belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

Nemzetközi gépipari vásár MSV 2017

Immár hagyományosan október közepén, 9-13. között rendezték meg Brno-ban a térség legnagyobb, leglátogatottabb MSV kiállítását, amelyen 32 ország 1.631 kiállítója mutatta be termékeit.

 

Meghívó partnerünk, Seregi Katalin, a BD-Expo Kft. munkatársa gondoskodott arról, hogy a hazai média képviselői minél több hasznos információval gazdagodhassanak a vásárt illetően, ahova 80.000 látogató érkezett 59 országból. Meg is tettünk minden tőlünk telhetőt, hiszen a körülmények – csendes, napsütéses, kora őszi idő – is sétára csábítottak bennünket. Sok kellemes és egzotikus látvány is ért bennünket, hiszen a vásár hivatalos partnere India volt.

A vásáron felkerestünk több magyar, vagy hazai érdekeltségű céget és a velük folytatott beszélgetésekkel szeretnénk átfogó képet nyújtani mindazoknak, akik érdeklődnek a kiállítás után, vagy esetleg a következő évben szívesen részt is vennének rajta.

A brnói vásár forgatagában találkoztam Truchly Ladislav mérnök úrral, aki a szlovákiai Hidrofilt Kft. ügyvezető igazgatója.

Hányadik alkalommal vesznek részt ezen a kiállításon?

Először vagyunk itt, bár a társaságunk Szlovákia és Csehország területén több mint 8 éve működik. Próbálunk a cseh piacra betörni, és most úgy néz ki, hogy sikerrel.

Milyen termékekhez keresnek csehországi forgalmazó partnereket?

Csehország területén főleg az ipari vízkezelés és az ivóvíz-előállítás a fő irányunk, hiszen itt nagy gondok vannak az ivóvíz-ellátással, évről évre kevesebb az ivóvíz mennyisége, a földalatti víztárolók kapacitása csökken. Ezen a területen nagy lehetőségeket látunk az együttműködésre, mert a tapasztalatunk és a technológiánk is meg van a probléma kezelésére. Nagykanizsán van a gyárunk, majdnem minden termékünk ott készül.

Mekkora konkurenciája van a cégüknek a különböző piacokon?

Magyarországon jelentős, bár ilyen volumenben és ilyen minőségben csak mi vagyunk jelen. A cseh piacon főleg német hátterű cégek versenyeznek, de az ipari víz, vagy az ivóvíz területén itt is jó a helyzetünk.

Mit szeretnének a jövőben elérni, mi a cél? Ha jövőre találkozunk, mivel szeretne eldicsekedni?

Csehország területén most két nagy projektre pályáztunk, és ha sikeresek leszünk, akkor már el is értük a közeli célunkat, talán dicsekedni is tudunk, mert az utóbbi 20 év egyik legnagyobb projektjét pályáztuk meg.

Kovács Mariannt, a Spraylab CE central Europe magyarországi general menedzserét is sikerült mikrofonvégre kapni, akit megkértem, hogy pár szót mondjon a kiállításról, a kiállított termékeikről.

Mi a PNR fúvóka márkát képviseljük, azaz egy fúvóka gyártó specialista céget, a világ egyik vezető fúvóka gyártóját. A termékpaletta igen széles, ide a kiállításra a kínálatunk csak egy nagyon kis szeletével érkeztünk. Az épületek, metrók, buszok vagy könyvtárak tűzvédelmétől kezdve egészen a gyógyszer-, és az élelmiszeriparig, a mosástól a párásításig nagyon széles skálával fedjük le az ipar területeit. Magáról a cégről annyit kell tudni, hogy a PNR kiszervezte a tevékenységét különböző centrumokba, „Spraylabek” - be, amelyeknek kizárólagos joguk van szerte a világon arra, hogy forgalmazzák ezeket a fúvókákat, így mi vagyunk a közép-kelet-európai képviselet, ami azt jelenti, hogy Ausztriától keletre, Bulgáriával bezárólag forgalmazzuk kizárólagos joggal a termékeinket. A fúvókákat tartály mosófejeknél fix, vagy forgó, vagy egészen nagy, turbina kivitelben használják. Vannak párásító fúvókáink, amelyeket akár épületekhez vagy üvegházakhoz is lehet alkalmazni.

Hányadik alkalommal vesznek részt a kiállításon?

Itt, Brnóban ez az első alkalom. A Monojet Ipartechnikai Kft. képviseli a fúvókákat a Spraylab által, de több termékkel is foglalkozik: szivattyúkkal, armatúrákkal és komplett kivitelezéssel is. Kecskeméten van a székhelyünk. A PNR látta a cég sikereit és ránk bízta a régió képviseletét, így a PNR és a Monojet 2015-ben alakította meg a Spraylab -et. Maga a Spraylab tehát egy fiatal cég, és ez az első alkalom, hogy a nemzetközi porondra kiléptünk a termékeinkkel.

Mi a fő céljuk ezzel a kiállítással?

Az, hogy forgalmazókat találjunk Horvátországba és Romániába. Most úgy néz ki, hogy egy szlovén céggel meg tudtunk állapodni abban, hogy Horvátországot is képviselje. Romániában viszont már 5 éve próbálkozunk, eddig eredménytelenül. Szerencsére Magyarországon piacvezetők vagyunk, és komplett szolgáltatást kínálunk.

Meglátogattuk a brnói kiállításon a SIC Hungary Kft. jól megtervezett és kivitelezett standját is, ahol tökéletes magyarsággal fogadott bennünket Michel Alliance, brüsszeli ügyvezető igazgató és Bakallár Zoltán helyettese.

Pásztón 1997-ben alapított gyártóüzemet egy belga cég, az ipari gumitermékek gyártására. A megszerzett, több mint 80 éves tapasztalatának köszönhetően a közép-európai régió egyik legmeghatározóbb gumigyártójává nőtte ki magát néhány év alatt. A kiállításra pedig azért jöttek el immár harmadik alkalommal, mert jócskán megtérült az ez irányú anyagi befektetésük. Sőt, ennek a brnói kiállításnak köszönhetően ezentúl már nem csak a gyártással, hanem a kereskedelemmel is foglalkoznak majd. Termékeik egy részét a hazai épületgépészetben is megtalálhatjuk.

A soron következő magyar kiállító a brnói vásáron, az ISD Dunaferr Zrt., amelyet mikrofonunk előtt Sófalviné Barsi Judit marketing igazgató képviselt.

Mióta állít ki az ISD Dunaferr ezen a kiállításon és miért tartják ezt ilyen fontosnak?

Az ISD Dunaferr több mint 10 éve van jelen az MSV Brno vásáron. Elsősorban azért tartjuk a jelenlétünket fontosnak, mert a gépipar célfelhasználói területe az alapanyagainak, emellett pedig az egyik legfontosabb export piacunk Csehország. A kiállítás ideje alatt egyrészt fejlesztjük üzleti kapcsolatainkat a már meglévő csehországi partnereinkkel, másrészt pedig minden évben új vevőket is sikerül felkutatnunk és új üzleti kapcsolatokat is sikerül létrehoznunk. Mivel az MSV kiemelt helyet foglal el a közép-európai szakmai vásárok között, nemcsak a csehországi, hanem a szlovák, lengyel és osztrák partnerek is meglátogatnak bennünket.

Az MSV-n kívül minden évben részt veszünk a nagy németországi nemzetközi acélipari vásárokon is, Németország a legfontosabb export piaca az ISD Dunaferrnek.

Ha jól látom itt a standon, csövekkel is foglalkoznak. Pontosan milyen csövekkel is?

Kör és négyzet keresztmetszetű zárt acélprofilokat, valamint nyitott profilokat gyártunk, amelyeket elsősorban az építőiparban használnak fel.

Milyen terméket forgalmaznak, ami az épületgépészet területén is felhasználható lehet?

Melegen hengerelt, hidegen hengerelt és horganyzott termékeink széles skálája épül be alapanyagként a különböző épületgépészeti termékekbe. Megbízható beszállítói vagyunk a radiátor, kazán, gáz- és elektromos bojler, illetve klímatechnikai berendezések gyártóinak, profiljaink kiválóan felhasználhatók napelemek gyártásához.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Munka és sport nélkül nem lehet élni
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam