belépés / regisztráció
2021. október 15. péntek
Aktuális lapszám

Regisztrálási határidő az energiapiacon

Több száz energiacég készülhet arra az adatszolgáltatási kötelezettségre, amelyet az idén januárban hatályba lépett, a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló végrehajtási rendelet határoz meg számukra. Az érintetteknek legkésőbb 2015. március 17-ig kell a nemzeti nyilvántartásba beregisztrálniuk.

 

Az uniós szabályozás célja, hogy a hatóságok a korábbinál is hatékonyabban észleljék, és így megelőzhessék a bennfentes információk alapján folytatott kereskedelmet és a piaci manipulációt az energiapiacokon.

A 2015. január 7-től hatályos Bizottsági Rendelet alapján a tranzakciókra vonatkozó jelentéstételi kötelezettség érinti a földgáz- és villamosenergia-piacon a termelőket, a szállító, elosztó és tároló társaságokat, a kereskedőket és a 600 GWh éves kapacitás feletti nagyobb ipari fogyasztókat. Mindemellett a szabályozás minden olyan piaci szereplőre is vonatkozik, aki egy vagy több nagykereskedelmi energiapiacon ügyleteket köt, például kereskedési megbízást ad.

A szükséges adatszolgáltatás érdekében itthon a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH) kell regisztrálniuk az érintett piaci szereplőknek. A MEKH honlapján teljesített regisztrációt követően a piaci szereplőknek az adatszolgáltatás gyakorlati megvalósítására kell odafigyelniük: a szervezett energiapiacokon (pl. energia- és gáztőzsdéken) megtett ajánlatokról és az ott létrejött szerződésekről 2015. október 7-től, az egyéb tranzakciókról pedig 2016. április 7-től kell megkezdeniük az adatszolgáltatást az ACER irányába (Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége).

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam