belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

Szenzáció az Egerszalóki „Pamukkale” Sódomb

A természet közvetlen közelében tekinthetik meg Egerszalók vendégei a község évtizedek óta híres, kontinensünk egyetlen sódombját, valamint a tájra jellemző kaptárköveket a színvonalas wellness fürdő mellett.

 

Az Európában egyedülálló egerszalóki sódomb és a környezetében található kaptárköveket mintegy feltáró három kilométeres sétaút egy órányi kellemes gyaloglással láthatóvá teszi az Egerszalók környéki riolittufa képződményeket. A sétautat futópálya és játszótér, valamint a völgyben és annak környékén élő madarakat bemutató madárház teszi az egész család számára élvezetessé. A park környékét mesterségesen kialakított, ám a tájba tökéletesen illeszkedő látványtavak teszik hangulatossá: egy 542 négyzetméteres kisebb, egy 2609 négyzetméteres nagyobb, valamint a sódombok alatt egy 873 négyzetméteres tó.

Egerszalók legismertebb nevezetessége a 410 méter mélyről feltörő, 65–68 fokos, bizonyítottan gyógyhatású hévízforrás, amely mészkőlerakódást épített, létrehozva a köznyelvben sódombnak nevezett képződményt.

A látogatók közlekedését, valamint a kikapcsolódást további épületek és terek teszik még változatosabbá: információs pavilon, sétaösvények, piknik-part, kiszolgáló helyiségek, parkolók, mozgáskorlátozott WC, pelenkázó, fedett szín, valamint egy, a jólléti tavakat összekötő gyalogos híd. A bemutató út és a látogatói tér, valamint a hozzájuk kapcsolódó valamennyi létesítmény tervezésekor lényeges szempont volt, hogy e komplexum a lehető legjobban igazodjon a terephez, a lehető legkevésbé terhelje a környezetet: a kaptárkövek védelmét például fa korlátok és figyelmeztető táblák segítik.

Egerszalók igazi nevezetessége a község déli részén a föld mélyéből feltörő termálforrás, és a lefolyó víz által létrehozott sódomb. Az ásványi anyagokban igen gazdag hévízből kiváló sók folyamatosan építik az impozáns látványt nyújtó csipkézett, fehér képződményeket. A nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium hidrokarbonátos hévíz metakovasav tartalma is jelentős, és a kénes gyógyvizek kategóriájában az egyik legjobb besorolást kapta. A vizet 1992- ben minősítette gyógyhatásúvá az Egészségügyi Minisztérium.

„Se kőolaj, se földgáz!” Mintegy fél évszázada még nem kis csalódást okozott a sós víz feltörése az egerszalókiaknak, amikor abban reménykedtek, hogy a föld kincseire bukkanhatnak. A helyiek sokáig nem is értékelték sokkal többre a sós vizet, minthogy egy kis betonteknőt eszkábáltak a hőforrás köré – még a „strand” elnevezésre sem érdemesítették. Idővel persze épült ide strandnak látszó valami is, ám még messze nem olyan rangú, mint amilyet Európa egyetlen sódombja érdemelt volna. Magánbefektetői szándék és erőteljes pénzintézeti finanszírozás gerjesztett itt (a Mátra és a Bükk hegységek között, a Laskó patak völgyében, Egertől mindössze 6 km-re) olyan projektet, amely a megye eddigi legnagyobb beruházását indította el 2005-ben. Ennek eredményeként (a bő 17 hektáros területen) készült el a 17 medencés thermal spa, majd a 203 szobás négycsillagos hotel, együttesen Saliris Resorttá alakulva.

Az évek során a sódomb egyedi jellemzői miatt a környék szimbólumává és védjegyévé vált, amelyhez hasonló természeti képződmény a világon csak két helyen található: Törökország ázsiai részén Pamukkale-ban, valamint az Egyesült Államokbeli Yosemite Parkban, Európában pedig egyedülálló.

Egerszalókon 2007-ben nyílt meg az exkluzív gyógy- és wellnessfürdő. Az épület a domboldalban helyezkedik el, a medencék zöme és a strand egy csodaszép völgyben terül el. A fürdő beépített alapterülete csaknem 11 ezer négyzetméter, egyidejű befogadóképessége téli üzem esetén megközelíti az ezer főt, nyári üzem esetén mintegy 1700 főt. Az 1900 négyzetméteres vízfelülettel rendelkező létesítményben összesen 17 kül- és beltéri medence kapott helyet, illetve gyógyvizes ülőmedencék, barlang-medence, pezsgőfürdő, élménymedencék, gyerekmedencék, Kneipp-, visszhang- és illatos medencék biztosítják a kellemes időtöltést az idősebb és fiatalabb korosztály számára egyaránt. Világszínvonalú gyógyászati, wellness- és fitness szolgáltatások állnak rendelkezésre a gyógyulni, illetve kikapcsolódni vágyók számára, a fürdő korszerű étterme, kávézója az egészséges táplálkozás lehetőségét kínálja.

A legkorszerűbb technológiával felszerelt gyógyászati részlegen szakértő személyzet közreműködésével többek között fürdőkúrákat, gyógytornát, masszázskezeléseket, valamint fizikoterápiás kezeléseket vehetnek igénybe a gyógyulást keresők. A hagyományos és speciális gyógykezelések közül reumatológus szakorvos segít összeállítani az adott panaszra, betegségre a leginkább hatásos terápiát. Az egerszalóki gyógyvizet az alábbi betegségek esetén lehet sikeresen alkalmazni: izületi-, gerinc-, csont-, izom-, kötőszöveti-, ínbetegségek, mozgásszervi elváltozások, sportsérülések utáni rehabilitáció. A gyógykezelések széles skáláját kínálják vendégeiknek: gyógy-, talpés reflex-, nyirokmasszázs, parafangó, víz alatti sugármasszázs, súlyfürdő, szénsavas kádfürdő, különböző elektroterápiás kezelések, egyéni és csoportos gyógytorna.

A wellness központban hozzáférhető a legtöbb közismert szolgáltatás, de egyedülálló a szauna szeánsz fogalma is: a vendégek jeges, sörös, mézes és tengeri sós ceremóniákat választhatnak. A wellness központban kényeztető kádfürdők, Thai-masszázs helyiségek kaptak helyet, melyek nyugtató, stresszoldó hatásuk révén biztosítják a tökéletes feltöltődést. A fürdő exkluzív szaunavilága felfrissülést jelent mind a test, mind a szellem számára. A belső térben finn- és infraszauna, gőzfürdő, aromakabin, török pezsgőfürdő található; a szaunaudvarban pedig egy finn és egy orosz szaunát alakítottak ki. A wellness részlegen magas színvonalú szépségápolás is helyet kap.

A strandfürdőhöz kapcsolódik egy szolgáltató-központ, amelyben önkiszolgáló étterem, söröző, bowling- és játékterem, internetkávézó, üzlet, posta, utazási- és információs iroda kap helyet.

A fürdőzés után érdemes a községbe is ellátogatni, Egerszalók jellegzetességei közé tartoznak a falu határában található kaptárkövek és a riolittufába vágott barlanglakások. A kirándulók egyik legkedveltebb célpontja a Laskó-patak felduzzasztott vizéből kialakított tó, amely élő- és madárvilágával jelentős természeti értéket képvisel. Vonzó turisztikai élményt jelentenek a falu riolittufa pincéi, ahol a környék borászai finom borokkal várják vendégeiket.

Egerszalóktól mindössze öt kilométert kell megtenni Egerig, amelynek ismertségét az immár világhírűvé vált egri vár adja. Emellett az egzotikus török műemlékek, a Minaret, a Török fürdő is kuriózumnak számítanak. A város olyan építészeti remekekkel büszkélkedhet, mint a Líceum, a Bazilika, a Városháza, a Minorita templom, és számtalan barokk stílusú középület, amely alapvetően meghatározza a város mai arculatát és hangulatát. Az építészeti örökségek mellett az egri borok, például az Egri Bikavér is méltán népszerűek hazánkban és külföldön is egyaránt.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Világhírű radonterápia az Alpok gyomrában
  Síró torreádor a madridi arénában
  Debütáló zarándoklat Csíksomlyón
  Integrált ipar Hannoverben – lengyel partnerséggel
  Egyre népszerűbb Lengyelország
  A testet-lelket gyógyító Székelyföld

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam