belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Stiebel Eltron székház megújuló energiával, MAHŐSZ szemmel

2012. május 31-én adták át hivatalosan a Stiebel Eltron Magyarország Kft. budaörsi ipari parkban épített, megújuló energiákat felhasználó, energiatudatos új székházát, 440 m2 irodával és 800 m2 raktárral. Ebből az alkalomból az ünnepélyes átadáson találkoztam Ádám Bélával, a MAHŐSZ elnökével, akit benyomásairól és az aktuális hőszivattyús hírekről kérdeztem.

 

• Milyen érzésed van egy ilyen példaértékű beruházás láttán?

Elsősorban azt említem, hogy a mai nehéz gazdasági helyzetben különösen kellenek a jó példák a megújuló energiák ésszerű alkalmazásáról. A hazai helyzetről egyébként váltottam néhány szót a Stiebel Eltron német családi társaság névadó igazgatósági elnökével, illetve a vezérigazgatóval és megköszöntem, hogy támogatták a magyar képviselet beruházását a gyenge magyar hőszivattyús piaci eredmények ellenére. Kellenek a kézzelfogható jó példák és itt lehetőség van a szakavatott rendszerek bemutatására is. Hozzáteszem, hogy a Stiebel Eltron hőszivattyús piaci részesedése a magyar piacon egyre nő és ez várhatóan ezzel a beruházással még erősödni fog.

• Milyen konkrét szakmai érdekességet láttál?

Úgy gondolom, hogy ésszerűen lett kiválasztva és méretezve a több komponensből álló megújuló energia rendszer a Stiebel Eltron termékeivel. Van hét darab, 100 méteres szondából földhő hasznosítás, van levegős hőszivattyús HMV-termelés előmelegített levegőből, melyre rádolgozik 5 m2 sík napkollektor, van rekuperatív hővisszanyerés és napelemes elektromos energiatermelés sziget üzemben, mivel a 3 kW körüli teljesítményt bőven felhasználja az épület.

A hőszivattyú 29,7 kW teljesítményű és a földszinten padló és menynyezet fűtés-hűtésben dolgozik, míg az emeleten mennyezeti fűtés-hűtés van monolit födémbe integrálva és a hűtés passzív-aktív üzemben is megoldott.

Ami külön öröm, hogy a rendszerek hatékonyságának kimérésére egy komplett mérő és monitoring rendszert fejlesztettek.

• Miért tartod ezt hangsúlyozottan fontosnak?

A megújuló energia rendszerek terjedésének egyik kulcsa a közvélemény hiteles tájékoztatása. A MAHŐSZ- höz csatlakozott 2-3 cég már korábban is fontosnak tartotta, hogy a hőszivattyús projektek hatékonysági eredményeit, az SPF értékeket lehetőleg hitelesen monitoringozzák. Ezzel az általában 25 év élettartamra tervezett rendszerek ellenőrizhetők és szükség esetén beszabályozhatók.

Itt, a Stiebel Eltron székháznál megvalósul a hét darab szonda öszszehasonlító mérése is, mivel van olyan szonda, mely szimpla 40 mmes hurokkal lett beépítve és van olyan, amelyik dupla 32 mm-es hurokkal működik. Összehasonlítás történik a hagyományos bentonitos tömedékeléssel és a javított hővezető anyagú tömedékeléssel, továbbá mérik a szondák mellett a kőzethőmérséklet változását is.

Ezek az eredmények a jövőben segíthetik a reális műszaki és gazdasági elvárások tisztázását a hőszivattyús piacon. Ezekre épülve kialakulhat a remélhetőleg ősszel meginduló pályázati projekteknél a hiteles és szerződéses kötelezettségű SPF mérés és dokumentálás. Ez a hőszivattyús projektek minőségi fejlődését is szolgálja.

• Mint MAHŐSZ vezető, hogyan látod a hőszivattyús szakterület helyzetét?

Folyamatosan alkalmazkodunk a piac változásaihoz. Sajnos a hazai hőszivattyús piac nem nő, inkább csökken, vagy legjobb esetben stagnál. A kiemelt nagy teljesítményű hőszivattyúkat igénylő beruházások leálltak az ismert okok miatt. A kisebb teljesítményű projekt szegmensben egy nagyon éles és sokszor inkorrekt eszközöket alkalmazó verseny alakult ki. Itt gondolok a tudatos félreinformálásra, a minimalizált ár érdekében minősítetlen anyagok és eszközök alkalmazására, a feketemunkára, engedélyek és vizsgálatok nélkül stb. Ezért fontos és aktuális feladata a MAHŐSZ-nek, hogy a tagságnál ezeknek a jelenségeknek elejét vegye és hitelesen képviselje tagjainak etikus piaci működését, ha kell ellenőrzésekkel és végső esetben kizárásokkal. Remélem, hogy ebben a munkában a Stiebel Eltronra is számíthatunk és a vezetőik a szövetségben hatékonyan fogják támogatni a munkánkat.

• Ha jól tudom, az elmúlt két hétben két külföldi szakmai utad is volt. Milyen fontos tapasztalatokat szereztél?

Milánóban az V. EHPA (Európai Hőszivattyú Szövetség) Fórum alkalmából a tagországok szövetségi vezetői tárgyalták a hőszivattyús fejlesztési stratégiát, kitekintve 2030- ra. Megállapították, hogy a mostani 3%-os éves piaci növekedés - a közismert gazdasági helyzet ellenére - jó esélyt ad arra, hogy 2030-ra a fűtési piacról a fosszilis energiát hőszivattyúkkal és egyéb megújuló energia eszközökkel 50%-ban kiváltsák. Ehhez megindult egy erős EU bizottsági lobbitevékenység, és közben a hőszivattyúgyártók megkezdik nagyobb tömegtermelésre átalakítani a gyártástechnológiájukat, ezzel jelentősen mérsékelve az árakat is.

Mindezekhez kapcsolódik, hogy az oktatásban, minősítésekben és a monitoring programokban jelentősen előre akarnak lépni. Ezért vannak az EU által támogatott programok: GEOTRAINET a geológusok, fúrósok részére, EUCERT a gépésztervezők és kivitelezők részére és a SEPEMO az SPF monitoring megvalósításához.

Szóval a gyártástól a képzésen és a kutatáson keresztül az egész hőszivattyús vertikum mozgásban van, mert a közös EHPA célokat el akarják érni.

• Magyarországon ez végül is mit hozhat a számunkra?

A magyar kormány Megújuló Energia Nemzeti Cselekvési terve felvázolta a 2020-ra elérendő célokat, benne az 5,99 PJ hőszivattyús hőtermelést. Ez 24-szeres növekedést tervez a szakterületre. Ma ennek a feltételei még nem adottak, de ugyanakkor látjuk az EHPA működésén keresztül, hogy milyen területeken kell felzárkózni. Röviden, mindenben lemaradásban vagyunk. Kellene a pályázati támogatás, még ha csak átmenetileg is, a jogszabályok koherens, egyszerűsített eljárást biztosító változtatása, a fekete és minősítetlen munka kizárása, az említett EU programokhoz való csatlakozás.

Ennek érdekében mentem Brüszszelbe is, hogy a Magyar Megújuló Energia Platform egyik szövetségi képviselőjeként tárgyaljunk az aktuális megújuló energia politika kérdéseiről hazánk brüsszeli delegáltjaival és részt vegyünk az EU Parlamentben megrendezett RHC Platform (Megújuló energia alapú fűtéshűtés platform) konferenciáján.

Remélem, hogy a MAHŐSZ elkövetkező rendkívüli közgyűlésén júniusban már a tapasztalatokról tudunk dönteni és a Stiebel Eltron vezetőivel sikeresen együtt tudunk dolgozni a jövőbeni hőszivattyús feladatok megoldásában.


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam