belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Nyári készülődés másképp?

Emlékeimben élénken él még, hogy gyermekkoromban mennyire vártuk a nyári szünidőt, majd később, amikor már családunk is lett, a szabadságot. Hónapokkal korábban már számoltunk, szervezkedtünk, próbáltuk elérni, hogy minden a terveink szerint történjék. Valahogy nem az anyagiak, hanem az együttlét öröme volt a fő jellemzője ennek az időszaknak, hiszen akinek több pénze volt, az szállodába ment, akinek kevesebb, maradt a kemping, de mindegyikre nagyon készültünk. Megpróbáltuk felkészíteni a kocsinkat külső-belső tisztítással, kiegészítő biztosítással, barátainktól igyekeztük a nyaraláshoz szükséges dolgokat beszerezni (pl. gázpalackot, gumimatracot és egyáltalán minden kisebb-nagyobb „csetreszt"), ami hitünk szerint a nyugodt, kényelmes nyaraláshoz kellett. Gyermekeinkkel együtt számoltuk a hátralévő napokat, szinte egymásba szuggerálva azt a hitet, hogy jó lesz! És igazán jó is lett! Két hétig nem is gondoltunk a munkára, az otthonhagyott dolgokra, éltünk szabadon, egymásra koncentrálva, egymásért.

Most is a nyári szabadságra készülődünk, hajtunk, mint egy megszállott, be akarjuk fejezni a munkánkat, mert azt helyettünk senki meg nem teszi. Minden nap késő este, fáradtan érünk haza, bezárkózva, nem is beszélve a család többi tagjával, de nem is tudnánk, mert elfogyott az energiánk. Izgulunk, hogy a fáradozásaink eredményét, a megdolgozott pénzünket átutalják-e időre, vagy ismét a tartalékainkhoz kell nyúlni. Reménykedünk, hogy majd valaki - és ez csak a feleségünk lehet - helyettünk összepakol, kimossa a szükséges holmikat, végiggondolva, hogy mire lesz szükségünk. Teszi mindezt gyermekeinket megzabolázva, akik szintén nem a családi utazás tervezésével vannak elfoglalva, sőt néha kimondottan nyűgnek tekintik azt. És ha végre eljön az idő, akkor két fáradt felnőtt és a morcos gyerekek beszállnak a kocsiba, elhajtanak ez első benzinkútra, tankolnak, kifizetik az autópályadíjat és útra kelnek. No, nem két hétre, azt a mai árak és az említett munkatempó nem engedélyezi, és nem is kempingbe, hanem egy wellness szállodába, vagy a Balatonra, ne adj Isten az Adriára.

Megpróbáltam leírni egy 20-30 évvel ezelőtti, és egy mai nyári szabadságra történő felkészülés hangulatát. Ugye Önök is érzik, hogy milyen mértékű eltérés van a korábbi és a mostani között!

Hát igen! Sokat változtunk mi is, a körülményeink is. De amit leginkább sajnálok, hogy a gondolkodásunk, a hozzáállásunk változott meg igazán. Hogy mindez mennyire jó, döntse el a kedves Olvasó!

Megtisztelő véleményüket várom és mindenkinek kellemes nyaralást kívánok!


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam