belépés / regisztráció
2021. április 23. péntek
Aktuális lapszám

REHAU Szakmai Nap 2015

Kedves meghívást kaptunk a 10 éves REHAU Szakmai Nap konferenciára, melynek deklarált célja volt bemutatni a funkció és a design, valamint a sportteljesítmény összefüggéseit és az ezeket szolgáló építészeti, épületgépészeti és sporttechnológiai megoldásokat.

 

Nos, jobb helyszínt valóban nem is választhattak volna a rendezők, mint a közelmúltban megépült Groupama Aréna létesítményét, amelynek szokatlan, de rendkívül elegáns külső megjelenése valóban egy aréna jellegű belső futballpályát takar, ahová ha kilépünk, azonnal olyan érzés kerít a hatalmába, mintha hallanánk, érzékelnénk a több ezer szurkoló zúgó, morajló biztatását, és a pályán küzdő sportolók zihálását, erőfeszítéseit.

A megjelent közel kétszáz meghívott vendéget Szebellédi Tamás épületgépész (üzletágvezető, REHAU Kft.) az alábbiak szerint üdvözölte és nyitotta meg a konferenciát: „Lassan már 10 éve rendezünk Rehau Szakmai Napokat és számunkra ez a fajta társadalmi szerepvállalás nagyon fontos, ugyanis a stratégiai üzletágaink fejlesztései részben kapcsolódnak a sporthoz. Ezek a stratégiai üzletágak: az autóipar (itt számos világmárkának szállítunk műanyagtermékeket, ütközőket, lökhárítókat stb.), az ipari megoldások (itt a bútoripari ágazatunk számos belsőépítészeti megoldást kínál, mint pl.: élvédők, vagy különböző munkafelületek), ezen az üzletágunkon belül foglalkozunk még tömlőtechnikával: orvosi tömlőkre, ital automaták tömlőire kell itt gondolni. Ami ehhez a rendezvényhez közel áll, az az építőipari üzletágunk: a nyílászárók és profilrendszerek üzletága, itt egészen a passzívházas minősítésű nyílászárókig tudunk megoldásokat kínálni, illetve van még az infrastruktúra üzletágunk, ahol pedig mélyépítési megoldásokat kínálunk. Itt az egész vízgazdálkodás komplett köre érintett: az esővíz hasznosításától kezdve a szennyvíztisztítás rendszeréig. Az épületgépészeti üzletág pedig a felületfűtési, -hűtési megoldásainkat kiegészítve szabályozástechnikával nyújt komfort célú megoldásokat. De van hangcsillapított lefolyórendszerünk, és az ivóvíz higiénia területén is olyan vízellátó rendszerekkel rendelkezünk, amelyek ezeket az igényeket ki tudják elégíteni.” Ezt követően „A sport társadalmi és gazdasági összefüggései” előadásában néhány fontos és előre tisztázandó kérdést vetett fel, ami e sportlétesítmény sikeres és gazdaságos üzemeltetését segíti, vagy ellenkező esetben gátolhatja.

A konferencia következő előadója Bordás Péter építész, (ügyvezető, Bord Építész Stúdió) volt, aki az építészek kezében lévő, a sportolókat, szurkolókat befolyásoló eszközökről beszélt. „Az egy jelentős döntés az építész részéről, hogy a sport dinamikáját bele akarja-e vinni a munkájába, hiszen az építészet ki tud fejezni mozgást, dinamikát. Véleményem szerint, amikor manipuláljuk az embereket az építészettel és tehetjük ezt lendülettel, formával, dinamizmussal, nagyon fontos, hogy ezt jó irányba tegyük. Egy sportlétesítmény esetén nagyon sokat el tudunk érni, ha koncentrálunk a sportolókra, de szerintem sokkal fontosabb, hogy a közönség mit kap, amikor beérkezik egy ilyen épületbe. Milyen hangulatban fog bemenni, megtölteni a nézőteret, ott milyen impulzusok fogják őt érni, hiszen az építészet nagyon fontos, de a legfontosabb az ember. A kérdés az, hogy a nézők milyen impulzusokkal, hatással tudják ellátni azt a csapatot, legyen az kosárlabda, futball, vagy éppen jégkorong, amelynek a meccsére kimennek.” A manipulációs eszközök érdekes bemutatását követően Lantos András okl. gépészmérnök, vezető tervező (ügyvezető, LANTERV Kft.), a Groupama Aréna épületgépészeti rendszereit, a tervezés során figyelembe vett szempontokat ismertette. A rendezvény további részében előadást hallgathattunk meg „Sporttechnológia és a versenyzők biztonsága” címmel Kátai Tamás közgazdásztól (ügyvezető E-Sports Management Kft.). Még a délelőtti program része volt az ún. „Élsportolói kerekasztal beszélgetés” Cseh László világbajnok úszó, Röck Samu torna mesteredző és Lisztes Krisztián 49-szeres magyar válogatott labdarúgó részvételével.

A rendkívül izgalmas délelőtti program után a délutáni sem volt elhanyagolható, hiszen ekkor az alábbi témákban hallhattak előadásokat a jelenlévők:

  • Különleges gépészeti rendszerek (Petercsák Máté, PM-ENERGO Kft.),
  • Gyártói előírások és a kivitelezési gyakorlat (Bognár Csaba, ÓbudaÚjlak Zrt.),
  • Uszoda hatékony felületfűtő rendszere (Lászlófi András, REHAU Kft.),
  • Gyepfűtés a sportbalesetek megelőzésére (Mucsi Ádám, REHAU Kft.)
  • Sportcsarnok lengőpadlófűtése (Lászlófi András, REHAU Kft.).

Ezt követően, a REHAU Szakmai Nap záróakkordjaként „exkluzív” stadionbejárás következett, méltón megkoronázva a rendezvény sikerét.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam