belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Napkollektoros rendszerek csővezetékei

A napenergia a legnagyobb és legbiztosabb energiaforrás, ami fölött rendelkezünk, hasznosítása manapság az épületgépészet egyik leggyorsabban növekvő ágazata, és az is maradhat a közeljövőben.

 

A napenergia-hasznosítás energia megtakarítási, környezetvédelmi és gazdasági előnyeit napjainkban már mindenki elismeri, csak egy adatot szeretnék példaként felhozni: ha minden EU polgár 1 m2 napkollektort alkalmazna a használati melegvíz előállítására, azzal évente majdnem 100 millió tonna CO2- kibocsátás lenne elkerülhető.

A réz kiváló tulajdonságainak köszönhetően – hosszú élettartam, a cső és a kötések egyaránt jól viselik a magas hőmérsékleteket, az ipari fémek közül a legjobb a hővezető-képessége, korrózió-, UV-álló, nem öregszik, jól alakítható, összes kötése kipróbált és biztonságos, 100%- ban újrahasznosítható – a napkollektoros rendszerek elengedhetetlen anyaga. Alkalmazzák magában a kollektorban (cső és lemez), a kollektorkör csővezetékeként, hőcserélőkben és a melegvíz és fűtési rendszerekben (felület és radiátor) egyaránt.

Rézcsövek

Kollektorkör csővezetékeként az MSZ EN 1057 szerinti installációs rézcsöveket használunk. Ez a szabvány a varratmentes, kör keresztmetszetű rézcsövek tulajdonságaira, összetételére, szállítási feltételeire és vizsgálatára vonatkozó feltételeket írja elő 6 és 267 mm közötti átmérőtartományban. Ezen kívül a rézcsőnek teljesítenie kell a Gütegemeinschaft Kupferrohr e. V. (RAL - minőségjel) minőségi feltételeit, amelyek az MSZ EN 1057 szabványhoz képest kiegészítő követelményeket és előírásokat tartalmaznak a minőségi vizsgálatokra (1. ábra).

Idomok

A rézcsövek kötésére az alábbi idomok használhatók:

  • minőségjellel (pl. RAL) ellátott kapillárisan forrasztható fittingek az MSZ EN 1254-1 és -4 szerint,
  • présidomok prEN 1254-7 szerint,
  • fémesen tömítő roppantógyűrűs, menetes kötések MSZ EN 1254-2 szerint.

A napkollektoros berendezésekben esetlegesen fellépő magas hőmérsékletek a szokásos fűtéstechnikához képest jelentősen magasabb követelményeket támasztanak a felhasználandó termékekkel szemben. A rézcsövek, kapillárisan forrasztható rézidomok, speciális tömítőelemekkel ellátott szolár présidomok, roppantógyűrűs kötések azonban ezen különleges követelményeknek megfelelve, szakszerű tervezés és kivitelezés mellett korlátozás nélkül alkalmazhatók.

Annak biztosítására, hogy csakis minőségi szerelési anyagok kerüljenek felhasználásra, ügyeljünk arra, hogy kizárólag minőségjellel ellátott, a minőségi feltételeknek megfelelő rézcsövet, idomot, forraszanyagot és folyósítószert alkalmazunk!

Általánosan érvényes szabály, hogy minden felhasznált alkatrészre és termékre a mindenkori gyártó adatait kell figyelembe venni, ami a termék alkalmazási területére, annak korlátaira vonatkozik.

Menetes kötéseknél tilos PTFE (teflon) tömítőszalagot használni, mert a víz-glikol keverék eltérő viszkozitási tulajdonságai miatt tömítetlenség léphet fel. Szakszerűen kivitelezett kendertömítés megengedett.

Kapillárisan forrasztható idomok, forraszanyagok és folyósítószerek

Az MSZ EN 1254-1 szerinti kapillárisan forrasztható idomok RAL minőségjellel ellátva 6-tól 108 mm-es átmérőtartományban kaphatók, az MSZ EN 1254-4 szerinti átmeneti idomok (forrasztásos és egyéb vég kombinációja) pedig 4 coll menetes csatlakozó méretig.

A napkollektoros berendezések létesítésénél az MSZ EN 12977-1 szerint arra kell ügyelni, hogy a csővezetékekben felhasznált anyagoknak „a legmagasabb üzemi hőmérsékletet és a legnagyobb üzemi nyomást (stagnálási körülmények között) ki kell állniuk.” Ezt különösen a nagy hőterhelésnek kitett részeknél kell figyelembe venni.

A lágyforrasztás az épületgépészetben általánosan 110 °C üzemi hőmérséklet alatt engedélyezett. Mivel az olyan lágyforraszanyagokat és pasztákat, amelyek a gyártó adatai alapján 110 °C fölötti hőmérsékletet is tartósan elviselik, Németországban nem ajánlják, ezért a lágyforrasztás, mint kötéstechnika a várható magasabb hőmérsékletek miatt nem javasolt. Ezen okok miatt az egyéb, alkalmas kötéstechnikák javasoltak: keményforrasztás, hegesztés, préselés, roppantógyűrűs kötés. A keményforraszokat az MSZ EN ISO 17672:2010, a folyósítószereket az MSZ EN 1045 szabvány írja le, és e termékek RAL minőségjellel tanúsítottak (táblázat). Ezek a termékek a napkollektoros rendszerekben fellépő hőmérsékletekre és nyomásokra korlátozás nélkül alkalmazhatók.

Ausztriában a 200 °C alatti normál, nyugalmi hőmérsékletű, és 6 bar biztonsági szelep nyitási nyomás alatti szolárrendszerek esetében engedélyezett a lágyforrasztás, mégpedig SSn97Cu3 típusú forraszanyaggal és ezt a forraszt tartalmazó forrasztópasztával. Ezt az M7826-1 és -2 számú osztrák szabvány (Ö-Norm) engedélyezi. Egyéb forrasztópaszta használata nem engedélyezett. A magasabb nyugalmi hőmérsékletű, vagy nagyobb üzemi nyomású rendszerek esetében Ausztriában is csak az eddigiekben felsorolt kötésmódok engedélyezettek. Az S-Sn97Cu3 típusú lágyforrasz olvadási tartománya 230- 250 °C között van, tehát látható, hogy a 200 °C maximális megengedett hőmérsékletre ügyelni kell, a magasabb hőmérséklet előfordulási lehetőségét biztosan ki kell tudni zárni (rövid ideig is!), ugyanis közel vagyunk a forrasz olvadási tartományához (2. ábra).

Présidomos kötések

Szolárberendezésekben a rézcsövek présidomokkal történő kötéséhez az üzemi körülményeknek megfelelő tömítést használjunk. FONTOS: présidomok alkalmazásakor mindig a mindenkori gyártó szerelési útmutatóját kell figyelembe venni, különös tekintettel a megengedett nyomás- és hőmérsékleti viszonyokra! A gyártók speciális szolár présidomokat kínálnak, a tömítőgyűrű anyaga FKM, színe gyártónként változik, 16 bar nyomásig alkalmazhatók akár 108 mm átmérőig. A hőmérséklettartomány felső korlátja akár +200 °C is lehet, ezt mindenképp érdemes a gyártó cégnél ellenőrizni!

Roppantógyűrűs kötések

A fémesen tömítő roppantógyűrűs kötések a sima csővégek számára szolgáló oldható kötések csoportjába tartoznak és az MSZ EN 1254-2 szerint 108 mm csőátmérőig alkalmazhatók. A menetes végű átmenetek az egyéb kötési rendszerekhez történő kompatibilitást biztosítják.

Hőtágulás

Egy méter rézcső tágulása a csőátmérőtől független, jóllehet lényegesen kisebb mértékű, mint a nemfémes anyagoké, azonban 100K fok hőmérsékletkülönbségre értéke 1,7 mm (a réz lineáris hőtágulási együtthatója α=0,0168 mm/mK). Amennyiben ezt a tényt a szerelésnél nem vesszük figyelembe, és a csöveknek nincs tágulási lehetősége (kompenzátorok, ívek stb.), a keletkező feszültségek révén repedések keletkezhetnek a csőben, az idomokban, vagy a kötés helyén, ami tömítetlenséget eredményez.

Rögzítések

A szolárvezetékeket nem szabad gáz- és vízvezetékekhez rögzíteni. Nem szolgálhatnak egyéb vezetékek tartójaként, egyéb módon sem terhelhetők. Vízszállító vezetékekben a rögzítésnek hangvédelmet is kell biztosítania, melegvizet szállító vezetékekben a csővezetékek hőtágulásával is számolni kell. A csőrögzítések kiválasztásánál és elrendezésénél ezeket a tényezőket kell figyelembe venni.

Réz összeépítése egyéb anyagokkal, zárt rendszerben

Zárt rendszerekben, a VDI 2035 szerint szakszerűen kivitelezett melegvíz- előállító berendezésekben rézcsövek és egyéb fémes anyagú csövek, illetve berendezések összeszerelésekor semmilyen korróziós veszély nem léphet fel. A korrózióhoz fontos reakciópartnert, az oxigént a víz első felhevítése kihajtja és eltávozik a légtelenítőn keresztül, vagy pedig lekötésre kerül. Oxigén beáramlás lehetséges tömítetlenségeknél, vagy oxigéndiffúzió-mentes műanyagcsöveknél, amit szakszerű szereléssel el kell kerülni. Horganyzott csöveket és idomokat szolárberendezésekben egyáltalán nem szabad felhasználni.

Szakszerű szerelés esetén a rézcső hosszú évtizedeken keresztül megbízhatóan szolgálja a létesítmény energiatakarékos és környezetbarát energiatermelését az örökkön- örökké megújuló napenergia segítségével.

***

1. ábra. Rézcsövek MSZ EN 1057 szerint
2. ábra. Keményforrasztás előnyben
3. ábra. Roppantógyűrűs kötések választéka
* Cu/Cu forrasztásnál nem szükséges folyósítószer, minden egyéb esetben FH10.
Táblázat. A szolárrendszerek szereléséhez engedélyezett keményforraszok és folyósítószer


A szerzõ egyéb cikkei:

  Felületfűtések rézcsővel
  A réztermék gyártók hazai szervezete Európai Réz Intézet néven folytatja tevékenységét
  Garantált minőségűek a rézcsöves rendszerek
  Felületfűtési rendszerek rézcsővel
  Rézcsövek az új GMBSZ-ben

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam