek között folytatódik tovább, akkor felkerül a palettánkra és állandó szponzorai leszünk.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam