belépés / regisztráció
2022. január 24. hétfő
Aktuális lapszám

Munka és sport nélkül nem lehet élni

A 49. Nemzetközi Gázkonferencia első napjának szünetében találkoztam Csallóközi Zoltánnal, a FŐGÁZ Zrt. nyugdíjas igazgatójával, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület elnökhelyettesével, a Magyar Mérnöki Kamara Gáz- és Olajipari Tagozatának elnökével. Nem tévedés, ugyanarról az emberről beszélünk!

 

Csallóközi Zoltán

Melyik címedet tartod a legfontosabbnak, melyikre vagy a legbüszkébb?

Természetesen a fő hivatásomat, a Fővárosi Gázműveknél eltöltött 41 évet, hiszen ez volt az egyetlen munkahelyem az egyetemi diploma megszerzése után, és itt végigmenve a ranglétrán 17 évig voltam műszaki igazgató. Ez csodálatos időszak volt, kezdetben a földgázra történő átállításban vettem részt aktívan, majd hálózatfejlesztések, bővítések következtek, amelyek biztonságossá tették a Főváros gázellátását, és persze megszerveztem 800.000 fogyasztó kiszolgálását, ami szintén izgalmas és nagyon szép szakmai kihívás volt.

Mennyire vagy elégedett az idei Gázkonferenciával az első napon látottak alapján?

A plenáris ülésen sok érdekes előadás hangzott el, elsősorban az MVM és a Nemzeti Közművek Zrt. stratégiai feladatairól, amelyek meghatározóak a gázipar vonatkozásában. Én úgy érzem, hogy jó irányba indult el mind a két nagy társaság, de ugyanez elmondható a Földgázszállító Zrt.-vel kapcsolatban is, amely társaság kihívások előtt áll, hiszen nem tudjuk, hogy az ellátásbiztonság szempontjából melyik infrastruktúra fog megvalósulni, de ahhoz kell majd igazítani a saját feladataikat.

Tartod még azt a véleményedet, hogy főleg azért jönnek el ide a szakemberek, mert itt talán elsőként több, új és jelentős olyan információ hangzik el, ami fontos lehet az e területen dolgozóknak?

Igen. Hivatalosan 542 fő jelent meg, ez tavaly is ennyi volt. A konferencia létszáma évek óta azonos szinten mozog. Sok kollégával találkozom, akik évek óta részt vesznek a konferenciákon, de örömmel látom, hogy nagyon sok fiatal is megjelenik itt, akik először vagy másodszor vesznek részt ezen az évente megrendezésre kerülő eseményen. Ez azt jelenti, hogy a fiatalokat is érdekli, hogy mi hangzik el a Gázkonferencián. Kétségtelen, hogy nem csak a stratégiai kérdések, hanem olyan kereskedelmi és műszaki témakörök is felmerülnek, amelyek máshol nem nagyon hangoznak el, esetleg egy-egy újságban jelenik meg néha szakcikk, de azért a szakmai újdonságok általában itt hangzanak el először, ezért is van minden évben ekkora érdeklődés.

Milyen újdonságról számolhatunk be a mai napot követően? Vagy esetleg várni kell a holnapi műszaki szekció bejelentéseire?

Én elsősorban a műszaki szekcióról tudok beszámolni, ahol öt nagyon érdekes előadás lesz, ezek közül is kiemelném az LNG cseppfolyós földgáz termelés, szállítás, viszszagázosítás műszaki megoldásainak kérdéseit. Ezek olyan technológiai területek, amelyekről előadás még nem hangzott el a konferencián. De nagyon fontos lesz a gázelosztó vezetékek műszaki biztonságáról szóló szabályozás változásairól elhangzó előadás is. 2017. július 1-jétől került bevezetésre az e-közmű egyeztetés, amely érinti az elosztói engedélyeseket és főként a tervezőket. Az eddigi tapasztalatokat foglalja majd össze az előadás. Nagyon érdekes lesz továbbá a 2016. július 1-jével hatályba lépett helyiségfűtő berendezések, az ún. kondenzációs kazán rendeletek másfél éves tapasztalatairól szóló beszámoló. De természetesen a mostani slágertéma, az égéstermékelvezetés is érdeklődésre tarthat számot, hiszen nagy vita van a kéményseprő ipar és a gázipar között, mind a két álláspontot ismerteti majd az előadás, és vázolja a jövőbeli megoldást is.

Egyébként ez egy zárt közösség? Mi kell ahhoz, hogy valakit befogadjanak a már benne lévők? Te mikor érezted először, hogy ennek a nagy közösségnek a teljes értékű tagja vagy?

Én személy szerint ezt már évtizedek óta érzem. De valóban a gázipar egy nagy család, és nyugodtan mondhatom, hogy évek alatt mindenki találkozik egymással valamilyen fórumon, és még ha vannak is érdekellentétek egy kereskedő és egy elosztó között, egy konferencián, a fehér asztalnál mindig béke és baráti, családias hangulat van.

Ugyan már nyugdíjban vagy, de ismereteim szerint még mindig sokat teszel a gázipar fejlődéséért. Miért tevékenykedsz itt még mindig olyan szorgosan? Mi a hajtóerő?

Én nem tudok meglenni munka nélkül, ilyen voltam aktív koromban is. Reggel 5-kor keltem és este 10-ig dolgoztam, kivéve azt a két órát, amit tenisszel töltöttem el, hetente egy-két napon. Minden téma érdekel, ami a gáziparban létezik, lehet ez stratégiai vagy gázellátás-biztonsági kérdés, de akár kereskedelmi, vagy ügyfélszolgálati feladat is, mindenre odafigyelek, mindent elolvasok, és minden konferencián próbálok részt venni.

Az idén a Miskolci Egyetemen államvizsgáztattam, mert szerintem fontos, hogy azokkal a fiatalokkal is találkozzunk, akik a jövő szakemberei lesznek.

A társadalmi tevékenységed mellett az életed egy másik fontos tényezője a mindennapi sport, ezen belül a tenisz. Hol űzöd ezt a sportágat és milyen versenyekre jártok a pároddal, mert úgy tudom, hogy főleg párosban játszol?

45 éves koromig nagyon sokat fociztam, utána áttértem a teniszre, tehát eléggé későn, de az akaraterő és a fociból hozott jó láb sokat számított ebben a sportban. Nagyon megszerettem a teniszt és most is egy héten háromszor játszom, általában ugyanazokkal a régi barátokkal, akik hasonló szinten űzik ezt a sportot, így nagyon jók a mérkőzések. Emellett természetesen részese vagyok a tenisz sport irányításának is, mivel a Budapesti Tenisz Szövetség elnöke vagyok, és a teniszt képviselem a Magyar Olimpiai Bizottságban.

Egyébként jól bírod az „egészséges életet”? Egy-egy kimerítő mérkőzést követően nem jelentkeznek fájdalmak nálad? Vagy egy kis fájdalmat megér a tenisz?

A tenisz minden fájdalmat megér. Persze az én térdeim sem a régiek már, de egy-egy nap regenerálódás után az ember újra várja a mérkőzéseket, mert sport nélkül nem lehet élni.

Nem véletlenül kérdeztem rá a fáradtságra, mivel nem is olyan régen ünnepelted a 70. születésnapodat. Engem is megtiszteltél és meghívtál az ünnepségre, amiről nyugodtan mondhatom, hogy egy nagyszabású, közel 200 fős, de mégis bensőséges, családias esemény volt. Gondolsz még erre, és elégedett voltál a barátaid aktivitásával?

Igen, ez egy nagy szervezés volt. És nagyon örülök annak, hogy mindenki, akit meghívtam, eljött. Azt is jó volt látni, hogy sok ember ott találkozott újra, miután hosszú évek óta nem látták egymást, és a régi barátok újra megölelhették egymást. Próbáltam családiassá tenni az eseményt, mert akik ott voltak, mind közel állnak hozzám, és nagyon örülök annak, hogy a visszajelzések alapján mindenki jól érezte magát.

Így 70 év felett milyen tervekkel, célokkal rendelkezel, amit még feltétlenül szeretnél elérni? Bontsuk szét a kérdést szakmai és magánéleti tevékenységre is!

A szakmai életemben a meglévők napi elfoglaltságot adnak. Egy új kihívás is osztályrészemül jutott, két héttel ezelőtt a Magyar Energetikai Társaság Felügyelő Bizottságának elnökévé választottak a közgyűlésen. A Magyar Energetikai Társaság összefogja a magyar energetika teljes spektrumát. Szeretnék ennek a feladatnak is jól eleget tenni, mivel a felügyelő bizottsági elnöktől sok minden függ egy civil szervezetben is.

A magánéletemmel kapcsolatban elmondhatom, hogy nagy utazó vagyok, jövőbeli tervem, úticélom Ausztrália és Új-Zéland, mert itt még nem jártam. Nagyon várom már ezt az utazást, mert úgy érzem, hogy ez egy fantasztikus, különleges világ, amit feltétlenül látni kell. De nagyon fontos, hogy a jó Isten ehhez egészséget is adjon, mert annál nagyobb érték nincs!

Ha az 50., azaz a következő Nemzetközi Gázkonferencia eseményén ismét találkozunk, akkor mivel szeretnél leginkább eldicsekedni, mire lennél a legbüszkébb?

Bevallom őszintén, hogy az 50. Gázkonferenciára már most készülök, keresem azokat a témaköröket, amelyek jövőre minden bizonnyal aktuálisak lesznek, pl. a kormány előtt van az a rendelettervezet, ami az elosztói engedélyek tervjóváhagyási feladatát megváltoztatja. Minden bizonnyal egy év múlva már a gyakorlati tapasztalatokról lehet beszélni és nagyon kíváncsi vagyok, hogy a készülékcserére vonatkozó szabályozások milyen eredményeket és milyen változásokat hoznak a tervezők, kivitelezők és elosztók életében. Ez egy izgalmas témakör, és minden bizonnyal szerepel majd a jövő évi, 50. Gázkonferencián is.

Amikor itt a konferencián találkozunk, minden régi kolléga azt említi meg, hogy olyan műszaki bizottság, mint ami a Gázszolgáltatók Egyesülésén belül működött, soha nem lesz, mert itt dőlt el a gázipar minden fontos kérdése. Ennek 15 évig voltam az elnöke és tényleg a gázipar műszaki ötletei, gondolatai abban a bizottságban születtek meg, ott dolgoztuk ki a részleteket és készítettük el az idevonatkozó miniszteri rendeletek szabályozásait. Ezt emlegeti mindenki és úgy érzem ez a mai napig is a nevemhez fűződik.


A szerzõ egyéb cikkei:

  Lezártunk egy esztendőt, elkezdtünk egy újat
  Magyarország földrajzilag jó helyen van, az itt dolgozó munkaerő jól képzett, megállja a helyét
  Figyelmeztető karácsonyi gondolatok
  Sohasem másolunk, csak újat alkotunk
  Számomra a Mart az élet
  Menetben vettem át ezt a funkciót

A szerzõ összes korábbi cikke >>

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam