belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Olyan céget kerestünk, ahol magas színvonalú gyártás folyik

Beszélgetőpartnerem Nyárády-Berzsenyi Győző, aki értékesítési vezető a High Six Team nevű vállalatnál. Legutoljára 2012-ben beszélgettünk, amikor még a Buderus képviselőjeként dolgozott, de az elmúlt két év alatt rengeteg változás történt az életében, ezekről kérdeztem most.

 

Összefoglalnád nekünk az elmúlt két év eseményeit?

Igen, Buderus dolgozóként beszélgettünk utoljára, majd a Buderust összevonták a Bosch fűtéstechnikai ágazattal, így ott az én vezetői pozícióm megszűnt, ezért váltottam. Átkerültem az ÉMI Nonprofit Kft.-hez értékesítési irodavezetőnek, ami egy kicsit más terület volt az előzőhöz képest. Ez egy állami cég, ami szinte kizárólag szolgáltatásokat ad el és ott létre kellett hozni egy értékesítési struktúrát, ami teljesen új elem, új szervezeti egység volt a cég életében, annak az összes indulási nyűgjével, ami aztán meglehetősen el is húzódott. Több mint egy év alatt sikerült lerakni az alapokat, mert a cég igen nagy, 200 fős szervezet. Az én szakmám azért mégiscsak az épületgépészet területe, ezt pedig nem tudtam gyakorolni az ÉMI-ben, ott inkább a szerződéskötésekkel foglalkoztam. Hiányzott a műszaki tartalom, ami eddig meghatározta az életemet, ezért egy régi ismerősömmel tavaly kimentünk az Intersolar kiállításra és megpróbáltunk beszállítókat keresni, akiket be tudtunk hozni a magyar piacra. A legnagyobb cég, amelyre rátaláltunk, a Németország-szerte nagyon ismert Paradigma (a Ritter csoport tagja) volt, nekik rendkívül jó termékpalettájuk van, bár Magyarországon még nemigen ismerik. A filozófiája teljesen más, mint a versenytársaké, akik azt mondják, hogy: „mi gázkazánt gyártunk és eladunk hozzá napkollektort, ha tudunk”. A Paradigma azt mondja, hogy: „mi napkollektort gyártunk és eladunk hozzá gázkazánt, ha ez szükséges”. A termék maga pillanatnyilag egyedülálló, ilyen napkollektoros rendszere a világon senkinek sincs. A különlegessége pedig abban rejlik, hogy nem fagyálló folyadékkal dolgozik, hanem a fűtési rendszer vizével, mivel egy hidraulikai körön ülnek a napkollektorok a kazánnal, ami számos előnnyel jár: a rendszer sokkal egyszerűbb, nincs szükség külön kiegészítő tárolókra, a napkollektorok egyszerűen képesek a fűtésrásegítésre. Egy utólagos beépítésnél is rendkívül barátságosak, hiszen szinte semmit nem kell a szivattyú egységen kívül bevinni a kazánházba, minden változatlanul megmaradhat.

Tehát a német Paradigma cég lehetőséget látott az együttműködésben?

Igen, bár egy Paradigma Hungária nevű leányvállalatával már régen jelen volt az országban, de az eddig nem volt igazán sikeres. Mivel ez egy „high tech” termék, mi oda pozícionáljuk, ahova való.

Tehát az Intersolar kiállítás látogatásának két célja volt. Az egyik, hogy személyesen felvegyük a kapcsolatot a német Paradigmával, a másik pedig, hogy megnézzük, mely termékeket tudunk még mellé találni, mert nem voltunk abban biztosak, hogy a Paradigma terméke önmagában el tud tartani minket, ezért célszerűnek láttuk több lábon állni. Úgyhogy végigjártuk a kiállítást és olyan cégeket kerestünk, amelyek egy általunk megtervezett profilnak megfeleltek. Ami alapján cégeket kerestünk: legyen európai (mert a szállítás miatt fontos az elérhetőség), ne legyen túl nagy, mert egy multi társasággal több probléma is lehet, mint pl., hogy minden országban ugyanazt a stratégiát akarják követni. A harmadik kritérium az volt, hogy akit mi megtalálunk, annak valamiben a legjobbnak kell lennie. Amikor rátaláltunk a megfelelő cégekre, szerencsére mindegyikük nagyon nyitottan állt hozzánk.

Végül mely cégekkel sikerült közös munkában megállapodnotok?

A vállalkozásunk legismertebb terméke a Paradigma, azután együttműködünk egy vállalattal Ausztriából, amely Tirolból származik és Siko nevű napkollektorokat gyárt, és amely cég termékpalettáján sík kollektorok, fagyállóval töltött, nagyfelületű kollektorok is szerepelnek, amelyeket az épület héjába lehet integrálni. A harmadik partnerünk a görög Sole, amely szintén szoláros területen mozog, de ők gyártanak egy olyan légkollektort is, amely a levegőt melegíti közvetlenül, de rendelkezik beépített napelemmel is, amivel a saját ventilátorát hajtja, tehát ez egy segédenergia nélkül működni képes rendszer és nagyon jól fel tud melegedni, légfűtést készít. Ezekkel a cégekkel a napenergia felhasználás területét fedtük le, de bővíteni akartunk még a szélenergia felhasználása felé is. Ezzel kapcsolatban is találtunk egy fiatal céget Németországban, Turbina Energy AG-nak hívják őket, függőleges tengelyű szélturbinákat gyártanak, ami rendkívül csendes, rezgésmentes rendszer. Ezenkívül van még két cég, amelyekkel együttműködünk: az egyik egy napelemet gyártó kis cég, a neve Axsun Solar GmbH, amely nagyon sok kézi munkával és nagyon jó minőségellenőrző rendszerrel dolgozik, valamint egy olyan lineáris garanciát vállalnak a termékre, amit senki más nem ad. Az ára és a gyártási mennyisége miatt nagy projektre nem adható el, de a családi házas rendszerekre abszolút versenyképes. Az utolsó partnerünk pedig egy Simaka nevű, hőszivattyúkat gyártó német cég, amelyet 10 éve alapítottak. A termékük műszakilag alkalmas fűtési célra, nagyon finom a teljesítményskálázása. Ahol pl. az üzemen belül egy hőforrás van, ami problémás, mert hűteni kell és van egy hőigényünk, amit fűteni kell, ezt a kettőt ez a rendszer össze tudja kapcsolni, sőt a technológiát is tudja támogatni. A legnagyobb referenciájuk a Volkswagen gyár.

Az egész keresési folyamat legelején 13 cég szerepelt a listánkon, amelyeket azután meg is látogattunk, mert egy kiállítási szórólapon sok mindent lehet állítani, de minket a valóság érdekelt. Találtunk is több olyan vállalatot, ahol a gyártást nem is akarták megmutatni az ipari titkok miatt, úgyhogy ezekkel a cégekkel végül nem folytattuk az együttműködést, maradtunk a komolyabb kapcsolatoknál, ahol ténylegesen gyártás folyik magas színvonalon.

A Construmán jelent meg a mi cégünk először, addig az alapokat raktuk le, mint pl. a vállalatirányítási rendszer beállítása, a weblap felállítása, a dolgozók megtalálása stb.. Lényegében a Construma óta értékesítünk is, akkor történt az első árufeltöltés, és azóta már vannak sikereink, bár még messze vagyunk az elvárt céltól.

Részt vettél egy állami vállalat berkeiben folyó munkában is és a vállalkozói szegmensben is tevékeny voltál. Szerinted mi a legnagyobb különbség a két szektor között?

Ég és föld. Ha a multikat is ide veszszük, akkor már három teljesen különböző területről beszélhetünk. Én voltam mindegyikben. 1987-ben végeztem és egy állami vállalatnál kezdtem, ahol három évig dolgoztam, majd egy másik állami vállalathoz kerültem, ahol újra 3 évig voltam, majd magánvállalkozóként 6 évig dolgoztam, ezután egy multinál kötöttem ki, úgyhogy nekem ezek a közegek nem idegenek. Mind a három cégtípus teljesen eltérően gondolkodik, egyik sem rosszabb a másiknál, de más receptek szerint dolgozik. A célrendszerek, a módszerek, a belső folyamatok eltérőek.

Mit tanácsolnál a fiataloknak, hol dolgozzanak, melyik cégforma a legjobb?

Én először is azt mondanám, hogy tanulják meg a szakmát. Ha most kezdeném a pályát, nem egy magánvállalkozásnál kezdeném. Bár azért vannak olyan területek, olyan iparágak, ahol ez működhet, mint pl. a jogászoknál. De egy műszaki szakembernek, egy tervezőnek szerintem nagyon kell a tapasztalat, és csak ezután alapíthat saját vállalkozást.

Ha egy multi szervezethez elmegy az ember dolgozni, az jól fizet, biztos munkahelynek tűnik, hacsak nem történik valamilyen stratégiai váltás, mert akkor eltűnhet egy teljes üzletág is. Egy állami vállalatnál lényegében ugyanez van, csak ott nem lehet annyira jól keresni, mint egy multinál és jobban függ a cég jövője a politikától, ami akár a napi működésre is kihathat. Egy magán cégnél sokkal szabadabb az ember, de nagyobb a kockázat is.

Talán a gazdag szakmai múltad teszi lehetővé, hogy bizonyos műszaki kérdésekben biztonsággal tudj nyilatkozni, erre a jövőben is számítunk és továbbra is szeretnénk, ha cikkírónk maradnál.

Leszek is, csak most az utóbbi időben nagyon vadásznom kellett a témákat, de lesznek referenciamunkáink, amelyekről majd be kell szereznünk a működési tapasztalatokat. Pl. ahová a levegős kollektort eladtunk, ott egy társaság nyert pénzt apríték tüzelésű kazán működtetésére és az apríték szárítására vettek levegős kollektort. Az aprítékot bedobják egy silóba, ami akkor még nedves és a levegős kollektorunk ezt szellőzteti és szárítja ki. Ennek a tervezési háttere nagyon fontos, de nem annyira misztikus, mint amilyennek tűnik. A német kollégák a Paradigmánál egy olyan tervezési szabályzatot alakítottak ki, ami ökölszabályokon alapul, nyolc lépést kell elvégezni és így nagy biztonsággal le lehet méretezni a rendszert. Egy négylakásos társasházig ez a szabályzat jól működik.

Hogyan látod az épületgépész piac mai állapotát, főleg most egy friss vállalkozó szemével?

A piac szerintem már nem fog csökkeni, sőt, ha az ingatlanpiacot nézem, amivel valamennyire összefügg az épületgépészet is, akkor elmondhatjuk, hogy a legtöbb ingatlant felújítják, még a panelt is kifestik vételkor, vagy eladáskor. Tehát olyan jelzések jönnek, hogy az ingatlanpiac élénkül, jelentősen nőttek az értékesítések. Az épületgépész piacon is az látszik, hogy nagy valószínűséggel a felújítás lesz most a jellemző. Úgyhogy valamiféle mozgás elindult, de mindig leblokkolja a piacot a pályázatok meghirdetése, így nehéz lesz bármit is eladni, mert amíg pl. ez a kazáncsere program van, addig senki sem akar új kazánt vásárolni, hanem kivárja a pályázatot. De szerintem erre az évre vannak még nagyon jó kilátások és úgy látom, hogy valamennyire azért már felfelé jövünk a gödörből.

Eddig mindig részt vettél szakmánk társadalmi munkáiban, most viszont nem láttalak a Magyar Épületgépészek Napja szervezőbizottságában!

Ott már valóban nem láthattál, mert az új cég miatt egyszerűen nem volt időm erre. De azért rám testáltak egy részfeladatot: a BME-n lesz egy céges előadássorozat és erre kell kitalálnom a konstrukciót, illetve a bálon lesz egy meglepetés, amit ezzel kell összekötnöm. De most valóban nem én vezetem a szervezőbizottságot, inkább csak bedolgozom.

Zárszóul, történt valami változás a magánéletedben?

Megnőttek a gyerekek. Most már 18 és 16 évesek és egyre többe kerülnek, ennyi a változás. De nem tudom, hogy milyen pályát szeretnének maguknak választani, ebben a kérdésben szerintem még ők is bizonytalanok.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam