belépés / regisztráció
2021. augusztus 3. kedd
Aktuális lapszám

Szó, ami szó! Cső, ami cső!

Tizenöt-húsz évvel ezelőtt a hazai piacon az építkezők között másról sem esett szó, csak hogy milyen csővezetéket használjunk. Ekkor terjedtek el nálunk a különböző (födémben, falban vezethető) szereléstechnikák, ahol a hagyományos csőanyagok mellett a PEX (térhálósított PE), a többrétegű, vagy bevonatos acélcsövek között válogathattak a szerelők, tervezők és a leendő lakástulajdonosok.

Akkortájt „zsongott” a piac. Gyakran lehetett azt a régi mondást hallani, hogy annak kell jó minőségűnek lennie, amit eltakarnak, hiszen azt bontás, rombolás nélkül nem lehet majd kicserélni! Jött is rögtön az ellenkező vélemény: minek kellene cserélni, ha az élettartama lényegesen több mint egy fürdőszoba, vagy a lakásfelújítás várható ideje? Erre a logikusnak tűnő felvetésre csak Murphy törvényével lehetett válaszolni, azaz „ami elromolhat, az el is romlik”! Illetve hivatkoztunk még az erőszakos hiba elkövetésére is, pl. a megfúrásra.

Azóta azonban már azt állíthatjuk, hogy ezek voltak a szép idők, hiszen az épületgépész piac szereplői (tervezők, szerelők) a jó minőséget akarták, ajánlották az építkezőknek. Arról folyt a vita, hogy tiszta műanyagból, esetleg egy kissé olcsóbb, többrétegű csőből készítsék- e a vízellátó és fűtési rendszereket. Szerelői, felhasználói csoportok alakultak ki, mondván, hogy „én csak ezzel a rendszerrel dolgozom, mert ez a biztonságos és szerszámom is van hozzá”. Mert a szerszám valami olyasmi volt, mint manapság egy telefontöltő, azaz csak a készülékhez tartozó eszközt lehetett használni. Így aztán felértékelődtek azok a technológiák, ahol a csatlakozásokat egyszerűen, biztonságosan és olcsón lehetett elvégezni. Sőt, megismerkedhettünk a Q&E (quick&easy), azaz „gyors és könnyű” fogalommal is, ahol maga a cső volt az, ami a csatlakoztatással kapcsolatos munkálatok jelentős részét elvégezte.

De telt múlt az idő, a vita egyre csitult, mára szinte el is tűnt, mintha ez a kérdés végleg megoldódott volna a piacon. Lassan áttértünk a falszerkezetek, ablakok szigetelésére, az alternatív energiák hasznosítására és természetesen a gazdasági, pénzügyi válság hatásainak „elszenvedésére”. Ez utóbbi következményeként szinte már cső sem kell, hiszen ha nincs építkezés, akkor legfeljebb felújíthatunk, és ha felújítás sincs, akkor már csak az álmodozás és a remény marad, hogy egyszer talán ismét vitatkozhatunk a „csöves világ” gondjairól!


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam