belépés / regisztráció
2021. augusztus 3. kedd
Aktuális lapszám

Nemzetközi Építéstudományi Konferencia

A Csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Ház adott otthont a XVII. Nemzetközi Építéstudományi Konferenciának. A szervezők az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Építéstudományi Szakosztálya és a Hargita Megye Tanácsa voltak.

 

Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) az a tudományos civil szervezet, amely 1990 óta meghatározó szerepet tölt be az erdélyi és Kárpát-medencei műszaki és természettudományokkal foglalkozó értelmiség életében.

Az Építéstudományi Konferencia segítségével az EMT 2013-ben is lehetőséget kívánt teremteni az erdélyi, a magyarországi és más kárpát-medencei építőiparral foglalkozó kollegák számára tudományos és gyakorlati eredményeik bemutatására, az ismerkedésre, és a kapcsolatteremtésre.

A konferencia első napján a résztvevők autóbuszra szálltak, és Brassó városát tekintették meg. A jó hangulatú kirándulásról este 8 órakor értek viszsza Csíksomlyóra. Aki egyéni programot választott, az megismerkedhetett a Csiksomlyói Búcsú helyszínével és a bazilikával, vagy a Hargita lejtőin bolyonghatott, a közeli borvíz források vizét ihatta, esetleg a közelben lévő szentegyházi fürdőt tekinthette meg.

A konferencia érdemi része plenáris üléssel kezdődött, ahol a szervezők nevében dr. Köllő Gábor köszöntötte a megjelenteket.

A jeles magyarországi kollegák üdvözlete után előadásokat hallhattunk a társszakmák képviselőitől. Megismerhettük a szingapúri 9 emeletes alagútrendszer beomlásának vizsgálatait (dr. Mecsi József) és a betonszerkezetek modellezését (dr. Balázs L. György). Fiatal székely építészkollega (Gergely Attila) a székely mintaházakról tartott ismertetőt, Takács János (pozsonyi műszaki egyetem) itt ismertette doktorandusz hallgatóival a távhő rendszer méretezését és kivitelezését szlovákiai környezetben, a beruházó és az üzemeltető szempontjait figyelembe véve.

A konferencia szekcióülésekkel folytatódott.

A témakörök, illetve a szekciók a következők voltak: acélszerkezetek, építéstechnológia, építésszervezés, építészet, építőanyagok, épületgépészet, hídépítés, környezetvédelem, lakásépítés, népi építészet, útépítés, vasbetonszerkezetek, vasútépítés.

Szakmát érintő témák ülésvezetői az épületgépész szekcióban Kontra Jenő és Szikra Csaba voltak.

Az elhangzott előadások:

 • Földváry Veronika, Duan Petrá (SK): Panelházak energetikai elemzése és hőállapota felújítás előtt és után.
 • Csiha András: Hővisszanyerős szellőzés – teljesen másként, avagy a majdnem mindentudó tégla.
 • Cakó Balázs, Fülöp László: Természetes légcsere mérése nyomjelző gázzal és 4Pa BlowerDoor méréssel.
 • Budulski László, Fülöp László, Magyar Zoltán: Az épületek légtömörségéhez kapcsolódó komfort tényezők.
 • Árpási Miklós, Kontra Jenő: Erdély geotermális lehetőségei.
 • Kontra Jenő: Hőszivattyú a távhőellátásban.
 • Nádasi-Antal Zsuzsanna: kályhacsempék hőtechnikai viselkedése.
 • Polics György, Fülöp László: Épületek légtömörsége és természetes szellőzése.
 • Lenkovics László, Fülöp László, Baumann Mihály: épületek légtömörség mérése.
 • Hajtó Ödön: 20 éves a Bősi Vízi Erőmű.
 • Csanád Bálint: Legújabb tervezési feladataim.
 • Szikra Csaba: Mérnöki módszerek alkalmazása a hő- és füstelvezetésben.

A konferencia egy fogadással zárult. Az esti műsorban a csíkszeredai zenészek és ifjú táncosok megénekeltették és megtáncoltatták a résztvevőket.

A jó hangulatú estén a szakmai beszélgetéseken kívül természetesen az országainkat érintő gazdasági és társadalmi kérdések is szóba jöttek.

A szervezők a jövő évi viszontlátás reményében búcsúztak el a résztvevőktől.

Reméljük, hogy a konferencia hozzájárult a kárpát-medencei műszaki értelmiség tapasztalatcseréjéhez és tudásának bővítéséhez.

Felhívjuk a kollegák figyelmét, hogy jövőre is lesz ilyen rendezvény, már csak ezért is érdemes ellátogatni az EMT honlapjára (www.emt.ro), ahol egyébként az előadások teljes anyaga is megtalálható.


A szerzõ egyéb cikkei:

  A nagyvállalati energetikai audit
  Újra ÉPKO konferencia Csíksomlyón
  ISH Frankfurt am Main 2013

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam