belépés / regisztráció
2021. július 31. szombat
Aktuális lapszám

Rendhagyó riport a balatonedericsi találkozóról

Úgy tíz évvel ezelőtt – nagyjából akkor, amikor befejeztem aktív pályafutásomat – meghívtam néhány barátomat a szakmából edericsi nyaralómba, egy kis baráti beszélgetésre a szakmáról, a világról. Természetesen vendégül láttam a társaságot, ahogy az erre felé illik. Ennek megítélésem szerint hírértéke nincs. Hogy erről az eseményről azóta is évről évre mégis beszámoló jelenik meg a Magyar Installateur szaklapban, annak kizárólagos oka a lap főszerkesztője, aki szintén mindig a vendégek között van, és aki szorgalmasan jegyzetel, fotóz évről évre.

 

Szerintem hírértéke igazán annak lenne, ha elsóztuk volna a pogácsát, vagy rágós lenne a hús. De ez ugye nem fordulhat elő!

Minden alkalommal készültek képek, amelyeken, ha egymás mellé rakjuk őket, egyre jobban látszik az idő múlása. Háttérben azért kirajzolódik az egyik legszebb látkép, a tapolcai medence. Ahogyan a képekből is kiderül, a résztvevők köre nem nagyon változik. Hiányzók néha előfordulnak, de nyár van, ez megbocsátható.

Természetesen a szakmában ötven év alatt az állandó résztvevőkön kívül sokkal több jó barátra tettem szert, akiket szívesen látnék, de a kapacitás véges. Ezért mindenkitől ezúton is elnézést kérek. Természetesen, mint az elmúlt években annyiszor, idén is, ebéd után azonnal szóba került a szakma. Ebben az évben az első érintett téma a vállalkozási etika állapota volt. Nosztalgiával gondoltunk azokra az időkre, amikor egy telefonbeszélgetés során megállapodtunk anélkül, hogy azt leírtuk volna és természetes volt, hogy betartottuk a szóban vállaltakat. Ma két ügyvéd által körbebástyázott szerződéseket rúgnak fel, nem törődve a súlyos jogkövetkezményekkel. Ebbe a körbe tartozik az építőiparban évek, netán évtizedek óta meglévő rendkívül rossz fizetési morál, ami veszélyezteti a működést, vállalkozásokat tehet tönkre.

A másik kérdés, amit körbejártunk a magasabb műszaki szinten egyre gyakrabban megjelenő – nem tudok rá jobb kifejezést használni – „Mekk Mesterség”. Mert bizony van ilyen. A jelenlévő nagy tapasztalattal rendelkező kollégák az elrettentő példák egész sorát hozták fel. Tudomásul kellene végre venni, hogy ez ma már egyre inkább speciális felkészültséget igénylő szakma, ahol a hibás megoldások súlyos károkat, jelentős késéseket okozhatnak. Érdemes lenne egy ezeket bemutató rovatot indítani a lapban.

Végül tájékoztatást kaptunk az Épületgépészeti Múzeum aktuális kiállításairól, amelyek közül figyelmet érdemel a Műcsarnokban bemutatott Épületgépészeti Szalon és a Bartók Béla úti Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házában további egy hónappal meghosszabbított kiállítás.

Az idő, mint eddig mindig, rendkívül gyorsan elrepült. Ha erőnk engedi, mi jövőre is szeretettel látjuk barátainkat.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam