belépés / regisztráció
2021. május 10. hétfő
Aktuális lapszám

Speciális érzékelők a szellőzőrendszerek szabályozásához

Energiamegtakarítás céljából az épületeinket egyre korszerűbb hőszigetelést biztosító falszerkezetekkel és nyílászárókkal látjuk el, amelyek a lehető legkisebb energiafelhasználást biztosítják. Emellett mindenképpen gondoskodni kell a szabályozott szellőztető rendszer kialakításáról is, mert a szinte légtömör épülethatároló szerkezetek miatt a hő többnyire csak szellőztetéssel távozhat el a helyiségekből.

 

Életünk több mint 90%-át épületekben töltjük. Otthonunk, a munkahelyünk, az iskola, óvoda olyan zárt terek, amelyek levegőjét naponta hosszabb időn keresztül lélegezzük be. Számos tanulmány kimutatta, hogy épületeink levegőjében több szennyező anyag magas koncentrációban fordul elő. Például a lakótereinkben a CO2 jelenlétét elsősorban az emberi kilégzésnek tulajdoníthatjuk, amelyet pára felszabadulása is kísér. Egy ember átlagosan 19 liter/óra CO2-t bocsát ki a kilégzése által, ami megfelelő szellőzés hiányában nem tud eltávozni az épületből, és a komfortérzet romlását, fejfájást rossz közérzetet okoz. Amennyiben a mindennapi tevékenység folyamán, a főzés, fürdés, mosás közben termelődő nedvesség nem tud eltávozni az épületből, komfortproblémákat, páralecsapódási problémákat okozhat, ami a hideg felületeken penész kialakulásához is vezethet. A belső levegő minőséget jelentősen ronthatják a különféle, a háztartásokban előforduló egészségre káros anyagok, illékony vegyületek (vegyszerek, tisztítószerek, festékanyagok, valamint a dohányfüst), amelyek szintén csak szellőzéssel távolíthatók el az épületből.

Ablaknyitással és szabályozatlan elszívó rendszerek alkalmazásával ugyan megoldható a légcsere, de ebben az esetben nagymértékű fölösleges energiaveszteséggel is számolni kell, amely megkérdőjelezheti a vastag hőszigetelés és korszerű nyílászárók alkalmazásának hatékonyságát, jelentősen kitolva a megtérülési idejüket. Az előre programozott szellőzési rendszerek alkalmazása már nagy előrelépést jelent, de kérdés, hogy egy társasház esetén – ahol a lakók életritmusa, szokásai jelentősen eltérhetnek egymástól – egy időkapcsolóval, napszakfüggő program szerint működő szellőzési rendszer jelenti- e a legoptimálisabb megoldást?

Egy családi ház, vagy lakás esetén a villanykapcsolóval kapcsolt fürdőszobai ventilátor, vagy többfokozatú kapcsolóval manuálisan szabályozható hővisszanyerős berendezés érzékeli- e, hogy milyen a helyiségekben a levegőminőség, mekkora a valós légcsere igény? Amennyiben nem gondoskodunk a légcsere szabályozásáról, egy korszerűen szigetelt épületben az ablaknyitásos, vagy szabályozatlan gépi elszívás által okozott indokolatlan hőveszteség elérheti a fűtésre fordított energia akár 40-50%-át is. Ezért manapság nélkülözhetetlenek a hatékony, szabályozott légcserét biztosító szellőzőrendszerek, amelyek nemcsak folyamatosan érzékelik a beltéri levegő megfelelő minőségét, hanem ennek alapján gondoskodnak a megfelelő mértékű légcseréről is.

Intelligens szellőzési rendszer

A szellőzés szabályozottá tételével – legyen szó higro(pára)szabályozású, vagy hővisszanyerős rendszerekről – jelentős energiamegtakarítás érhető el, ugyanakkor biztosítható az épületben tartózkodók maximális komfortja. A helyiségek funkciója szerint választható intelligens érzékelőkkel vezérelt szellőzőelemekkel, folyamatosan és automatikusan optimalizálható a légcsere, mert ezek a megoldások a belső levegő összetétele szerint, a helyiség pillanatnyi használatához igazodva szabályozzák a szellőzést (1. ábra).

A szabályozott szellőzés elve, hogy a friss levegőt a legtöbbet használt helyiségekbe (nappali, hálószoba, iroda, osztályterem) juttassuk be, az elhasználódott, szennyezett levegőt pedig a kiszolgáló helyiségekből (fürdő, WC, konyha, mosdóhelyiség) távolítsuk el.

A levegő nedvességtartalma a belső levegő minőségének egyik legpontosabb mérőszáma, amelynek nagy része a hétköznapi emberi tevékenységek következtében szabadul fel, de jelentős a szobanövények, háziállatok hozzájárulása is a belső páratartalom növekedéséhez. A páratartalom érzékelésén alapuló légcsere szabályozás az ideális 40-50%- os szinten állítja be és stabilizálja a helyiségek páratartalmát, így biztosítva folyamatosan a komfortot és egészséges környezetet. A külső levegő helyiségekbe juttatása páraszabályozott szellőzési rendszerek (2. ábra) esetén történhet higroszabályozású légbevezetőkkel, hővisszanyerős szellőzési rendszer esetén – az épület adottsága, funkciója szerint – akár pára, CO2 vagy VOC-érzékelőkkel vezérelt központi befúvás-szabályozó egységgel (3. ábra).

A kiszolgáló helyiségekbe, vagy az intenzívebb légcserét igénylő helységekbe (pl. tárgyalóhelyiség, fitneszterem) telepített pára-, mozgás/jelenlét-, CO2-, esetleg VOC (illékony szerves vegyület) -érzékeléssel, rendelkező légelvezetők tökéletesen illeszkednek a szabályozott működésű központi ventilátoros és hővisszanyerős szellőztető rendszerekhez. Alkalmazásukkal a szellőzés a helyiségek funkciója szerint szabályozhatóvá válik, így más-más légcsere biztosítható a használat és az igények függvényében. A VOC-szenzor lehetővé teszi a levegő több komponensének, mint a szerves savak, szénhidrogének, aminok, ketonok stb. érzékelését. Ha a mért koncentráció eléri a beállított értéket, az érzékelő aktiválja, magasabb fokozatra kapcsolja az elszívó rendszert.

A helyiségenként telepített érzékelők összehangolt együttműködésével a szellőzőrendszer képes folyamatosan biztosítani az egészséges és komfortos levegőminőséget, ugyanakkor az épület nem lesz alul-, vagy túlszellőztetett. A helyiségenkénti levegőminőség érzékelésen alapuló légcsere-szabályozás kedvezően befolyásolja az alkalmazott szellőztetőmotorok működését is, mivel a koncentrált légcsere nem igényel folyamatos, nagy teljesítményű gépi szellőztetést, hanem a pillanatnyi légcsere igények szerint a ventilátorok, vagy hővisszanyerős szellőztető készülékek fordulatszám-szabályozott működését, ami alacsonyabb villamosenergia fogyasztást és hosszabb karbantartási periódusokat jelenthet.

A légutánpótlást, illetve elszívást szabályozó elemekkel amellett tartható fenn folyamatosan az optimális belső levegőminőség, hogy a lehető legkevesebb energiát használjuk fel, minimalizáljuk a szellőzési hőveszteséget, valamint csökkentjük a légtechnikai rendszer villamosenergia fogyasztását (4. ábra). Legyen szó akár új építésű, vagy felújítandó épületről, családi házról, társasházról, vagy középületekről, a helyiségenkénti levegőminőséget érzékelő szenzorokkal vezérelt szellőzéssel biztosítható az épületben tartózkodók komfortérzete, az optimális levegőminőség, valamint a fűtési- és villamosenergia megtakarítás is.

***

1. ábra. Életritmusunkhoz igazodó intelligens szellőzési rendszer
2. ábra. Páraszabályozott szellőzési rendszer
3. ábra
4. ábra. Energiamegtakarítás helyiségenkénti levegőminőséggel szabályozott szellőzési rendszerrel


A szerzõ egyéb cikkei:

  Családi házak, lakások energiatakarékos szellőzése
  Új generációs DXR és DXA hővisszanyerős rendszerek
  Helyiségenkénti légmennyiségek szabályozása lakóterekben az optimális komfortért
  Az energiatakarékosság esetleges nem várt veszélyei
  A szemléletváltás szükségessége a lakóépületek szellőztetésénél
  Felújítás energiatakarékosan, komfortosan, csakis átgondoltan

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam