belépés / regisztráció
2021. augusztus 3. kedd
Aktuális lapszám

RENDSZERelem – rendSZERELEM

A rendszergarancia megléte az egyik, ha nem a legfontosabb jellemzője a minőségi csőrendszereknek. Mielőtt azonban a gyártó által biztosított garancia szóba kerülne, ne kerüljük meg a rendszerszemlélet fogalmát! Az egyik online lexikon meghatározása szerint a rendszerszemlélet alapelve, hogy egy rendszer nem egyszerűen az alkotóelemek halmaza, hanem azoknak együttesként viselkedő egysége.

 

Lehet, hogy sokan nem gondolják ezt végig, amikor a rendszergaranciát kockáztatva vegyítenek különböző rendszerelemeket, amivel tulajdonképpen kényszerházasságokat hoznak létre. Egy ilyen öszvér megoldásnál a garanciát is saját felelősségre kellene adnia a hazardírozó kivitelezőnek. Hallottam olyan kereskedőről is, aki a többrétegű csövet és a présidomokat (típusonként és méretenként tekintve) a mindenkori legolcsóbb beszerzésből vásárolta, így az sem volt ritka, hogy 5-6 gyártmány keveredett az idomoknál, és akcióról akcióra más márkanevű csövet tartott készleten. Reklamáció esetén a rendszergaranciát két kezét a magasba tartva adta, így jelezve, hogy ő nem kíván semmiért felelősséget vállalni. Meghibásodás, törés esetén nem forgolódott álmatlanul éjszakákon át, vagy az egyik gyártót ostorozta, vagy a szerelő szakmai hozzáértését kérdőjelezte meg.

A piac bármely szereplőjéről is legyen szó, aki ilyet tesz, az – Karinthy szavaival élve – egyéb aljasságokra is képes! Ezért megpróbáltam összeszedni mindazt, amit a rendszergaranciával kapcsolatban illik szem előtt tartani:

 • Csak olyan rendszerre adható, amelynek elemeit megfelelő módon vizsgálták, nemcsak egyenként, hanem egymással összeépítve is. Nem véletlen, hogy az ÉMI is együtt vizsgálja a csövet és az idomot, és rendszerre adja ki az engedélyét.
 • Igazi rendszergaranciát csak nagy és tőkeerős gyártók adhatnak, természetesen megfelelő biztosítói háttértámogatással rendelkezve.
 • A feltételeit tisztán, világosan kell megfogalmazni, hogy számon kérhető legyen.
 • Esetleges káresemény bekövetkezésekor a lehető leggyorsabban kell a kivitelező segítségére sietni; az anyagi kár mértékének minimálisra csökkentése érdekében konstruktív hozzáállást kell tanúsítani úgy a gyártó, mint a forgalmazó részéről.
 • Cső és idom. A legtöbb esetben két különböző gyártó. Amennyiben e két rendszerelem összeépítésére a gyártó, vagy a forgalmazó rendszergaranciát ad, az nem jelenti azt, hogy az adott cső minden más gyártmányú idommal tömítetlen kötést fog létrehozni, sőt! Számos gyártó fittingjével tömör nyomáspróbát produkálhat annak ellenére, hogy „közös munka közben” soha nem vizsgálták őket, így természetesen engedéllyel sem rendelkezhetnek.
 • A többrétegű csöveket –így a préselt csőkötéseket is – jellemzően elburkolják. A falban, aljzatban elhelyezett kötések számát ugyan általában igyekszünk minimálisra csökkenteni, de sokszor a beruházó költségoptimalizálása győz. Ilyenkor nincs mód arra, hogy osztóról kössünk le minden egyes fogyasztót, így idomok kerülnek az aljzatba a vakolat, vagy egyéb burkolat alá. Felelős kivitelező ezeket a csőkötéseket rendszergarancia nélkül nem burkoltatja el. Mindannyian hallhattunk nagy értékű ingatlanokban évek múltán bekövetkezett károkról, amelyekért később senki sem akarta a felelősséget vállalni.
 • Egy, a hírnevére valamit is adó gyártó, vagy annak képviselője ilyenkor mindent elkövet, hogy a hiba okát mielőbb kiderítse, majd, ha az gyártási vagy anyaghibára vezethető vissza, akkor a károkért jótálljon. Az ingatlanban és egyéb vagyontárgyakban esett járulékos kár, a bontás és a helyreállítás költségei könnyen elérhetik akár a milliós nagyságrendet is, ennek a kifizetése már biztosítói védelmet igényel.
 • A kivitelező felelőssége nem áll meg ott, hogy nem keveri össze a különböző rendszereket. A gyártók által előírt technológia betartása, a megfelelő szerszám használata, az összetettebb feladatoknál a tervező bevonása is fontos kritériumai egy rendszer megfelelő működésének. Nem elég, hogy a cső is és az idom is minőségi gyártó terméke legyen. Elengedhetetlen, hogy együtt, rendszerbe beépítve is különféle teszteknek vessék alá őket, ezekről pedig legjobban az tanúskodik, hogy a rendszer rendelkezik az ÉMI által kiadott Építőipari Műszaki Engedéllyel (amelyet a közeljövőben az Európai Parlament rendelete alapján várhatóan az NMÉ, azaz a Nemzeti Műszaki Értékelés vált fel).
 • Az egyes gyártók eltérő geometriai méretekkel (/O, falvastagság pl. / O20x2 – / O20x2,25 vagy / O26x3 – / O25x2,5) állítják elő a csöveiket. Elmondható ugyanez a fitting gyártók préselési kontúrjainak kialakításáról is. Ezzel magyarázható a forgalomban lévő préspofák mintázatának sokfélesége.
 • Szükség van továbbá a szerszámok időszakos felülvizsgálatára. A présgép általános átvizsgálásán kívül méretni kell a préserő nagyságát is, és indokolt esetben a megfelelő karbantartási munkákat el kell végeztetni. A préspofák állapota is befolyásolhatja a csőkötés minőségét, ezért ezek tisztítására, karbantartására is érdemes figyelmet fordítani, a sérült vagy kopott fejeket pedig idejében le kell cserélni.
 • A garancia feltétele általában a kalibráló szerszám használata, ami a csővég előkészítését végzi. A présidomokban rendszerint egy, vagy két O-gyűrű biztosítja a tökéletes tömítést, amelyek teljes biztonságáról csak a jó minőségű, és a gyártó által elfogadott típusú kalibráló szerszám használata gondoskodik. A minőségi szerszám visszaállítja a vágás során torzult kör keresztmetszetet, merőlegesre forgácsolja a ferde csővéget, és ferde letörést készít a cső belső (esetleg a külső) élére.

Térhálósítás

A térhálósítás a minőségi rendszerek másik fontos ismérve. Tudomásul kell venni, hogy itt hiába minden marketingmunka, a tények makacsul árulkodnak. Ha utána szeretnénk járni a kérdésnek, legegyszerűbb, ha a cső várható élettartamát vizsgáljuk meg. Egy adott átmérőhöz tartozó diagramban egy sor görbét találunk, amelyek különböző hőmérsékleteken mutatják a cső nyomásállóságát az idő függvényében. Ha egymás mellé tesszük a két ábrát, egyértelműen láthatjuk a különbséget a térhálósított (PEX) (1. ábra), és a nem térhálósított (PERT) (2. ábra) alapanyagú csövek között. A térhálósított csövek különböző vizsgálati hőmérsékletekhez tartozó görbéi egymással párhuzamosan haladnak, meredekségük lapos. Ez azt jelenti, hogy az öregedésük lassú, munkabírásuk, nyomásállóságuk jól kiszámítható hoszszú távon is. Szembetűnő azonban, hogy az RT-s, nem térhálósított csöveknél 50 °C felett a görbék egy bizonyos pontos megtörnek. Ezen a ponton meredekségük jelentősen megnő, azaz öregedésük felgyorsul, élettartamuk bizonytalanná, kiszámíthatatlanná válik. Kicsit konkrétabban nézve a töréspontok helyét, azt láthatjuk, hogy az 50 °C-os görbén kb. 45-50 év után gyorsul fel az öregedés, ami nem biztos, hogy komolyan viszszatartana bárkit is az RT-s csövek használatától. A 70 °C-os görbén már jóval előbb, 6-7 év után jelentkeznek a tünetek, és ha alaposan megnézzük a 90 °C-hoz tartozó görbét, a PERT-s cső már 1 év után „zuhanórepülésbe” kezd.

Ezek tükrében kijelenthetjük, hogy a térhálósítatlan csövek egyáltalán nem tekinthetők egyenértékűnek a térhálósítottakkal, így alkalmazásuk elsősorban alacsonyabb hőmérséklettartományban lehet elfogadott.

A PE alapanyag milyenségén túl a többrétegű szerkezet rendkívül fontos eleme természetesen az alumínium réteg. Meghatározó a vastagsága és a kötése, amelynél az élhegesztett jobb megoldás az átlapolt kötésnél. Az alumínium nagyban hozzájárul a cső hosszú élettartamához, garantálja a 100%-os oxigéntömörséget, és alaktartó tulajdonságot kölcsönöz a csőnek, rendkívül népszerűvé téve ezzel a többrétegű technológiát a szerelők körében.

A kivitelezők szeretnek olyan csőanyagokkal dolgozni, amelyek „nem beszélnek vissza”, megtartják a hajlított formát, és kevesebb „birkózást”, illetve rögzítési pontot igényelnek fektetés közben. A kivitelező, aki a minőségi munkavégzés mellett teszi le a voksot, minőségi térhálósított csövet használ, mindig rendszerben szerel, betartja a gyártó által előírt technológiát, használja a megfelelő szerszámokat, és elvégzi, valamint dokumentálja a nyomáspróbát. Aki így cselekszik, az biztonságban érezheti magát, mert a háta mögött egy világcég áll, és soha nem marad magára egy esetleges meghibásodásnál.

Bízom benne, hogy tudtam segíteni a minőségi többrétegű csövek melletti érvelésben és kívánok Önöknek jó munkát és nyugodt éjszakákat!

A RENDSZERGARANCIA legyen Önökkel!


Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam