belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Szeretni kell a munkát

Alapításának 25. éves jubileumát új üzlethelyiség építésével ünnepelte a Soós és Társa Hűtőtechnikai Zrt.! Beszélgetőtársam Soós Árpád, a cégbirodalom egyik tulajdonosa, akit arra kérek, hogy meséljen nekünk a kezdetekről.

 

Tehát hogyan alakult meg ez a nagyvállalat?

1990-ben megalapítottuk a Soós és Társa Kft.-t, ami 1996-ban a Hóbagoly iskolát hozta létre. 1997-ben a kft. átalakult rt.-vé, majd 2003-ban szétvált és lett belőle a mostani részvénytársaság, illetve a Soós és Társa Vagyonkezelő Kft., amelyhez a teljes ingatlan vagyon és a Hóbagoly Iskola tartozik. A részvénytársaság tehát csak kereskedelemmel foglalkozik, a vagyonkezelő pedig oktatással és ingatlanfejlesztéssel, -hasznosítással. A telephelyünkön 1997-ben alapítottuk az NZK Ipari és Kereskedelmi Kft.-t, amely kezdetben a H-48-as szűrőbetéteket gyártotta, annak megszüntetése óta pedig már csak kompresszorok felújításával és komplett aggregátok gyártásával foglalkozik. Tehát jelenleg ez a három cég működik itt. Korábban volt a részvénytársaságnak még Romániában és Bulgáriában is érdekeltsége, amelyet 2012-2013-ban eladtunk, így most már csak Magyarországon vagyunk jelen négy vidéki és három budapesti telephellyel.

A meglévő társaságok pontosan mivel foglalkoznak és manapság milyen problémákkal küzdenek?

A részvénytársaság kizárólag ipari és kereskedelmi hűtők alkatrészeivel, kis részben pedig klímák eladásával foglalkozik, amelyeket magyarországi viszonteladóktól vásárol, de ez nem túl jelentős tétel. Több jelentős hűtéstechnikai gyártócégnek, pl. Bitzer, Copeland,Tecumse, Güntner, Schiessl, Alco, Refco, Ziehl-Abegg, Danfoss stb. is a forgalmazói vagyunk. A részvénytársaságunknak talán az a titka, hogy kielégítő a raktárkészletünk és megpróbálunk mindenkinek mindenkor megfelelni. Azért, hogy a raktár kiszolgálásunk még jobb legyen, a vagyonkezelő kft. most épített egy új létesítményt a zrt. részére, így egy új, méltóbb helyre költözhettünk, ahol egy 640 m2-es iroda, bemutatóterem és üzlethelyiség, valamint egy 700 m2-es magasraktár létesült és régi álmunkat megvalósítva társaságunk egy épületbe került.

A vagyonkezelő kft. működteti a Hóbagoly iskolát is, aminek jelenleg – az új klíma törvény megjelenése miatt – kevesebb a munkája. Jelenleg csak OKJ-s képzések folynak, de annak is megszigorították a feltételeit: gyakorlatilag a nappali négyéves képzés 40%-át kellene leoktatni felnőttoktatásban, ami azt jelenti, hogy a szakembernek 1400 órát kellene az iskolapadban ülnie ahhoz, hogy megfeleljen a felnőttképzési törvénynek.

Ezek szerint akkor ti nem érzitek azt a tendenciát, hogy a mai politika mintha elkezdte volna felértékelni a szakmunkás képzést?

Az igazság az, hogy mi ezt nem érezzük, de mi nem is nappali képzéses fiatalokkal foglalkozunk. A hűtőgépszerelés egy nagyon speciális szakma, majdhogynem apáról fiúra száll. A felnőttképzés esetében pedig nagyon nagy probléma, hogy a munkahelyükről kell eljönniük a szakembereknek, a cég fizeti a képzést és soha semmiféle támogatást nem kapnak.

Melyik az a cégetek, amelyik a legtöbb bevételt termeli?

Nem panaszkodhatunk, a részvénytársaságunk a húzó erő, úgy néz ki, hogy ebben az évben már megütjük a 2 milliárd forintos forgalmat. Mindezt 3-4 éve stabil létszámmal, 30- 40 fővel érjük el (attól függően, hogy ide számítjuk-e az alvállalkozókat vagy sem).

Az alapításotok 25. évfordulóját ünneplitek. 25 év alatt sok minden változott a világban. Hogyan tudtátok ezt a hosszú időszakot sikeresen végigcsinálni?

A szakmát nagyon szeretjük a társammal, Faludy Péterrel együtt, hiszen 45 éve együtt dolgozunk és nem csak munkatársak, de barátok is vagyunk. Szerintem egy jól működő cég titka a munkatársak jó kapcsolata. A vezető, tulajdonos domináló szerepe pár év után elszáll, azután inkább a csapat munkája számít.

Annakidején nagyon nehéz volt, nem is tudom már, hogy az első egymilliós bevételt hogyan szereztük meg. Rengeteg kölcsönnel kezdtük, az összes magán ingatlanunkat jelzálog terhelte és mindezt a 90-es években, amikor volt, hogy 20-40% volt az infláció. Valahogy azért szépen lassan visszafizettünk mindent és elkezdtük építeni a céget. Mi is részesei voltunk a privatizációnak, mert 1994-ben a Magyar Állami Kincstártól egy korábbi orosz laktanya területéből 2x9000 m2-t megvásároltunk. Ebből 6400 m2 lényegében romhalmaz volt, amit a mára teljesen felújítottunk. 1996 májusában költöztünk el a Cziráki úti bérleményből és megnyitottuk első felújított épületünket, benne egy 180 m2-es üzlettel és 200 m2 területű irodákkal.

A 25 évből mire vagy a legbüszkébb és mi az, ami talán a legnehezebb volt?

A legbüszkébb arra vagyok, hogy meg tudtuk szerezni ezt a laktanyát, ami rendkívül „sziszifuszi” munka, de mégis nagyon nagy mérföldkő volt a számunkra. Víz, villany, gáz nem volt és mi mégis belevágtunk, mégis megnyitottuk az áramnélküli raktárunkat azért, hogy pl. a hűtőközeget tudjuk tárolni. Azután a szomszéd nénitől béreltem egy telefont, vagyis megengedte, hogy nappal mi használjuk a készüléket, este pedig ő. Sohasem felejtem el, hogy egy akkori fagyasztóládáért tudtam szerezni a 10 telefonvonalat. Úgyhogy minden így kezdődött! Péter vitte a cég technikai, műszaki részét, én pedig rengeteget dolgoztam a cég szervezésében és a szervízhálózat kiépítésén. Hál’ Istennek a régi hűtőgépgyári kapcsolataink megmaradtak, így talán könnyebben tudtunk partnereket szerezni. Mi mindig csak addig nyújtózkodtunk, amíg a takarónk ért, csak annyit és csak úgy építettünk, amire lehetőségünk nyílt, illetve mindig az volt a legfontosabb, hogy a szállítókkal a fizetés jól alakuljon, ehhez kellettek a hitelek, ugyanis a belföldi partnereink szinte sohasem fizettek időben.

A kérdés második felét nem igazán tudom megválaszolni, mert én minden rosszat elfelejtek, bennem csak a jó emlékek maradnak meg. De ha mindenképpen válaszolnom kellene, akkor talán kisebb dolgok jutnának eszembe: pl. próbáltam egy büfét üzemeltetni. Nyitottam autóalkatrész üzletet, mindkettő gazdaságtalan volt, tehát bezártam. Három hűtőgépalkatrész boltot is bezártam hasonló okok miatt (Újpest, Balatonfűzfő és Kecskemét).

És hogyan éltétek meg a gazdasági válságot?

2008-ban bizony nagy baj volt. De érdekes módon nem szenvedtünk el jelentős forgalom csökkenést, szinten tudtuk tartani 1,6 milliárd forint körüli forgalmunkat. Ez talán azért történhetett, mert ugyan a nagyberuházások leálltak, de a hűtőgépeknek működniük kellett, tehát nagyon sok kis munkánk volt. Így sikerült magunkat szinten tartanunk és most már 2 éve, hogy ismét növekedő pályára tudtunk állni.

Hogyan ünneplitek meg ezt az évfordulót?

Szerényen, mert ez az új épület egy 225 millió forintos beruházás volt. Tehát ahhoz képest, ahogy a 15 éves évfordulót ünnepeltük, ez most szerényebb lesz. Minden munkatársunkat, nyugdíjasunkat, és azon kilépett dolgozókat, akik több mint 5 évet dolgoztak nálunk, meghívjuk egy egész napos kirándulásra. Most inkább rájuk helyezzük a hangsúlyt, hiszen az ő munkájuknak nagyon sokat köszönhetünk.

Mit tudnál üzenni a munkatársaitoknak? Milyen jövőképük lehet nekik? Biztos helyen dolgoznak?

Igen. A jövőképpel kapcsolatban annyi lehet a probléma, ha azt kérdezik, hogy hova tudnak továbbjutni? Ez egy ilyen kis cégnél gond lehet, mert nem lehet nagyon előre lépni, hiszen egy mérnök, mérnök marad nálunk. Mi úgy honoráljuk a munkatársainkat, hogy a kifizetett vevőszámlák után kapnak jutalékot és ez mindenkire vonatkozik, a takarítónőre és a cégvezetőre is.

Téged mindig el lehet érni, mindig felveszed a telefont, mindig dolgozol. Nem fáradtál még bele? Nem szeretnél inkább szívesebben horgászni, vagy egyszerűen csak nyugodtabb életet élni?

Nem. Én akkor vagyok nyugodt, ha a cégek jól működnek, azok pedig úgy működnek jól, ha minden nap látom, hogy mit csinálnak. Nálam tehát olyan szabadság soha sincs, hogy ki lenne kapcsolva a telefonom, így éjjel-nappal elérhető vagyok, hiszen a cégeknél bármikor történhet valami. Ezenkívül én munkamániás vagyok, és akkor tudok pihenni, ha tudom, hogy itthon minden rendben van. A szabadságomon is mindig nálam van a laptop és este, vagy reggel ki is nyitom, hogy megválaszoljam a leveleimet.

A részvénytársaság cégvezetését Bacsa Róbert, az iskoláét Faludy Péter, az NZK Kft.-t új fiatal vezetője, tulajdonostársunk, Csákó Csaba vezeti, én általában hetente nézek rá mind a három cégre. Akkor vonulok majd teljesen vissza, amikor fizikailag vagy szellemileg már képtelen leszek megfelelni.

Van örökösöd, aki átveszi a birodalmat?

Egy fiam van, akinek most már két gyereke is van: a 12 éves lánya, Réka, és a másfél éves fia, Botond, aki már most mutatja a műszaki érdeklődés jeleit, mert a szerszám a mindene. A fiam, Attila a győri családi cégünket irányítja teljes felelősséggel. 10 éve másodszor nősültem, a feleségem Katalin, idegenvezető, ő is mindennap dolgozik.

Tulajdonostársamról, Faludy Péterről is elmondható, hogy gondoskodott a szakmai öröklésről, hiszen Gábor fia a zrt. kereskedelmi vezetője.

Ha az elmúlt 25 évet összegeznéd, le tudnál valamilyen tanulságot vonni?

Azt hiszem, hogy nekem szerencsém volt, mert örököltem az apám jó kézügyességét és az anyám rafinált gondolkodásmódját. Szeretni kell minden munkát! Amikor villanyszerelő voltam, azt is nagyon szerettem. Amikor a Hűtőgépgyárba kerültem, ott is jól éreztem magam. Érdeklődőnek kell lenni! Ezt próbálom mindenkinek átadni, hiszen jobb jókedvvel dolgozni, mint kedvtelenül.

Mit szeretnél még elérni, akár a családdal, akár a munkával kapcsolatban?

A családdal kapcsolatban azt mondhatom, hogy amíg egészség van, addig minden van. Az a legfontosabb! De ez rám is igaz. A cégen belül pedig továbbra is fent kell tartanunk a hivatástudatot, szeretetet és akkor biztosan lesz munkahelyünk. A munkatársak nem csak nekem dolgoznak, hanem a saját munkájukkal munkahelyük megtartásáért is dolgoznak, de ez normális, hiszen ha többet akarok, többet is kell érte tennem. Esetleg több ésszel, jobb megoldásokkal.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam