belépés / regisztráció
2021. augusztus 3. kedd
Aktuális lapszám

Sokoldalú energiaforrás

Széles körben elterjedt a PB-gáz használata. A hobbicéloktól a mezőgazdaságon át az iparig kevés olyan terület van, ahol ne alkalmaznák a különböző kiszerelésű palackokat, palackcsoportokat vagy tartályokat. Leggyakrabban fűtésre, vízmelegítésre és főzésre használják, de számos egyéb módon segítheti a mindennapi életünket, munkánkat.

 

Alakossági felhasználók leginkább palackos formában találkozhatnak a PB-gázkeverékkel, ezek közül gyakori a klasszikus 11,5, illetve a 23 kg-os kiszerelés. Nagyobb gázigényhez – havi 40 kilogramm felett – új megoldásként a palackcsoportokat ajánljuk. Ezek 25 kilós egységekből állnak, összesen 50 vagy 100 kilogramm gázt tárolnak és egy váltószelepen keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Amikor az egyik palack kimerül, azonnal átveheti a szolgáltatást a következő.

Ennél még nagyobb energiaigénye lehet egy vendéglátóipari egységnek, panziónak, ha például olyan környezetben fekszik, ahol nincs kiépítve vezeték. Az ilyen vállalkozások számára praktikus a PB-gáztartály telepítése, amely akár egész évre elegendő gázt tartalmaz. Előnye, hogy folyamatosan, megbízhatóan rendelkezésre álló energiaforrás.

Fűtés, vízmelegítés a lakásban

A PB-gáz egyik leggyakoribb felhasználási területe a fűtés és a vízmelegítés. Számos olyan fűtőtestet, melegítőt kínálnak az üzletekben, amelyek nemcsak hálózati gázról, hanem palackról is üzemeltethetők. Egyik fajtájuk a gázkonvektor, ezeket kisebb lakásokba ajánlják, de helyi melegítésre jól használhatók a PB-ről működő hősugárzók is. A kávézók, éttermek külső területeinek melegítésére szolgálnak az úgynevezett hőkandeláberek, infraégős hősugárzóval pedig kisboltokban, üzlethelyiségekben teremthetünk kellemes hőmérsékletet. A fűtés mellett minden háztartásban szükség van meleg vízre a mosáshoz, főzéshez, mosogatáshoz. A fűtőtestekhez hasonlóan ezt is megoldhatjuk PB-gázzal működő bojlerekkel, illetve vízmelegítőkkel.

Sokan nem tudják, hogy a palackos propánbutángáz fűtőértéke mintegy két és félszer magasabb, mint a földgázé.

Itt érdemes megemlíteni, hogy ha valaki a vezetékes üzemmódról palackosra vált át, a gázkészülékein apró beállítás szükséges, amely többnyire egy fúvókacseréből áll.

Sütés-főzés konyhában, vagy a kertben

A főzés során lényeges az egyenletes hőmérséklet, amit a palackos PBgáz megbízhatóan teljesít, nem ingadozik annyit a fűtőérték, mint a földgáz esetében. A magas fűtőérték által olyan műveletekre is alkalmas, amelyeknél a gyors hőfokemelés elengedhetetlen, mint például a wokban sütés. A melegen tartás szintén lényeges terület: egy kerti összejövetelen, vagy esküvőn jellemzően PB-palackokkal oldják meg a rendezvények szervezői, hogy ne hűljenek ki a fogások, amíg a vendégek elfogyasztják azokat. Ehhez a művelethez a 23 kilogrammos palackok ideálisak, hiszen akár egész nap táplálniuk kell az égőt, ezek pedig biztosan elegendő gázt tartalmaznak anélkül, hogy cserélni kellene őket.

A palackos gáz mobilitása jól érvényesül akkor is, ha grillezni szeretnénk. A hagyományos faszéngrilles készülékekkel szemben a palackos gázzal működő szerkezetek nem rontják el az étel ízét, szagát, ugyanis a PB-gáz rendkívül tisztán, szinte káros anyag hátrahagyása nélkül ég el.

Tartályos gáz

A vállalkozók kedvelt megoldása a tartályos gáz. Ha valaki egy hotelt, panziót, esetleg éttermet üzemeltet, akkor a legkézenfekvőbb megoldás a tartály telepítése. Ezzel akár egész szezonra garantálható a gázellátás biztonsága. A fűtéshez, a főzéshez, meleg víz elkészítéséhez egyaránt alkalmas a tartály tartalma. Ha medence is tartozik a panzióhoz, szállodához, annak a fűtését is megoldhatja.

A tartályok telepítését a gázszolgáltató szakemberei végzik, érdemes már a tervezés fázisában is bevonni őket a munkába.

Lényeges kérdés, hogyan helyezzük el a tárolóeszközt! Ha a kertben, akkor lehet a földbe süllyesztve, vagy a szabadban. Az előbbi előnye, hogy a külső környezeti hatásoktól védett, a felszíni elhelyezésé pedig az, hogy természetesen a legolcsóbb megoldás. Szintén el kell dönteni, milyen fogyasztási volumenre számítunk, és ennek megfelelő méretű tartályt érdemes telepíteni. Ebben a PB-szolgáltató szakemberei tudnak szakszerű segítséget adni. Ha ugyanis alultervezzük az igényeket, akkor túl gyakran kell feltöltést kérnünk, esetleg rosszkor fogyhat el a gáz. Ha sokkal nagyobb a tartály, mint amit az idő szakos felhasználás indokol, akkor pedig egyszerre kell sokat fizetni a készletért, ami lassan fogy.

A tartályhoz kiegészítőként ajánlanak olyan rendszert, amely a diszpécsernél jelez, ha fogyóban a mennyiség, és a szolgáltató figyelmezteti a felhasználót, hogy ideje pótlást kérni.

Keltetőben és fagy ellen is jól teljesít

Az állattenyésztésben számos terület kínálkozik a gáz felhasználására, ilyen például a baromfi- és sertéstelepeken a sugárzók működtetése, a csarnokok fűtése, vagy a melegvíz-ellátás. Miután fontos, hogy a telepeken az áramellátás is szünet nélkül működjön, a Prímagáz termékei arra is alkalmasak, hogy gázzal működő aggregátor számára szolgáltassák az üzemanyagot. A növénytermesztők szintén igyekeznek kiaknázni a PBgáz lehetőségeit. A terményszárítók működtetésére, a fóliasátrak, üvegházak fűtésére is ideális. Mivel a PB-gáz égése rendkívül tiszta, ez a fűtőanyag a mezőgazdaság számos területén kiválóan használható, nem szennyezi a terményt, illetve kíméli az állatok és gazdáik egészségét.

Gazdasági szempontból a tartályos megoldás előnye a vezetékes földgázzal szemben, hogy az időszakos felhasználási igényekhez alkalmazkodik, nem kell minden hónapban rendelkezésre állási díjat fizetni a gázszolgáltatónak.

A PB-gáz klasszikus felhasználási módja a hagyományos disznóvágásokon a pörzsölés. Az állat szőrét a gáz energiájával égetik le, mielőtt megkezdik a feldolgozást.

Viszonylag új felhasználási terület a fagymentesítés. A gyümölcstermelők a hidegebb évszakokban – szeptembertől májusig – komoly veszteséget szenvednek a fagykár miatt. Ha nem védekeznek megfelelően, akkor az egész évi munkájuk kárba veszhet. Magyarországon 2008 óta használnak olyan berendezéseket, amelyek úgy üzemelnek, mint egy óriási hősugárzó. A turbinák nagy, kör- vagy ovális alakú területet fűtenek fel annyira, hogy a gyümölcs ne károsodhasson. A fagymentesítő gépnek létezik telepített változata, de olyan is, amely vontatható, így nagyobb területet tud besugározni.

Barkácsolás, vagy szakmunka

Ha már szó esett a mezőgazdasági felhasználásról, legalább annyi területen alkalmazzák a palackos energiahordozót az iparban is. A keményforrasztáshoz – 450 Celsius fok fölött – szinte kizárólag PB-gázt használnak. Ezt az eljárást alkalmazzák, ha rézcsöveket kell összeforrasztani. Speciális terület az építőipar, azon belül a tetőszigetelés. A lapos tetők vízszigetelését bitumenes lapokkal oldják meg, amelyeket felhevített állapotban illesztenek össze. A forrasztáshoz szükséges energiát a legtöbb esetben a PB-palackok szolgáltatják. A bitumenes szigetelőelemeket felforrósítva, átlapolva illesztik össze, majd azok kihűlve egységes felületet képeznek, így tökéletes vízzárás érhető el.

A palackból nyerhető energia nélkülözhetetlen az autóutak javításánál, valamint az autópálya-építéseknél is. A PB-gáz segítségével melegítik fel és tartják forrón az aszfaltot annak szétterítéséig. Az aszfaltkeverésen túl, a lángedzés területén is elengedhetetlen a PB-gáz, de a hegesztés, kohászat, vagy a szeszfőzdék energiaellátása is megoldható vele. A lángvágó szakemberek is szívesen helyettesítik az acetilént, mert ha PBvel vágnak, akkor nagyobb sebességgel tudnak haladni, ráadásul biztonságosabb az alkalmazása; arról nem is beszélve, mennyivel könnyebb a gázpalack, mint az acetilén.

Csöndes, halk, tiszta a gázos targonca

Szintén az ipari felhasználás területéhez tartozik a motorikus gáz alkalmazása. A 12 kilogrammos motorikus palack tartalma kifejezetten a járművek, köztük a targoncák hajtására szolgál. Miután a gáz tisztán ég, sokkal kevésbé károsítja a környezetet, mint a benzines vagy gázolajos motorok. Az ilyen járművek halkan közlekednek.

Azoknak, akik több targoncát üzemeltetnek, érdemes saját tárolót létesíteni, így az utántöltéshez mindig rendelkezésre áll megfelelő mennyiségű palack. Nagy mennyiségi igény esetén arra is lehetőség nyílik, hogy a telephelyen saját gáztöltőállomást létesítsenek a Prímagáz szakemberei.

Sport, szabadidő, repülés nagy gázzal

Az ipari, mezőgazdasági felhasználás mellett természetesen maradtak még olyan területek, amelyekről eddig nem esett szó. A kempingezők, túrázók számára speciális palacktípusokat készítettek. Ezek súlya a 25 dekától a 2-3 kilogrammig terjed. Ezeket könnyen vihetik a hátizsákban, a töltetsúly pedig elég ahhoz, hogy a magukkal vitt ételt megmelegítsék. Megfelelő adapterrel sütő-, vagy főzőlap is kapcsolható hozzá.

Végül egy kevésbé földhözragadt sportnál is jó szolgálatot tesz a PBgázpalack: a hőlégballonokat is ez az energiaforrás emeli a magasba, igaz ehhez speciális palackokat használnak. 


A szerzõ egyéb cikkei:

  Havi 40 kilogramm gázfogyasztás felett ajánlják a szakemberek
  PB-gáztartályok telepítése és alkalmazási lehetőségei

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam