belépés / regisztráció
2021. május 11. kedd
Aktuális lapszám

Napkollektorok és távfűtés

Új életre kelt a hamburgi második világháborús légvédelmi torony. Eredetileg a város és a hátország védelmére építették 1943-ban, számos társával együtt Németország szerte. Hajdanán nagyon komoly tűzerőt képviselt, 4 darab kétcsövű, 128 mm űrméretű légvédelmi löveg alkotta a fő fegyverzetet, 8 darab kisebb, 20 mm űrméretű, négycsövű gépágyúval kiegészítve.

 

Az épület

Mint épület, óvóhelyként is szolgált, vastag beton falai sok ezer embernek nyújtottak menedéket. Ezek a tornyok olyan erős épületszerkezetek, hogy a háború alatt egyet sem sikerült lerombolniuk a szövetségeseknek. Ma is megvannak, a bontás is szinte lehetetlen. Manapság általában üresen állnak, néhányat raktárként hasznosítanak. Hozzánk legközelebb Bécsben láthatunk ilyet, igaz, csak kívülről.

A cikk főszereplője is túlélte a háborút. 1947. október 17-én, mint nem kívánt háborús örökséget, megpróbálták felrobbantani, de a kísérlet nem járt teljes sikerrel. A szerkezet bár megrongálódott, de állva maradt, és kihasználatlanul töltötte az elmúlt közel 60 évet.

2006-ban merült fel az ötlet, hogy a városi energiaellátásban hasznosítsák, 2009-re elkészült a végleges koncepció. 2010-ben elvégezték a szükséges állagmegőrzési munkálatokat, a sikertelen robbantási kísérlet hatásait ellensúlyozva, 2011-ben pedig megindult az építkezés, az épület felújítása és átépítése, a szükségtelen belső szerkezetek bontása, majd az energiatermelő rendszer beépítése. Már 2012 októberében megindult a hőszolgáltatás, bár az épület teljes befejezésére 2013 márciusáig várni kellett, mára pedig Hamburg-Wilhemsburg városrész klímavédelmi koncepciójának egyik jelképe lett.

Az erőmű

A hőellátó rendszer egy 2.000 köbméter űrtartalmú puffer tároló köré épült, amelyet egy biogáz tüzelésű gázmotor, egy hatalmas, biomassza tüzelésű kazán, egy ipari üzemből nyert hulladékhő, és nem utolsósorban a tetőn elhelyezett 1.350 m2 területű, 40°-os hajlásszögben felállított Paradigma gyártmányú napkollektor lát el energiával. A kollektor rendszer érdekessége, hogy alapvetően úgy működik, mint a Paradigma lakossági rendszerei: fagyálló folyadék nélkül, tiszta vízzel üzemel. A fő különbség – a rendszer mérete mellett – a rendszernyomás és a hőmérséklet: a szolár rendszer egy távfűtő hálózat viszonyaiba illeszkedik be, és 150 °C előremenő hőmérsékleten dolgozik.

A napkollektor rendszer és a hatalmas puffer tároló segítségével sikerült a beépítendő 11 megawattnyi hőtermelő kapacitást 6,5 megawattra mérsékelni.

Az épület a déli oldalán ezeken felül még 670 négyzetméternyi napelemet tart, tiszta, megújuló forrásból származó elektromos energiát juttatva a hálózatba.

Teljes kiépítésben az energiabunker feladata egy 1,2 négyzetkilométer méretű városrész, azon belül nagyságrendileg 3000 lakás hőenergiával való ellátása, és elektromos energiaszolgáltatás mintegy 1000 háztartás számára.

A világon egyedülálló

A létesítmény a maga nemében egyedülálló a világon. Egyesíti a különféle modern és környezetbarát technológiákat, megtestesíti a mai kor szabályozástechnikai és hidraulikai ismereteit.

De nincs megállás: a „SMART POWER Hamburg” projekt keretében már készülnek a tervek a továbbfejlesztésre is. Az egyik változat szerint a szélturbinákkal termelt, pillanatnyilag felesleges energiát fogják hő formájában a puffer tárolóba bevezetni, szélcsendes időben pedig egy újabb, kiegészítő gázmotor fogja pótolni a kieső áramot.

A projekt számokban

A beruházás teljes értéke közel 27 millió euro, amiből 11,7 milliót a technológia és fűtési rendszer tett ki, az épület „szolár héja” nélkül. Az ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap) 3,1 millió Euróval járult hozzá a megvalósításhoz, a szolár héjhoz pedig Hamburg városa járult hozzá klímavédelmi alapjából.

Teljes kiépítésben a létesítmény évente 22.500 megawattóra hő- és közel 3.000 megawattóra elektromos energia előállítására lesz képes, 95%-os, körülbelül 6.600 tonna CO2 kibocsátás csökkentés mellett.

Európai szinten elismerve

A fentiek elismeréseként a „Wilhelmsburgi Energiabunker” elnyerte a 2013-as Európai Szolár Díjat, az „Építészet, építés és várostervezés” kategóriában.

Turisztikai célpont

Tisztelt Kollégák, ha Hamburgban járnak, ne mulasszák el a lehetőséget: az energiatermelés mellett a megmentett, korábban életveszélyes épület látogatható is. Fotókiállítás keretében ismerhető meg a bunker és az azt körülvevő negyed, a Reiherstieg története. Az egyik hajdani tüzelőállás ma egy kávézó terasza, ahonnan a 30 méteres magasságból lélegzetelállító panoráma tárul a látogató szemei elé.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Tanúsítványok: CE, ETA, Teljesítménynyilatkozat és társaik
  Tanúsítványok: Eurovent, Solar Keymark, ISO és társaik
  Szellőzőgépek hővisszanyerõ rendszerei – kicsit más szemmel
  DencoHappel az új GEA Klímatechnika!
  Jó szelet! – Az ErP rejtelmei
  Hőszivattyúk társasházban

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam