belépés / regisztráció
2022. január 25. kedd
Aktuális lapszám

PB-gáztartályok telepítése és alkalmazási lehetőségei

A tartályos PB-gáz bárhol telepíthető, rendkívül jól szabályozható, nagyon tiszta energiaforrás. A megoldást többek között hoteleknél, nagy energiaigényű mezőgazdasági létesítményeknél, de egyre gyakrabban nyaralóknál, családi házaknál is előszeretettel használják.

 

A tartályos PB-gázt jellemzően azokon a területeken alkalmazzák, ahol gazdaságossági okok miatt nincs vezetékes gáz. Így többek között a települések peremén lévő ingatlanokban, ahova nem vitték ki a gázvezetéket, üdülőhelyeken, hegyvidéki területeken. A tartályt ugyanakkor bárhol lehet telepíteni, így például a Mátrában, energiaigényük kiszolgálása érdekében, több szálloda is ezzel a megoldással él, de a Dunántúlon is akad olyan hotel, amely a vezetékes gáz mellé, tartalékként használja a tartályos PB-t.

Országszerte már 10 000 rendszer

Hazánkban már több mint 10 000 tartályos ellátórendszer üzemel és a kereslet az elmúlt években folyamatosan nőtt. Kiemelt szerepük van az 5 köbméteresnél kisebb térfogatú tartályból, vagy tartálycsoportból álló „kistartályos” ellátó rendszereknek (1. ábra). Ezek létesítésénél jelentős biztonságtechnikai és eljárásbeli egyszerűsítések történtek, továbbá a piacon, a különböző szolgáltatóknál standard típusmegoldások és hozzá szerelvények is egyszerűen elérhetők.

Precíz hőbeállítás, magas fűtőérték

A tartályos gáz egyenletes minősége és magas fűtőértéke miatt kedvelt energiaforrás mezőgazdasági és ipari vállalkozások, valamint kereskedelmi egységek (panziók, éttermek, pékségek) körében. A legnagyobb tartályos PB-gázfelhasználók közé tartoznak a gabonaszárítók, állattartó telepek, amelyek távol vannak a települések központjától. De aszfaltkeverő üzemek is előszeretettel választják ezt a megoldást.

Ipari tevékenység esetén a tartályos gáz mellett fontos érv lehet, hogy a vezetékestől eltérően nem kell kapacitás- lekötési díjat fizetni érte. Ez főként a gabonaszárítók, illetve az olyan létesítmények üzemeltetői számára teszi vonzóvá ezt a megoldást, amelyekben csak egy-egy csúcsidőszakra nő meg ugrásszerűen a gázigény.

Csatlakozás meglévő fűtőrendszerhez

A tartályos gáz esetében a meglévő fűtési rendszerre csatlakozást lényegében csak az befolyásolhatja, hogy a fűtőberendezés alkalmas-e ennek az energiahordozónak a feldolgozására. A legtöbb, napjainkban kapható gázüzemű berendezés egyértelműen ilyen, többnyire egy fúvókacsere, illetve beállítás elegendő ahhoz, hogy vezetékes gázról átálljanak tartályos PB-gázra.

A szilárd tüzelőanyagot használó rendszereknél természetesen nem ennyire egyszerű a helyzet, hiszen ebben az esetben le kell cserélni magát a kazánt. Ha valaki ilyen megoldást választ, annak nagy előnye lehet, hogy maga a fűtőberendezés sokkal kisebb méretű és kompaktabb, mint a szilárd tüzelőanyaggal működők. Emellett a PB-gáz rendkívül tiszta, korommentes energiaforrás, ráadásul nagyon jól szabályozható.

Igény szerinti méretek

A tartályos gázból a 3 és 5 köbméteres kiszerelést használják gyakrabban, de az ipari fogyasztók és lakótelepülések fokozottabb gázigénye nagyobb űrtartalmú tartályokkal, vagy tartálycsoportokkal is kiszolgálható, így akár 10, 25, 40 és 63 köbméteres tárolók is telepíthetők. A nagy aszfaltkeverők,  gabonaszárítók 25-40 köbméteres tartállyal is nagyon jól üzemelnek, míg egy kisebb szálloda energiaigényének kiszolgálására már egy 5 köbméteres is elegendő lehet, hiszen egyetlen töltéssel akár heteket is kibírhat.

Lakossági célra már elérhető a palackcsoportos ellátás is, amelynek keretében több 25 kilogrammos propán- bután palackot kötnek össze, és erről üzemeltethető például a fűtés. A Prímagáz műszaki igazgatója szerint ez a megoldás hétvégi házak, nyaralók ellátására ideális.

Mire ügyeljünk telepítéskor

Tartályos rendszerekből – az elhelyezés szempontjából – 3 megoldást különböztethetünk meg, amelyek közül a legkisebb költséggel és gonddal a föld feletti tartály kivitelezhető. Fontos megjegyezni, hogy ha a tartály bérlőjén kívül más is hozzáférhet, kerítéssel körülvéve kell elhelyezni.

A földalatti tartály igényli a legkisebb helyet és harmonikusan illeszthető a kerti környezetbe. A gázellátás így kevésbé érzékeny a téli időjárásra. Ez értelemszerűen nagyobb telepítési költséggel jár, mivel a tartályok elhelyezéséhez egy megfelelő méretű gödröt kell kiásni, és betonalapot is ki kell alakítani (2. ábra).

A harmadik megoldás az lehet, amikor az épületben helyezik el a tartályt. Ennek nagy előnye a védettség, ami télen is nagyobb üzembiztonságot jelent, a helyiségre viszont meghatározott előírások vonatkoznak.

Felmérés és méretezés

Napjainkban, ha valaki tartályos gáz igénybevétele mellett dönt, túl sok tennivalója nincs, hiszen a hazai szolgáltatók teljes körű megoldást nyújtanak. A szolgáltató területi értékesítője a szándék jelzése után felkeresi a fogyasztót, és azonnal egy felmérést is elvégez. Ennek során derül ki, hogy mekkora gázigénye van annak a készüléknek, amelynek kiszolgálására a tartályt telepítik, illetve az ingatlanon belül hova kerül majd a gáztároló. A szerződéskötéshez a felhasználónak a megfelelő dokumentumokkal igazolnia kell, hogy övé az adott ingatlan, illetve azt is, hogy képes kifizetni a telepítés díját.

Engedélyek beszerzése

Amint megvan a szerződés, a szolgáltató belső szervezete lép működésbe: megterveztetik a tartály telepítését, de igény szerint akár az egész fűtési rendszert is. A tartályos PB-gáz használata engedélyhez kötött, de nem kell megijedni a hosszas hivatali ügyintézéstől, az engedélyeztetést is megoldja a szolgáltató. A Prímagáznak jogában áll bejelentéssel megoldani ezt a feladatot, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rendszer telepítése után tájékoztatják az illetékes hatóságot.

Tartályfeltöltés

A telepített tartály feltöltéséhez speciális járművel szállítják ki a gázt, ilyenkor egyébként a szolgáltató szakembere átnézi a tartály környezetét és egy ellenőrző űrlap kitöltésével igazolja, hogy minden rendben van (3. ábra).

A tartály töltöttségét később a fogyasztónak is figyelnie kell, hiszen a tartályautó az ő megrendelésére megy ki feltölteni azt. A rendeléstől számított öt munkanapon belül a töltés megtörténik. A tapasztalatok alapján egy családi ház esetében a három köbméteres tartály is elég lehet akár egy évre is. De a Prímagáznál arra is van lehetőség, hogy egy szintjelzőt telepítsenek a tartályra, amely a társaságnál jelez, ha egy bizonyos szint alá csökken a gázmennyiség. Ebben az esetben a szolgáltató értesíti az ügyfelet arról, hogy fogytán a gáz, kéri-e az újratöltést.

Utógondozás

A tartályokat évente legalább egyszer ellenőrizni kell, ötévente pedig kötelező egy nagyon alapos külső szerkezeti vizsgálat. Tíz évenként teljes körű vizsgálatot végeznek és újrahitelesítik a tartályokat.

A tartályos gáz költségei jól kalkulálhatók, hiszen a gáz ára mellett a rendszer bérleti díját kell csak fizetnie a fogyasztónak. A bérleti díj egyébként a karbantartás és a 24 órás ügyelet költségeit is tartalmazza.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Havi 40 kilogramm gázfogyasztás felett ajánlják a szakemberek
  Sokoldalú energiaforrás

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam