belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

Polinézia, a világ másik felének csodája

A címben szereplő értékeléssel nemcsak a híres festőművész, Paul Gauguin (a világhíres Tahiti nők alkotója) azonosulhatott, hanem mindenki, aki betehette lábát a Francia Polinézia szigetcsoport bármelyik részébe, de leginkább és valószínűleg Tahiti fővárosában landolt. Ezek ismeretében nyugodtan állíthatjuk: az alábbi beszámolónk és információk mindenképpen az exkluzívabb kategóriába sorolandók.

 

Kezdjük úti beszámolónkat egy kis földrajzismerettel, hiszen Tahiti – feltételezhetően – kevésbé ismert helyszín olvasóink nagy részének. Amennyiben kiteríthetnénk a Földgömböt, úgy Dél-Amerika és Ausztrália között találnánk meg a Csendes-óceán közepén (jóval az Egyenlítő alatt) Tahitit. A több mint száz szigetből álló Francia Polinézia közel Európa méretű óceáni részen helyezkedik el, Papeete fővárossal a központban.

A repülési idő Budapestről – kétszeri átszállással – gyakorlatilag egész napos kitartást és türelmet igényel, de (előre jelezzük) kárpótol a varázslatosság! A rövidebb útvonal Párizson és Los Angelesen át vezet, míg a hosszabb változat Japán, Ausztrália és Új-Zéland érintésével valósítható meg. Ez utóbbi kevésbé népszerű a kontinensünk turistái számára.

Röviden ismerkedjünk meg tehát a helyszínnel.

Tahiti a fősziget, amelynek a főváros melletti repülőterére érkeznek a nemzetközi légitársaságok gépei. A vulkanikus sziget közepén közel ezer méteres hegyek (a mi Kékesünkhöz hasonló méretűek), fantasztikus völgyek és vízesések fokozzák a látványt. Papeete mintegy százezres lakossága Polinézia kétharmadát teszi ki a lélekszámot illetően, és forgalmas főutcával, mozgalmas és érdekes yachtkikötővel hívja fel magára a figyelmet. A sziget déli részén egy gazdag botanikus kert és a rangos Gauguin Múzeum megtekintése ajánlható az idelátogatóknak.

Reggeli után útra keltünk egy Aremiti nevű szárnyas hajóval – a bő fél órányira fekvő – Moorea szigetére, a Legend Resort hegyoldalba épült, óceánra néző, panorámás komplexumához. A faházas, klimatizált apartmanok különlegessége, hogy a klasszikus üvegablakokat nyitható-zárható zsalugáter helyettesíti. Az itteni trópusi klíma jellegzetessége pedig, hogy hajnali ötkor már világos van, és a pirkadás kezdetén (négy óra tájékában) az énekes madarak csicsergésére, illetve kis szerencsével a vadon élő kakasok kukorékolására ébredhetünk.

A programnak megfelelően egy teljesen új, 19 lyukú golfpályát járhattunk körbe útitársammal, több mint száz hektárnyi területet megismerve. Ezt a napot egy félnapos quadtúrázás tette feledhetetlenné az Albert Tours szervezésében. Szerencsénkre egy roppant szimpatikus profi idegenvezetővel hozott össze a sors bennünket Karl Haring nemzeti boksz-bajnok személyében, aki egyébiránt egy 12 gyermekes család sarja.

Csodálatos környezetben kóstolhattuk a trópusi gyümölcsöskertek különlegességeit, ám a fénypontot a közel ezer éves múltra visszatekintő Marae Tetiiroa kőmaradványai jelentették egy dzsungel-szerű erdőben, amely egyszerre biztosította az itt élők számára az ima- és kivégző (ítéletvégrehajtó) helyet, sőt, ettől száz méternyire a temetőt is.

Másnap egy belső charter járattal utaztunk át alig egy órás repüléssel a szigetcsoport legelegánsabb, következésképpen legdrágább állomására, a rangos Bora-Borára. Különlegesnek tűnt, hogy a mintegy harminc fős repülős csapat pont egy tucatnyi hotelbe szállásoltatott el, így mindenkiért a szállásadója küldött vízitaxit – merthogy az itteni repülőtér is egy külön kis szigetecskére épült. Vendéglátóinkúgyszintén egy külön szigetre fuvaroztak két éjszakára, amelyet a Lagon Resort és Spa ötcsillagos rezidencia tulajdonosai birtokolnak, leírhatatlanul pazar környezetben és minőségben. A jellegzetes bungalók itt leginkább az óceánba épültek.

Másnap egy fantasztikus lagúnatúra részesei lehettünk. Sohasem gondoltam volna, hogy méteres rájákat simogathatok valaha is az életben, bár a hasi oldalon az érdes szájával azért nem teljesen veszélytelen ez a faj sem. A lagúnák változó színkavalkádja pedig maga a csoda, amit csak a Shark Boy szolgáltató cég meglepetésnek szánt programja tetézett. Kísérőnk, Willi az összes adrenalinos vízi sport tudora, avagy fenegyereke, egy egész napon át állt rendelkezésünkre, amelynek csúcspontját a nyílt óceánon beetetett cápák közötti fürdőzés jelentette, Willi pedig bemutatta, hogy egy légvétellel lemegy 15 méteres mélységbe (a rekordja ennek duplája, három perces víz alatti tartózkodással), mi pedig fentről kémlelhettük a közelgő három méteres, ám emberre nem támadó cápafajtákat.

A szállástesztek folytatódtak Bora-Bora szigetén, ugyanis megismerhettük az Intercontinental Resort és Thalasso Spa, valamint a St. Régis Resort minőségi szolgáltató rendszerét is. Majd ezt követően Rangiora szigetére repültünk tranzitállomásként, hogy bejárhassuk Fakarava szigetét, amely a világörökség része. A közel ezer lakosú sziget egyetlen hotele a Le Maitai Dream – hasonlóan a többiekhez – zömében az óceánban cölöpökön álló villákból áll. A világszerte ismert itteni gyöngyhalászok, illetve kereskedők egyik legnagyobbjának farmját sikerült meglátogatni, megismerve a hosszadalmas és nagy szakértelmet kívánó tenyésztés titkait. A világutazó Günther Stuttgartot hagyta ott bő harminc esztendeje azért, hogy Hinanó bennszülött feleségével ilyen módon biztosítsák a megélhetésüket.

A legfontosabb tudnivalók

A szigetcsoport hőmérséklete trópusi, (28–35 °C) és a legtöbb csapadék november és március között hullik. Ennek ellenére az időjárás a téli időszakban a legkellemesebb, ám a legtöbb turista tavasztól őszig keresi fel a méltán népszerű üdülőhelyet. Fizetőeszközük a csendes-óceáni Frank (1 Euró nagyjából 120 CFP). Az árfolyam minden pénzváltónál fix. A barátságos polinézek korrektségére jellemző, hogy a megmaradt frankot a távozáskor ugyanazon a tarifán váltják vissza. A szigeteken sehol nincsenek egészségügyi előírások, de azért a palackozott víz fogyasztása ajánlott. Korszerű és fejlett orvosi, illetve kórházi ellátással rendelkeznek. A magyar állampolgárok harminc napig vízummentesen tartózkodhatnak a szigeteken, és az útlevélnek a visszautazástól számítva még hat hónapig kell érvényesnek lennie!

 


A szerzõ egyéb cikkei:

  Szenzáció az Egerszalóki „Pamukkale” Sódomb
  Világhírű radonterápia az Alpok gyomrában
  Síró torreádor a madridi arénában
  Debütáló zarándoklat Csíksomlyón
  Integrált ipar Hannoverben – lengyel partnerséggel
  Egyre népszerűbb Lengyelország

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam