belépés / regisztráció
2021. április 20. kedd
Aktuális lapszám

Technika, ami egyszerűen összeköt

Bárhonnan is közelítjük meg az épületgépészetet, mindig találunk problémákat, amelyeket meg kell oldani. Büszkén mondhatjuk, hogy a magyar szerelők rendkívül ügyesek, leleményesek, problémamegoldó képességük jó, de amennyiben van egyszerűbb, gyorsabb megoldás, miért ne élnénk vele, főleg, ha ár/érték viszonylatban sem mondhatunk nagy eltérést egy hagyományos megoldással szemben, sőt!

 

Egy rendkívül egyszerű megoldás pl. DN 110 –es cső megléte esetén egy DN 50 cső csatlakozása. Nézzünk egy konkrét példát! Akár új építkezésnél, akár régi esetében a födémszintnél 110-es mérettel találkozva, hagyományos technológiával először körbevéssük a csövet olyan mélységig, hogy a csőre rá tudjunk helyezni egy 110-es karmantyút, majd abba betoljuk a 110/50 szűkítőt. Jó esetben nem véssük el a betonhoz képest jóval puhább PVC csövet. Szerelői szemmel tudjuk, hogy ez nem kis időt vesz igénybe. Vannak néha olyan szerelők, akik azért nem használják ezeket a speciális rejtett szűkítőket, mert igen gyorsan lehet velük dolgozni és szerintük ezért a megrendelők nem fizetik meg a munkájukat. Pedig csak annyit kellene tenniük, hogy megkérdezzék a munka előtt a megbízót, hogy hogyan szeretnék a beépítést. Véséssel, ami zajjal, kosszal és porral jár, vagy pedig egy 110/50 PP rejtett szűkítővel, amelynek esetében a fentiek mind elkerülhetőek és ez a megoldás csak minimálisan lesz drágább.

Az említett méret természetesen a leggyakoribb, de létezik kisebb, 110/ 40-es méret is. A nagyobb méretek: 110/63, a nálunk ritkán használt 110/75, mivel ilyen méretű csövek előfordulása is igen ritka, de a 110/90 rejtett szűkítő is ideális a fali WC csatlakozó és 110-es cső összekötésekor, amennyiben nincs tok a cső végén. Ennél nagyobb méretek: 125/110 és a 160/110, amelyek különböző anyagokból is készülnek, PP és PVC-ből, aszerint, hogy hol alkalmazzuk őket (1. ábra). Új építkezések esetében is jól használhatóak. Akik ismerik ezeket a termékeket, családi házas építkezéseknél mindenhová DN110 csővel állnak fel, födémnél a csövet levágva, majd sorjázva könnyen betolják a cső belsejébe a megfelelő méretű szűkítőt (2. ábra). Van egy speciális méret is a vastagabb falú csövekhez kiképezve, ennek mérete 108/50. Ezek általában a hegeszthető PE csövekhez használatosak, de lehet találkozni olyan esettel is, amikor a narancssárga KG csöveknél is nehezen illeszthetőek az általános méretek. Egy másik példa, amikor 110-es könyökkel szeretnénk közvetlenül a födémnél csatlakozni, abban az esetben DN 125 csővel felállva, a betonszintnél lefűrészelve, kenőszappannal betoljuk a 125/110 rejtett szűkítőt és így könnyen, vésés nélkül megoldható a probléma.

Eddig műanyag szűkítőkről volt szó, de létezik kizárólag (kiváló minőségű EPDM, időjárás és öregedésálló) gumiból készült rejtett szűkítő is a kisméretű csövek esetében (3. ábra).

Ezek hasonlítanak valamelyest az üzletekben található szűkítőkre, de azok általában csak tokba illeszkednek. A speciális gumi rejtett szűkítők mind csőbe illeszkednek, így kenőszappannal a bárhol elvágott csőbe tolhatók. Méretük szerint: 46/32; 46/40 - DN50- es csőbe, 58/40; 58/50 - DN63-as csőbe illeszthetőek. Szerelők, akik ismerik ezeket, nagy szeretettel használják. Pl. kád vagy zuhany szerelésénél DN 63 csővel álnak fel, a födémnél levágják, ide kenőszappannal betolják az 58/50-es gumi rejtett szűkítőt, így vésés nélkül beilleszthető egy 50-es könyök. Hiszen tudjuk: minél nagyobb átmérővel dolgozunk, annál kisebb az esély a későbbi dugulásra!

***

1. ábra.
2. ábra.
3. ábra.


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam