belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

Szép szakmánk van, mely elég komoly nehézségekkel küzd

„Magyarország talán egyik legnagyobb cégéhez tartoztok, ahol az utóbbi időben, a termotechnika üzletágban sok változás történt, amelyek a stabil üzletmenetet jelentősen befolyásolhatják.” – kezdem a beszélgetést Csohány Kálmánnal, a Robert Bosch Kft. termotechnika üzletágvezetőjével.

 

Minden korábban tervezett átszervezés, összevonás sikeresen lezajlott már nálatok?

Igen, a tervezett átalakítások megtörténtek, túl vagyunk rajtuk, stabilan működik a termotechnika üzletág, tehát az átszervezés sikeres mondható. Minden az ütemterv szerint haladt, határidőre.

A tervnek megfelelően három különböző eladási csatornán értékesítjük a termékeket, ezek nem nagyon találkoznak a piacon, nem konkurenciái egymásnak.

Hogyan zártátok a 2012-es évet és milyen kilátásokkal indultatok neki a következőnek?

Két márkával foglalkozunk: Bosch és Buderus. A Bosch a kitűzött terven fölül biztosította árbevételeit és eredményeit. A Buderus ugyan a tervezett árbevétel alatt végzett, de a piaci körülményekhez képest szintén jól teljesített. A Buderus márka az újépítések, projektek piacán erős. a Bosch leginkább a lakossági és a cserepiacon tud teljesíteni. A cserepiac tartotta magát továbbra is, a projektpiac azonban az építőipar leállásával elég alaposan visszaesett és nem volt anynyi újépítés.

Ha kimegyünk egy nemzetközi kiállításra, pl. az ISH-ra, akkor még mindig lehet találkozni a Bosch mellett a Junkers márkával is. Hogy lehet az, hogy ez Magyarországon már megszűnt?

A korábban Junkers márkanéven forgalmazott termékek piacán évekkel ezelőtt jelentős változás történt. A könnyen és széles körben elérhető szakmai információknak köszönhetően a fogyasztók egyre nagyobb része tudatosan és felkészülten választ fűtéstechnikai terméket, így egyre nagyobb hangsúlyt kap egy adott márka ismertsége. Egy felmérésből egyértelműen az derült ki, hogy a Bosch márka érthető módon sokkal ismertebb a fogyasztók körében, sőt sokan úgy válaszoltak, hogy ismernek Bosch gyártmányú kazánt, amikor az akkor még nem is létezett. Ennek megfelelően született a döntés, hogy a Junkers márkát állítsuk át Bosch-ra. Az elmúlt két év eseményei teljes mértékben igazolták, hogy ez helyes lépés volt. Semmiféle visszaesést nem lehetett tapasztalni.

Vannak olyan országok, ahol a Junkers név rettentően erős, tehát ott fel sem merült, hogy valamit változtatni kellene, ezért aztán az ISH-n valóban lehet látni Junkers, Bosch és Buderus márkákat is.

Korábbi beszélgetéseinken is kérdeztem, most is megteszem. Hogyan látod az építőipar helyzetét? Látsz már valamilyen elmozdulást?

Sajnos még mindig nem. A 2013-as évet is olyannak gondolom, mint a 2012-est. Nem nagyon érzem, hogy itt bármilyen nagyobb esemény történne, amitől az építőipar lendületbe jönne. Az egész gazdaság most még egy helyben topog. Az építőipar egyfajta tehetetlenséggel követte a válság alakulását, hiszen egy ideig még futott, csak később állt le. A lendületbe hozatala szintén valami hasonló lesz, tehát ha be is indul a gazdaság, akkor is eltart még egy darabig, mire az építőiparra is átterjed ez a lendület.

Szerinted mi kellene ahhoz, hogy valami megmozduljon?

Feladat. Lakások vannak eladatlanul, irodák kiadatlanul. Kevés üzemcsarnok épül, termelés nincs, ami igényelné az építkezést. Ahhoz, hogy az építőipar beinduljon, cél kell. Valamit fel kell építeni ahhoz, hogy valamilyen tevékenység folyjon. Én nem látom azokat a tevékenységeket, amelyekhez új épületek kellenének. A felújításra viszont állandóan pénzt, munkát kellene fordítani. Itt én két dolgot is érzékelek: egyrészt van egy mentalitásbeli probléma, hogy az emberek nem szívesen fordítanak a felújításra, amíg a fejükre nem szakad valami, másrészt, ha van is, aki felújítani szeretne, nincs pénze, hitelt nem vesz fel, mert nem látja, hogy miből tudná visszafizetni, vagy már nem is adnak neki.

Szerinted az alternatív energiafelhasználás területe nem tudná megmozdítani az épületgépész piacot?

Érdekes módon van egy olyan érzésem, mintha egy kicsit megtorpant volna az alternatív energiafelhasználás. 2-3 évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy beindult és menni fog, de most mintha kezdene lassulni. Van egy-két pályázat, ami a megújuló energiákra, napkollektorokra irányul, de ott is van néhány egészen elhibázott dolog. Az önkormányzatok, iskolák, óvodák tetejére ugyanis napkollektorokat tetetnek fel, amikor pont a legmelegebb időszakban nem tudják hová tenni a megtermelt meleg vizet, mert akkor van az iskolai, vagy az óvodai szünet. Még a hőszivattyúkkal lehetne valamit kezdeni, ott viszont van egy állandó bizonytalanság, hiszen a geotarifa mindig egyfajta törvénykezési kérdés, hogy van, vagy nincs. Ez határozza meg, hogy a hőszivattyúkat milyen mértékben lehet használni. Azért az is érdekes, hogy ugyan a gázról az áramra terelik át a fogyasztókat  a hőszivattyúk esetében, de az áramot is vagy gázból, vagy más nyersanyagból állítják elő és ott azért felmerülhet az a kérdés is, hogy mennyire éri meg és mennyire szennyezi a környezetet. Hosszú távon az alternatív energiafelhasználás területen erősödésre lehet számítani, de ehhez komoly anyagi háttérre van szükség.

Itthon a kiállítások idejét éljük, Pollack Expo, Construma-Hungaroterm, Reneo, RENEXPO stb. Melyiken vesztek részt és mutatjátok meg magatokat az új szervezeti felépítésben?

Úgy gondoljuk, hogy az idén nem ezeken a koncentrált kiállításokon veszünk részt, hanem inkább közelebb szeretnénk jutni a vevőinkhez. Az ország különböző pontjain szeretnénk felbukkanni és ott bizonyos aktivitással akarjuk magunkra irányítani a figyelmet.

Próbálunk mindenkinek a kedvében járni és megmutatni magunkat, hogy mit tudunk, mit kínálunk. Nem egy klasszikus termékbemutatót tervezünk, hanem olyan vonzó megjelenést szeretnénk alkotni, ami bemutatja, hogy mi itt vagyunk és jók vagyunk.

Több társadalmi szervezet, szövetség, egyesület, támogató tagjai vagytok, részt vesztek azok életében, sőt személy szerint te is vezető funkciókat töltesz be némelyiknél. Mennyire vagy elégedett ezek tevékenységével?

A koordinációs szövetségben szívesen veszek részt és dolgozom. Szerintem gyönyörű szép szakmánk van, amely elég komoly nehézségekkel küzd manapság, ezért az összefogást, egymás támogatását kellene keresni, nem pedig az egymás ellen való acsarkodást, vagy egymás elleni hangulatkeltést. Ha egymás ellen dolgozunk, akkor az nagyon hatékonyan fogja szétrombolni az egész szakmánkat. A koordinációs szövetségben próbálunk valamilyen eredményt felmutatni és valamit elérni. Ilyen volt, amikor az előző évben a szakmunkás képzés, illetve a középfokú épületgépész képzésre próbáltunk letenni egy olyanfajta javaslatot, hogy mi az, amit a szakma elvár az iskolából kikerült diákokkal szemben. Ez az anyag elkészült, szépen, összefűzve letettük az asztalra. Úgy néz ki, hogy lesz is valami foganatja. A duális képzés során az elmélet mellett a komolyabb gyakorlati képzés is el tud indulni. Ez szerintem nem csak cél nélküli ülésezés volt, hanem valami eredményt el is tudtunk érni!

Nem gondolod, hogy célszerű lenne összehozni valamiféle etikai kódexet?

Próbálkoztunk mi azzal is, de van az etikai kódexnek egy nagy hátránya: amíg semmiféle következménye nincs annak, ha valaki nem tartja magát hozzá, addig kevés ereje van. Milyen testület mondja ki azt, hogy valaki nem az etikai kódexnek megfelelően viselkedett? Össze lehet állítani egy ilyet, de sajnos érvényt szerezni neki nagyon nehéz.

De akkor a szakmának lenne valami a kezében, ami alapján azt mondhatja valakire, hogy kontár, vagy profi. Mert ha sokan azt mondanák egy szövetségre, vagy emberre, vagy cégre, hogy: „igen, úgy ítéljük meg, hogy te vagy a hunyó”, akkor előbb-utóbb észre kell vennie magát, mert elhagyják a tagjai.

Igen, de érdekes az, hogy magának a Mérnöki Kamarának is van egyfajta etikai bizottsága és az elvileg hivatalos, de ott is igen nehezen működik a számonkérés, mert jogosultságot visszavenni nem lehet. Szerintem nem is történt ilyen az elmúlt néhány évben. Pedig ott vannak a fórumok, csatornák, ahol a visszaéléseket be lehet jelenteni.

Hogyan látod a hazai szaksajtó szerepét? Sok, vagy kevés a számuk az egyre szűkülő épületgépész piac nagyságát tekintve?

Nagyon sokszor ismétlődnek az írások a különböző sajtótermékekben, ami annak lehet a jele, hogy kevesebb is ki tudná szolgálni a piacot. Amiben látok lehetőséget és látok is erre kezdeményezést, hogy az üzemeltetési területet, a karbantartási oldalt kellene bemutatni, tárgyalni, mivel ezekről eddig kevés szó esett. Az új termékekről és új szerelési technológiákról még inkább jelennek meg írások, de hogy egy berendezés üzemeltetéskor mire kell odafigyelni, miért fontos egyáltalán, hogyan kell végrehajtani azt, arról egyelőre a sajtóban még kevés szó esik.

Zárszóul a magánéletedre kérdeznék. Milyen változásokról tudsz beszámolni?

Hála Istennek minden megy a maga útján, nem történt semmi jelentősebb esemény. A nagyobbik lányom továbbra is pályázatokat készít azzal együtt, hogy ő igazából településfejlesztéssel szeretne foglalkozni, de ez is az a fajta forrásigényes terület, ami eddig volt, most pedig már nincs. Emellett továbbra is tanulja a lakberendezést, mert az is érdekli. A feleségem is jól van, ő most már 14. éve dolgozik ugyanannál a cégnél, amely elsősorban direkt marketinggel foglalkozik. Nagyon elégedett és szereti a munkáját.

Az utóbbi évben annyi változás történt, hogy jókat sétálunk esténként. Van egy kitaposott útvonalunk. Általában 4 km-t teszünk meg, így este nincs tévézés, hanem csak a friss levegő, kis mozgás és beszélgetés.

Végül, üzennél esetleg valamit a szakmának?

Azt üzenném az épületgépész kollégáimnak, hogy tartsanak ki, ameddig csak lehet és bízzanak abban, hogy nem olyan sokára újra be fog indulni az a fajta világ, ami régen is volt, hogy sok tervezési, kivitelezési munka lesz. Előbb-utóbb biztosan el fog jönni az az idő, amikor újra normális árak és körülmények között fogunk dolgozni. Addig is nézzük meg, hogy mit tudunk mi tenni ebben az ügyben. Senki ne adósodjon el, próbáljon meg mindenki inkább egy kicsit nadrágszíjat összehúzva élni, mert az lesz majd az igazi, ha újra beindul a piac, és mi tehermentesen tudjuk magunkat ismét belevetni a munkába.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam