belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Szeretném, ha a szakma büszke lenne arra, hogy Debrecenben van egy erős épületgépész tanszék

Lassan hagyomány nálunk, hogy Debrecenben, az Épületgépészeti Szakmai Napok rendezvényén mindig találkozunk dr. Kalmár Ferenccel, a Debreceni Egyetem tanszékvezető tanárával és eszmét cserélünk az elmúlt egy év történéseiről. Most is így van ez, de kezdjük az elején.

 

Történt valamilyen változás a tanszéken az elmúlt egy évben?

Örülünk is neki, meg búsulunk is egy kicsit rajta, hogy az utóbbi évben nem sok változás történt nálunk. Jó ez azért, mert így a régi kollégák nem mentek el, kitartanak a mellettünk, végzi mindenki a maga dolgát a legjobb tudása szerint. Fontos tehát, hogy megőriztük a létszámot, és így az egy év alatt fejlődtünk, hiszen mindenki új ismeretekre tett szert, rutinosabb lett mind az oktatásban, mind a céges kapcsolatok terén. Ezt gyarapodásként is felfoghatjuk.

Ha nagy változások nem is történtek nálunk, azért a korábban lezárt pályázatoknak köszönhetően egyrészt az új laboratóriumainkat igyekeztünk megfelelően beüzemelni, másrészt pedig azt az épületet, amit Épületenergetikai Információs Központként működtetünk, sikerült hadrendbe állítani.

Úgy érzem, hogy egyre kellemesebb környezetben végezhetitek az oktatási tevékenységeteket. Igaz ez, vagy csak egy kívülállónak tűnik így?

Én is úgy érzem, hogy az új épületek, új berendezések, új műszerek lehetőséget adnak ahhoz, hogy magasabb szinten folytassuk az oktatást. Új kihívások elé állítanak bennünket. Nagyobb kedvvel mutatjuk be a hallgatóknak ezeket a rendszereket, műszereket és örömmel tölt el bennünket, hogy a hallgatókat is érdekli mindez. Bár egy régi, elavult rendszeren is lehet sok mindent mutatni, de egy teljesen új létesítmény számunkra is érdekes, hiszen nekünk is meg kell tanulnunk az egyes műszerek, illetve rendszerek kezelését és ezt a tudást kell tovább adnunk a tanulóknak, így egy új berendezés minket is motivál.

Korábban büszkélkedtél azzal, hogy sikerült a kamara és a többi társtanszék támogatását is megnyerni ahhoz, hogy létesítménymérnöki MSc. tagozaton legyen egy épületgépész vonal is. Hogyan működik ez? Most mire vagytok büszkék?

A létesítménymérnök MSc. három specializációval fut: épületenergetika, épületüzemeltetés és épületgépész. Nagy meglepetésünkre ez utóbbi az, ahova a legkevesebb létszámban jelentkeznek a hallgatók. Ennek próbáltuk megtalálni az okát. Szerintünk az történik, hogy a nálunk végzett legtöbb BSc.-s hallgató elhelyezkedik a diplomaszerzés után és nem gondolkodik azon, hogy folytatja tanulmányait az MSc képzéssel, hanem arra törekszik, hogy elhelyezkedjen, és szakmai gyakorlatot szerezzen. Így az a jellemző, hogy már a munka mellől térnek vissza tovább tanulni a fiatalok. Ezért inkább a levelező szak az erősebb a létesítménymérnöki szak épületgépész specializációjánál. A legtöbb jelentkezőnk az épületenergetika képzésre van, ami pedig talán azért is alakult így, mert ide beléphetnek hallgatók olyan szakokról is, mint pl. építész, építőmérnök vagy villamosmérnök.

Hogy most mire vagyok a legbüszkébb? Ez nehéz kérdés. Talán annak örülök a legjobban, hogy az eddig elért eredményeinket meg tudtuk tartani, megőriztük azokat a fontos kapcsolatokat, amelyeket már korábban kialakítottunk. Nagyon fontosnak tartom azt is, hogy sikerült fenntartani mindazt, amit korábban elértünk és megépítettünk.

Az egyik beszélgetésünk alkalmával a kedvenc oktatási területednek a fűtéstechnikát jelölted meg. Ez még manapság is így van?

Mindig is arra törekedtem, hogy egy adott tantárgy ahhoz kerüljön, aki azon a területen a legnagyobb gyakorlattal rendelkezik, így a fűtéstechnikát most Bodó Béla kollégám oktatja, aki azelőtt a Hámori Sándor cégében, a Mikroklíma Kft-ben dolgozott 10 éven keresztül és még mindig tervez, tehát kiváló gyakorlati szakember. A hallgatók is szeretik, hiszen olyan ismereteket tud nekik átadni, amiket a könyvekből nem lehet megtanulni.

Miután Csoknyai Tamás tanár úr visszatért a BME-re, az épületfizika tárgy oktató nélkül maradt, így most azt én tanítom. Tehát a kérdésedre válaszolva, most ezt szeretem. Mindig azt kell szeretni, ami van!

Ismét felteszem a kérdést, hogyan látod az oktatás helyzetét ma Magyarországon? Vannak kitörési pontok?

Mivel a finanszírozásunk csökkenne a magyar hallgatók létszáma alapján, ezért egyre több külföldi hallgatót fogadunk és beindultak angol nyelven a gépész, építőmérnöki, környezet, mechatronika, műszaki menedzser BSc. szakok is. A külföldi hallgatók létszáma meghaladja már a 120-at is, ami így kimondva kevésnek tűnik, de talán nincs is ennyi épületgépész hallgatónk a nappali szakon. A külföldi diákok fizetnek a képzésért, mi pedig rá vagyunk kényszerítve arra, hogy a szaknyelvet komoly szinten műveljük, így tehát mindenki jól jár.

Hogyan működik a Fenntartható Épületenergetika Információs Központ itt Debrecenben? Változik a látogatók szemléletmódja a bemutatott folyamatok hatására?

Szerintünk igen. Egyre többen keresnek meg minket akár telefonon, akár e-mailen keresztül, hogy kérdéseik vannak a látottak alapján. És egyre több olyan beruházás valósul meg, akár teljesen új épület építése vagy meglévő felújítása, amelynek külső szerkezetei minimum 15 cm hőszigeteléssel van ellátva. Tehát a látogatók megtanulták, meggyőződhettek arról, hogy nem 2 vagy 5 cm a külső hőszigetelés. Illetve, hogy a szellőzés nagyon fontos és azt is meg lehet úgy oldani, hogy energiatakarékos legyen. Én eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptam. Érdekes az is, hogy egyre több az egyetem egyéb karain dolgozó kolléga fordul hozzánk, hogy kikérjék a véleményünket, akár a saját építkezésükkel kapcsolatban.

Kicsit más területre térve, milyen változások történtek nálatok az elmúlt évben? Megszerezte a kedves feleséged a doktori fokozatot? Változott- e valami így a családi állapotodon?

Igen, Tünde sikeresen megvédte a doktori fokozatát és így most hárman rendelkezünk fokozattal a Tanszéken.

A gyerekek idősebbek lettek, Miklós már elvégezte az első osztályt, a magaviselete nem volt a legjobb, de voltak, akik azzal biztattak, hogy „legalább életrevaló”. Botond még oviba jár. Ő verseket tanul és szaval. Az egész napi fárasztó és stresszes munka után nagyon jó kikapcsolódás otthon lenni, ott tudok igazán feltöltődni.

Látszik-e már valami, hogy 15–20 év múlva eggyel, vagy kettővel több épületgépésszel számolhatunk Debrecenben? Hiszen a kicsik mindig szeretnek a szülők nyomdokaiba lépni.

Mindig szoktam kérdezni a nagyobbik fiamat, hogy mi szeretne lenni, ha nagy lesz. Először a csikóslegény pálya érdekelte, majd futballista akart lenni, aztán jött egy rövid időszak, amikor gépészmérnök, de volt olyan is, hogy fogorvos szeretett volna lenni, úgyhogy még bizonytalan az ügy, de szerencsére van még elég ideje a választásra.

Vágyaid a jövőt illetően?

Nagyon jó lenne, ha nyugalomban, békességben tudnánk tovább folytatni a munkánkat, és ha a tanszék megmaradna ugyanilyen létszámmal és talán többen tudnának tudományos fokozatot szerezni, mert akkor biztonságban érezhetnénk a munkahelyünket. Ez lenne a legfontosabb! Továbbá szeretném azt is, ha dr. Lakatos Ákos kollégám habilitációt szerezne, és egyetemi docenssé tudna előlépni. Jó lenne az is, ha a kapcsolataink a cégekkel megmaradnának és fejlődnének. Ez azért lenne fontos, hogy tényleg méltóképpen tudjuk képviselni az épületgépész szakmát Debrecenben. Szeretném, ha a szakma büszke lenne arra, hogy Debrecenben van egy erős épületgépész tanszék.

A mostani tanévnyitónk nagyon érdekes volt számomra, mert együtt rendezték a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel, amelynek a gyökereiből nőtt ki a mostani Debreceni Egyetem is. A Debreceni Református Hittudományi Egyetem a 477. tanévét nyitotta meg, mi pedig a 100.-at és ott elhangzott egy idézet, ami nekem nagyon tetszett.

Prof. Dr. Fekete Károly rektor úr idézte a legendáshírű Csikesz Sándor teológiai professzor szavait: „Az Univerzitás a nemzet szellemi pénzverdéje. Minden kiadott diploma, amely mögött nem áll megfelelő szellemi tálentum-fedezet: szédületes arányú, bűnös bankóhamisítás a nemzet becsülete és szellemi erkölcsi tőkéje ellen.” Azt szeretném, hogy tanszékünk „akkreditált szellemi pénzverdéje” legyen a hazai épületgépész szakmának.

Legutoljára az emberi igazságtalanságok megszüntetéséről tettél említést. Zárszóul kérdeznélek, szerinted változott-e valamit a helyzet ebben a kérdésben?

Azt gondolom, hogy nagy változások sajnos nem történtek ezen a területen. De talán nehéz is lenne, mert ahány ember, annyi igazság. Mindenkinek megvan a maga véleménye és lehet, hogy teljes jó indulattal képviseli a saját igazságát, csak nehéz meggyőzni arról, hogy másnak is igaza lehet. De indulattal, haraggal a szívünkben nem lehet senki felé sem közeledni. Ezt tudomásul kell venni, de azért ne felejtsünk el harcolni a magunk igazáért sem.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam