belépés / regisztráció
2022. január 20. csütörtök
Aktuális lapszám

Százötven mini épülettel a távfűtés rejtelmeibe

Április 28-án a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen leleplezték a távfűtés működését kézzelfoghatóan és játékos formában bemutató, egyedülálló makettépítményt. A több hónapos munkával és jelentős szakmai összefogással megvalósult különleges konstrukciót a FŐTÁV Zrt. egyetemi hallgatókkal közösen tervezte és kiviteleztette.

 

A FŐTÁV megbízásából a BME Gépész Szakkollégiuma és Energetikai Szakkollégiuma 2015 év végétől közös projektet indított, amelynek célja egy olyan makettasztal létrehozása volt, amely a 10 évesektől az idősekig érthetően és szemléletesen ismerteti a távhőrendszer előnyeit, működését.

A makett első bemutatóján részt vett dr. Mitnyan György, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója, dr. Czigány Tibor gépészkari dékán, Dobai Attila, a gépész szakkollégium elnöke, dr. Józsa János rektor és dr. Gróf Gyula, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek tanszékvezetője.

A projekt a mechatronikai, a gépészeti, az energetikai és az építészeti szakterület együttműködésével valósult meg – több mint 1200 mérnöki munkaóra befektetésével. Az asztal a legmodernebb technikák alkalmazásával készült el. A több mint százötven, 3D-s nyomtatott épület mintegy 15 kilogrammot nyom és százötven led világítja meg. A makett két digitális képkeret és 32 nyomógomb segítségével kel „életre”.

A képzési célokra készült makettet a tervek szerint általános és középiskolások számára tartott rendezvényeken is bemutatják majd. Ma Magyarországon minden hatodik ember távfűtéses lakásban él, ami 650 ezer lakást jelent. A FŐTÁV ezért is szeretné közelebb vinni, érthetőbbé tenni a gyerekek számára a távhőszolgáltatás lényegét, rávilágítani annak környezetbarát jellegére és társadalmi hasznosságára.

A megvalósult projekt egyben szemlélteti azt is, hogy a távhő – egyszerűsége, tisztasága miatt – nemcsak a lakótelepeken, hanem a közintézményekben és az üzleti szereplőknél is fontos szerepet tölt be. Lakóparkok és modern, a legszigorúbb környezetvédelmi minősítésekkel rendelkező irodaházak, trendi középületek sora, vagy akár a budapesti állatkert is bizonyítja: a távhő új szakaszba lépett és az okos jövőt hozza el minden felhasználó számára.

A távhő hatékony és versenyképes árú szolgáltatássá vált, amely lehetőséget ad az alternatív és zöld energiaforrások bevonására is. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a távfűtés minden évben harmincezer tonna káros anyag kibocsátásától kíméli meg a fővárost.

A FŐTÁV nem csak a környezet, és a fenntartható fejlődés iránt elkötelezett, hanem aziránt is, hogy ezen célok minél szélesebb körben váljanak ismertté. Ennek egyik fontos eleme a felnövekvő generáció figyelmének felhívása a környezetvédelemre, a környezetbarát technológiák megismertetésére, a közös társadalmi felelősségvállalásra.


A szerzõ egyéb cikkei:

  „Made in Holland” – A jövőre készen
  Termosztáttal a hatékonyabb fűtésért
  Levegőminőség javítása cserépkályhákkal és kandallókkal
  Még lehet jelentkezni a brnói MSV vásárra
  Újra BAU Münchenben: 2017. január 16-21.
  Új márka a légkondicionáló piacon

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam