belépés / regisztráció
2022. január 19. szerda
Aktuális lapszám

Múlt századi lakáskomfort kiállítás

Lapzártánk után, május 26-án nyílt meg a múlt századi lakáskomfort kiállítás a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házában (1113 Budapest, Bartók Béla út 33.). Az új épületgépészeti kiállítás a XX. századi lakóterek komfortját biztosító szakmát, megalapítóit, művelőit és a kor készülékeit, berendezési tárgyait, tárgyi emlékeit, eszközeit, dokumentumait mutatja be.

 

A tematikus tárlat betekintést nyújt a „békebeli” gáztűzhely, jégszekrény, petróleum-főző bemutatásával a konyhai készülékek, az átfolyós vízmelegítő, fajansz falikút, fürdőhenger, ülőkád és Zsolnay WC-csésze felállításával a fürdőszobai eszközeink világába. Természetesen nem maradhatott el a mosógép, a centrifuga és a fregoli sem ugyanúgy, ahogy a lakóterek fűtését biztosító öntöttvas kályha és a fűtési radiátorok különböző megoldásai sem.

Van a kiállításnak egy olyan része is, ahol a szakma egyetemi oktatását alapító dr. Macskásy Árpád emléktárgyai, a tervező mérnökök méretező, számoló és rajzeszközei, a szerelő szakma szerszámai, eszközei és szerelvényei találhatók meg egy-két olyan komfort-fokozó készülék, mint a porszívó, ventilátor, turmixgép és hősugárzó mellett.

Aki látott, használt már ilyen eszközöket a valóságban, az örömmel nosztalgiázhat, emlékezhet, felidézhet, ugyanakkor pedig a fiatalabbaknak el lehet mesélni, hogyan is éltek, mit is használtak elődeink, szüleink, nagyszüleink.

Eseménynaptár

Hirdetés
Kiadja a Média az épületgépészetért Kft.
Szerkesztőség és kiadóhivatal:
H-1112 Budapest, Oltvány u. 43. I/2.
Telefon: +36 (1) 614 5688
E-mail: kiado@magyarinstallateur.hu

 
Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Hírlap Igazg.
Előfizetés és reklamáció: +36 (1) 767-8262
E-mail: hirlapelofizetes@posta.hu
 
 
elfelejtettem a jelszavam